Csúcson lehet a világ gabonapiaca: rekord várható a gabonatermelésben az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint. Egyes előrejelzések szerint a 2017-2018-as, mostani szezon végén eddig soha nem látott mennyiségű búza és kukorica áll majd rendelkezésre. A tartalékok nagyságát meghatározó mutató pedig várhatóan eléri majd az elmúlt tizenhat év legmagasabb értékét.

A vártnál jobb termésátlagok következtében a 2017-2018-as szezon végével soha nem látott mennyiségben áll majd rendelkezésre búza és kukorica - hivatkozik a FAO-ra az Agrárszektor. A legfontosabb gabonafélék nemzetközi piaca az óriási készletek miatt kiegyensúlyozott maradhat majd.

A jó kukoricatermés is hozzájárul ahhoz, hogy kiemelkedően teljesítsen a világ gabonapiaca
A világ gabonapiaca rekordokat dönthet a tartalékokban is

A tartalékok nagyságát jelző globális készletfelhasználási mutató várhatóan eléri majd az elmúlt tizenhat év legmagasabb értékét

- írja előrejelzésében a FAO, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete. Arról itt írtunk korábban, hogy a szervezet kecsegtető gabonapiaci előrejelzést közölt.

A FAO élelmiszerár-indexe januárban változatlan maradt és a tavaly ilyenkori értékéhez képest 3 százalékkal alacsonyabb szinten áll. A szervezet előrejelzése szerint tavaly a megtermelt gabona mennyisége elérte a 2640 millió tonnát, ami 1,3 százalékkal meghaladja a 2016-os rekordértéket is.

A szemestakarmányok, főleg a kukorica termelésének növekedése jócskán hozzájárult ahhoz, hogy 13,5 millió tonnával felfelé kellett korrigálni a korábbi, decemberi értéket.

Búzából is többet arattak 2017-ben, főleg Kanadában és Oroszországban, illetve ugyanez a helyzet a rizzsel is Kínában.

A szemestakarmányok iránti kereslet miatt várhatóan a gabonafelhasználás növekedésére is számítani lehet majd.

Mivel a gabonakibocsátás nagyobb arányban nőtt, mint a felhasználás mértéke, a készletek várhatóan meghaladják a termelési szezon eleve magas kezdeti szintjét is. Ezzel 27,7 százalékra növekszik majd a készletfelhasználási mutató. Ugyanakkor a nemzetközi terménykereskedelem nagyságrendje (a kukoricát kivéve) csökkenni látszik.

Az árak mégis magasabbak

A FAO szerint mindent összevetve nem volt elmozdulás az alapvető élelmiszerek nemzetközi árindexében. Ugyan drágultak a főbb gabonafélék és a pálmaolaj, ezt a cukor, a vaj és a sajt iránti csökkenő kereslet ellensúlyozta. Hiába a bőséges kínálat, a gabonárakat az időjárás és a gyengébb amerikai dollár körüli aggodalmak mégis 6 százalékkal feljebb nyomták.

Hogy állnak a tejtermékek, a húsok és a cukor árai?

A FAO tejtermék-árindexe az előző hónaphoz képest 2,4 százalékkal alacsonyabban zárt januárban. Többet adtak a tejporért a nemzetközi kereskedelemben, de alacsony volt az érdeklődés a vaj és sajt iránt. Továbbá az északi félgömb országai is jelentős készletekkel jelentek meg a piacon. A bőséges elérhetőség miatt a cukorárak 1,6 százalékos csökkenésükkel már több, mint 30 százalékkal az egy évvel ezelőtti szintjüknél alacsonyabbak. Ugyanakkor hónapról hónapra szinte teljesen változatlan a húsfélék összesített mutatója, mivel a baromfi és sertés iránti gyenge keresletet kiegyenlíti a más húsok iránti megnövekedett érdeklődés - közölte a FAO.

Megosztás

További híreink

Egyszerűsített pályázat indul a mezőgazdasági kisüzemek beruházási támogatására

2024.10.18.

Hamarosan megjelenik a „Mezőgazdasági kisüzemek beruházási támogatása” című felhívás.

Partner

A Corteva a Bábolnai Gazdanapokon bemutatta a tavaszi hibridkukorica-kínálatát

2024.10.17.

A Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat bemutatta tavaszi Pioneer® kukoricahibridek kínálatát az idén 37. alkalommal megrendezett Bábolnai Gazdanapokon. A mezőgazdasági szakkiállításon a vállalat szakértői készséggel álltak a termelők rendelkezésére és segítettek a hibridválasztással kapcsolatos kérdéseik megválaszolásában.

Miért jó és mennyire egészséges a tojásfogyasztás?

2024.10.17.

A tojás önmagában is tökéletes élelmiszernek tekinthető, fehérjében és vitaminokban is gazdag.

Egy héten belül százezer főnek pénz érkezik a számlájára - és ez nem vicc

2024.10.17.

Október 16-án indul a gazdálkodók számára a közvetlen és vidékfejlesztési támogatások előlegeinek kifizetése, amelyekkel év végéig több mint 321 milliárd forinthoz juthatnak hozzá.

Köd, fagy és és eső is lesz a következő napokban

2024.10.17.

A következő hét időjárása változatosan alakul Magyarországon. A hét első felében főként fátyolfelhős, napos idő várható a ködfoltok feloszlása után, helyenként élénk keleti széllel, és a nappali csúcsok 12-19 fok között alakulnak. A hajnalok hűvösek lesznek, a szélvédett vidékeken fagypont közeli vagy alatti hőmérsékletekkel, kisebb esőre csak elszórtan a Dunántúlon lehet számítani.

Segítséget kapnak a hazai kis- és középvállalkozások: 400 milliárdos programmal erősödhetnek meg a cégek

2024.10.17.

Mintegy 17 ezer hazai kis- és középvállalkozás kaphat összesen 600 milliárd forintnyi hitelt 2028-ig a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. által most, az InvestEU program keretében elindított közel 400 milliárd forint keretösszegű garanciavállalás segítségével

Partnerhírek
Partner

A Corteva a Bábolnai Gazdanapokon bemutatta a tavaszi hibridkukorica-kínálatát

2024.10.17.

A Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat bemutatta tavaszi Pioneer® kukoricahibridek kínálatát az idén 37. alkalommal megrendezett Bábolnai Gazdanapokon. A mezőgazdasági szakkiállításon a vállalat szakértői készséggel álltak a termelők rendelkezésére és segítettek a hibridválasztással kapcsolatos kérdéseik megválaszolásában.

Partner

Az őszi búza okszerű és gazdaságos őszi tápanyag-utánpótlása

2024.10.16.

Az agrotechnikai tényezők egyik leglényegesebb eleme az okszerű trágyázás, melynek célja a talaj termékenységének fenntartása és növelése mellett a reálisan elvárható hozam elérése.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.400 hirdetés 108 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás