Kezd igen átláthatatlan lenni a világ gabonapiaca, köszönhetően a sorozatos árváltozásoknak. A búza ára tovább zuhant, a kukorica ára is folyamatos mozgásban van, itthon pedig a napraforgó ára zuhant hatalmasat, köszönhetően a várható rekordtermésnek.

Tovább ereszkedett a búza ára a Chicagói árutőzsdén (CME/CBOT) szeptember első felében. A legközelebbi határidőre szóló jegyzés 140 dollár/tonna áron alakult. Közben a párizsi árutőzsdén (Euronext/MATIF) 144 euró/tonna árig zuhant a búza jegyzése, majd a decemberi határidőre szóló jegyzés 158-159 euró/tonnáig emelkedett szeptember közepére. A Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) augusztus 30-án kezdték újra jegyezni a malmi búzát, tonnánként 41 ezer forintért. A takarmánybúza jegyzése azonban továbbra is szünetel. A fizikai piacon júliusban kissé nőtt a különbség az étkezési és a takarmánybúza termelői ára között: az AKI PÁIR adatai szerint az eltérés ebben a hónapban meghaladta a 3000 forintot. Az étkezési búza termelői ára közel 1 százalékkal, 40 ezer forint/tonna alá, a takarmánybúzáé 3 százalékkal, 36 ezer forint/tonnára esett augusztusban a júliusihoz viszonyítva. Az egy évvel korábbihoz képest előbbi 16,5 százalékkal, utóbbi 18,5 százalékkal volt alacsonyabb.

A Magro.hu piactéren jelenleg átlagosan 37.858 forintért adják-veszik a gazdák a búza tonnáját.

A kukorica ára sem tud megnyugodni

Igencsak hullámzónak számít a kukorica ára a világ árutőzsdéin. Chicagóban 125-130 dollár/tonna áron mozgott a kukorica jegyzése szeptember első felében. Közben Párizsban, ereszkedő trendet követve 160 euró/tonna áron állt meg a kukorica legközelebbi határidőre szóló jegyzése. A BÉT-en is hasonló folyamat figyelhető meg: a takarmánykukorica novemberi jegyzése már nem érte el a 40 ezer forint/tonnát ugyanekkor. Az AKI PÁIR adatai szerint közel 40 ezer forint termelői áron cserélt gazdát egy tonna kukorica augusztusban. Ez 7,5 százalékkal múlta alul a júliusi, 10 százalékkal az egy évvel korábbi árszintet.

A kukorica ára sem tud megnyugodni
 

A kukorica ára a Magro.hu piactéren átlagosan 42.318 forinton áll tonnánként.

A takarmányárpa ára is folyamatos lejtmenetben volt a tőzsdén, egészen a július végi kivezetésig. Ekkor 34,8 ezer forint/tonna áron jegyezték a terményt. Azóta – vélhetően átmenetileg – nem jegyzik a terményt a BÉT-en. A fizikai piacon az előző havinál 2 százalékkal, az egy évvel korábbinál 14 százalékkal olcsóbban, azaz 34 ezer forint/tonna körüli termelői áron értékesítették a gabonafélét a gazdák augusztusban.

A szója ára igencsak ingadozni látszik, de lényegében július eleje óta gyengül a legközelebbi lejáratra szóló jegyzés a chicagói árutőzsdén. Az északi féltekén közeleg a betakarítás, a terméskilátások biztatóak, ezért 350 dollár/tonna alá csökkent a szója jegyzése szeptember közepén.

Repcemag esetében a legközelebbi lejáratra szóló jegyzés 370-380 euró/tonna között mozgott szeptember első felében a párizsi árutőzsdén. Itthon minimálisan erősödött a novemberi jegyzése a terménynek: 104 ezerről 107 ezer forint/tonnáig emelkedett a repcemag ára. Közben a fizikai piacon 108 ezer forint/tonna áron adják-veszik a termény tonnáját.

Napraforgóból akár rekord mennyiségű, 1,8 millió tonnás termés is lekerülhet idén a szántóföldekről, ami miatt a termény októberi jegyzése 98 ezer forint/tonnára ereszkedett a BÉT-en szeptember közepéig. A fizikai piacon is folytatódott a lejtmenet, és az olajmag termelői ára átlagosan 103 ezer forint/tonna körül mozgott augusztusban, 4 százalékkal a júliusi, 2,5 százalékkal a 2015. augusztusi szint alatt.

Forrás: AKI

További híreink

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás