Az olasz kormány azt tervezi, hogy törvényesíti az illegálisan az országban dolgozó külföldiek munkavállalását. Luciana Lamorgese olasz belügyminiszter szerint a kormány elsősorban az agrárszektorra koncentrál, mert a COVID-19 koronavírus miatt Európa-szerte bevezetett határzárak következtében az összes nyugat-európai ország - így Olaszország is - óriási munkaerőhiánnyal küzd. Az illegális külföldi dolgozók helyzetének rendezésével segítenének a mezőgazdaságon.

Ahogyan Nagy-Britanniában, Hollandiában vagy Spanyolországban, úgy Olaszországban is azzal fenyeget a munkaerőhiány, hogy a tavasszal termő zöldségek és gyümölcsök leszedetlenül maradnak a földeken és az üvegházakban. Az olasz mezőgazdasági szövetkezetek véleménye szerint az ország mezőgazdasági terményeinek 35 százaléka veszhet kárba, ha nem találnak sürgősen fizikai munkásokat a szedésre - írta a brit Guardian cikkére hivatkozva a 444.hu.

Az illegálisan dolgozó külföldi mezőgazdasági munkások helyzetét rendezné az olasz kormány, hogy be tudják takarítani a tavaszi termést - képünk illusztráció - MTI/Koszticsák Szilárd

Az idénymunkások többsége román

Az olasz mezőgazdasági munkások nagyjából 90 százaléka idénymunkás, a többségük Romániából érkezik Olaszországba. Az olasz belügyminiszter szerint hasonlóan legalizálni kellene az illegálisan munkát vállaló ápolók és gondozók helyzetét is az országban. Luciana Lamorgese arról is beszélt, hogy a betakarításhoz nélkülözhetetlen a fizikai munkások jelenléte, ezért gondolkodnak egy olyan megoldáson, ami segíthet a helyzeten.

Kiből lehet jó idénymunkás?

Idénymunkás alkalmassági kérdőívet állított össze egy német agrároldal azoknak, akik gondolkodnak rajta, hogy szezonális mezőgazdasági munkavégzéssel keressenek pénzt. Igény van rájuk, hiszen több ezer dolgozót várnak például Németországban is, a legnagyobb szükségben a spárga- és szamócatermesztő gazdaságok vannak. Enyhít a helyzeten, hogy április és május hónapokban 40-40 ezer idénymunkás szigorú feltételekkel beutazhat(ott) dolgozni. Azért, hogy ne a munkavégzés helyszínén érje meglepetés a jelentkezőket, az Agrarheute.com összeállított egy 8 kérdésből álló kérdéssort. Ez segít abban, hogy a jelentkezők felmérjék, alkalmasak-e a feladatra.Például a fárasztó és monoton munkára, valamint arra, hogy a földeken kánikulában és szakadó esőben is dolgozni kell.

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Egyszerűsített pályázat indul a mezőgazdasági kisüzemek beruházási támogatására

2024.10.18.

Hamarosan megjelenik a „Mezőgazdasági kisüzemek beruházási támogatása” című felhívás.

Partner

A Corteva a Bábolnai Gazdanapokon bemutatta a tavaszi hibridkukorica-kínálatát

2024.10.17.

A Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat bemutatta tavaszi Pioneer® kukoricahibridek kínálatát az idén 37. alkalommal megrendezett Bábolnai Gazdanapokon. A mezőgazdasági szakkiállításon a vállalat szakértői készséggel álltak a termelők rendelkezésére és segítettek a hibridválasztással kapcsolatos kérdéseik megválaszolásában.

Miért jó és mennyire egészséges a tojásfogyasztás?

2024.10.17.

A tojás önmagában is tökéletes élelmiszernek tekinthető, fehérjében és vitaminokban is gazdag.

Egy héten belül százezer főnek pénz érkezik a számlájára - és ez nem vicc

2024.10.17.

Október 16-án indul a gazdálkodók számára a közvetlen és vidékfejlesztési támogatások előlegeinek kifizetése, amelyekkel év végéig több mint 321 milliárd forinthoz juthatnak hozzá.

Köd, fagy és és eső is lesz a következő napokban

2024.10.17.

A következő hét időjárása változatosan alakul Magyarországon. A hét első felében főként fátyolfelhős, napos idő várható a ködfoltok feloszlása után, helyenként élénk keleti széllel, és a nappali csúcsok 12-19 fok között alakulnak. A hajnalok hűvösek lesznek, a szélvédett vidékeken fagypont közeli vagy alatti hőmérsékletekkel, kisebb esőre csak elszórtan a Dunántúlon lehet számítani.

Segítséget kapnak a hazai kis- és középvállalkozások: 400 milliárdos programmal erősödhetnek meg a cégek

2024.10.17.

Mintegy 17 ezer hazai kis- és középvállalkozás kaphat összesen 600 milliárd forintnyi hitelt 2028-ig a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. által most, az InvestEU program keretében elindított közel 400 milliárd forint keretösszegű garanciavállalás segítségével

Partnerhírek
Partner

A Corteva a Bábolnai Gazdanapokon bemutatta a tavaszi hibridkukorica-kínálatát

2024.10.17.

A Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat bemutatta tavaszi Pioneer® kukoricahibridek kínálatát az idén 37. alkalommal megrendezett Bábolnai Gazdanapokon. A mezőgazdasági szakkiállításon a vállalat szakértői készséggel álltak a termelők rendelkezésére és segítettek a hibridválasztással kapcsolatos kérdéseik megválaszolásában.

Partner

Az őszi búza okszerű és gazdaságos őszi tápanyag-utánpótlása

2024.10.16.

Az agrotechnikai tényezők egyik leglényegesebb eleme az okszerű trágyázás, melynek célja a talaj termékenységének fenntartása és növelése mellett a reálisan elvárható hozam elérése.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.400 hirdetés 108 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás