Hirdetés
Rekordszinten a globális halfogyasztás
Hirdetés
Országonként változik, hogy ki mennyi halat fogyaszt, globálisan viszont idáig nem volt túl jó a helyzet. Most azonban – hála az akvakultúra terjedésének – rekordszintre ugrott az egy főre jutó halfogyasztás világszinten. Azonban a fenntarthatóság továbbra is kényes kérdés a halgazdálkodásban.
20 kg/fő/év. Ennyi halat fogyasztunk átlagosan a FAO legfrissebb felmérése szerint. Ez a szám még soha nem volt ilyen magasan, így rekordnak számít. A kereslet és a fogyasztás gyarapodása szakértők szerint az akvakultúra terjedésének és a népszerű halfajták bőséges elérhetőségének köszönhető.
Az akvakultúra egyébként Kínában virágzik leginkább, de már terjedőben van például a szubszaharai Afrikában is. Jó hír, hogy Magyarország beletartozik abba a 35 országot magába foglaló országcsoportba, ahol a tenyésztett hal mennyisége több volt a vadon fogottnál. Hazánkban viszonylag fejlett az akvakultúra szektor a FAO jelentése szerint.
Nem mindenhol rózsás a helyzet
Amit kihalászunk, azt pótolni is kell valahogy, de legalább meg kell várni, amíg természetes módon újra benépesül a halászott terület. Egyes országokban sokat javult a helyzet ezen a téren (haltelepítések, haltenyésztés), a tengerekben viszont továbbra is az erőforráshiány a jellemző. Egy kutatás ugyanis kimutatta, hogy a tengerekből a kereskedelmi forgalomba került halak egyharmada nem fenntartható módon került kihalászásra.
![](/public/agronews/an_article_inner/12587/3a6c465ca402d7169ece0a9345705859_1.jpeg)
Elsősorban alaszkai tőkehalat halásznak ki a tengerekből, majd a szardella, a tonhal, a homár, a garnéla és a lábasfejű jönnek a fogási sorban. 2014-ben összesen 93,4 millió tonna volt az összes fogás.
A világ vizein összesen 4,6 millió halászhajó cirkált 2014-ben (90 %-uk Afrikában és Ázsiában), és ebből csupán mintegy 64 000 hossza haladta meg a 24 métert.
A jelentés szerint az emberi fehérjebevitel 6,7 %-a származott halból, ami egyúttal kiváló omega-3 zsírsav, vitamin-, kalcium-, cink- és vasforrás is. 57 millió embert foglalkoztat a halászati szektor, harmaduk az akvakultúrában dolgozik. A szektor a világkereskedelem teljes értékének 1 %-át teszi ki, és a mezőgazdasági kivitel közel 10 %-át.
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják
2024.07.01.Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.
Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma
2024.07.01.A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.
Hirdetés
Hirdessen a Magro.hu oldalon!
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatSolis 50 RX kabinos 12fokozat
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
12 000 000 HUF
+ áfaHirdetés
Hirdetés