A hőség folyamatosan új rekordokat dönt. Sok megyénkben a forróság aszállyal és erős UV-sugárzással párosul, és úgy tűnik, még a károsítóknak sem kedvez ez az időjárás.

A varasodás, a peronoszpóra és a fitoftóra, valamint a csonthéjasok levélbetegségei sem terjedtek el. A szárazság (légköri aszály) gátolta a lisztharmat gyors terjedését is. Azonban nem tűntek el teljesen, csak csendben várakoznak a kedvezőbb időkre, a többi kórokozóval együtt. Jelenleg a legfontosabb feladat az öntözés és az UV elleni védelem mind a kertekben, mind a parkokban.

Levéltetű
Fotó: Pixabay - illusztráció

Már tavasszal érezhető volt, hogy az idei év különleges kihívások elé állít bennünket. A növények gyors fejlődése miatt a kertekben felborult a megszokott menetrend. Csütörtökön érkezett a hír, hogy a Mecsekalján már szüretelik a szőlőt. Valószínűleg korábban kell betakarítani a terményeinket is, ezért most különösen figyelni kell az élelmezés-egészségügyi várakozási időkre (é.v.i.). A párásabb kertekben és a fogékonyabb növényeknél még ebben az időjárásban is szükséges a permetezés. Az é.v.i. alapján válasszanak a megfelelő növényvédő szerek közül!

A száraz forróság a levéltetveknek sem kedvez, és reméljük, hogy az amerikai lepkekabóca sem képez újabb telepeket. A gyümölcsmolyok viszont folyamatosan rajzanak, és az előrejelző hálózatunk fogási adatai azt mutatják, hogy a nyugati dióburok-fúrólégy rajzása is beindult. Július elején már minden csapdaponton fogták a ragacsos sárgalapok. Ezért már el lehet kezdeni a védekezést. Eldönthetjük, melyik módszerrel küzdünk a légy ellen. A legyek 25-30 méterről is berepülhetnek a diófánkra, csak hogy tojást rakjanak a zöld dióba. Ezek az egyedek már nem táplálkoznak, nem nyalják be a csalogatós rovarölő szert, így a permetezésünk nem védi meg őket. Ezért jó lenne a közeli diófákat is megvédeni. Próbálják meggyőzni erről a szomszédot!

A kánikulától és napégéstől szenvedő gyümölcsfáink regenerálódását lombtrágyával kombinált gombaölő szeres permetezéssel segíthetjük. Az erős esőzések pedig kirepeszthetik a terméseket.

Nem csak a növényeinket, magunkat is védenünk kell a hőségtől és a Nap káros sugaraitól. A kora reggeli munkák után egy hűvös, árnyékos szobában készülhetünk az esti kertészkedésre - publikálta Zsigó György a NAK weboldalán.

További híreink

A borászok figyelmét kéri a Nébih, veszélyes lehet az erjedés során keletkező mustgáz

2024.09.07.

Fokozottan kell figyelni a borászoknak, mert veszélyes lehet az erjedés során keletkező mustgáz a borkészítés során.

Digitalizáció, munkakönnyítés és fejlődés az agrárszakképzésben: Nagy István nyitotta az évet

2024.09.07.

Az agrárszakképző intézményekbe 3532 diák iratkozott be a 2024-2025-ös tanévre, a felnőttoktatásban résztvevőkkel együtt 4200-an kezdik meg a tanulmányaikat ezen a területen.

A szövetség szerint túl olcsó a tojás – az áremelés átléphetné a lélektani határt

2024.09.06.

A Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége szerint emelés nélkül veszélybe kerülhet a tojástermelés. A Vas Népe munkatársai körbekérdezték a vasi termelőket, ők terveznek-e emelni szeptembertől.

Partner

Megbízhatóság és hatékonyság a Pantera 40EC-vel ősszel is

2024.09.06.

A kombájnok rostaaljából kikelt, zöld sávokban megjelenő gabona árvakelés a gyenge kelő repcét teljesen kiszoríthatja, elpusztíthatja. A Pantera 40 EC hatékony megoldás lehet.

Az aktuális magyarországi aszálytérképnél szomorúbbat nem biztos, hogy lát a mai nap folyamán

2024.09.06.

Szeptember első napjaiban az időjárásban továbbra sem történt változás, a hőség és az aszály változatlanul tartott, és még az előző héten néhol előforduló záporok is elmaradtak. Pénteken várható lassú változás, először a Dunántúlon és a déli régióban, majd a jövő hét elejétől más területeken is megjelenhet a csapadék, a hőmérséklet pedig csökkenni fog. Ez a változás a kapásnövények terméseredményein már nem segít, de a repce vetéséhez nélkülözhetetlen a talaj nedvességtartalmának javulása.

Málna helyett füge és banán, új haszonállatok - készüljünk a jövő magyar mezőgazdaságára

2024.09.06.

A Kárpát-medencében a klímaváltozás hatására egyre több növényfaj tűnhet el, amelyek korábban jól alkalmazkodtak a régió éghajlatához. Míg a málna szinte teljesen eltűnt, addig olyan mediterrán növények, mint a füge és néhány banánfajta, egyre gyakrabban fordulnak elő Magyarországon.

Partnerhírek
Partner

Megbízhatóság és hatékonyság a Pantera 40EC-vel ősszel is

2024.09.06.

A kombájnok rostaaljából kikelt, zöld sávokban megjelenő gabona árvakelés a gyenge kelő repcét teljesen kiszoríthatja, elpusztíthatja. A Pantera 40 EC hatékony megoldás lehet.

Partner

Hány aszályos év kell még, hogy a gondolkodás megváltozzon?

2024.09.05.

Dunapatajon tartotta idei szakmai napját a Kukorica Kör Egyesület, ahol a jelenlévő gazdálkodók az agrárium elismert képviselőinek előadásait hallgathatták meg impozáns környezetben augusztus végén.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren

Magro.hu Piactér

Több mint 2.800 hirdetés 40 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás