Hirdetés
Rengeteg rovar kell a tyúkok és a sertések etetéséhez
Rovarokból fedeznék a sertések és tyúkok növekedéséhez szükséges proteint a hagyományos, szójadara és halliszt alapú takarmány helyett. Ehhez hatalmas mennyiségben kell rovarokat termelni. Ennek megvalósításán 3 német felsőoktatási intézmény és egy kutatóintézet dolgozik. A Bremerhaveni, Erlangeni és Göttingeni Egyetem a braunschweigi takarmányozástechnikai kutatóközponttal egy, az állatok takarmányozására használható új fehérjeforrást szeretne kidolgozni.
A Norddeutscher Rundfunk (NDR) Észak-német rádió internetes oldalának híréről a Magyar Mezőgazdaság számolt be. A baromfinak, a sertésnek és a halnak egyaránt proteinekre van szükségük a növekedéshez, amelyeket eddig többnyire importált szójadarából és hallisztből biztosítottak nekik. Azonban ezek a például Peruból, Marokkóból és Brazíliából származó takarmányalapanyagok összetétele vitákat vált ki, és környezetterhelőek is. Ezért a jövőben a lárvatenyészetek léphetnek a helyükbe - írják.
Hatalmas mennyiség, megbízható termelésben szükséges
„A megoldást a rovarok jelenthetik” – mondta Rainer Benning, a Bremerhaveni Főiskola élelmiszertechnológusa. A kutatók most azon munkálkodnak, hogy hogyan lehet nagy mennyiségben rovarokat előállítani. Mert ha a szójadarát és a hallisztet pótolni szeretnék, akkor óriási mennyiségben van szükség a rovarokra, ami most nehézséget jelent. Azt is vizsgálják, hogyan lehet leforrázni, kiszárítani, majd darált formában a takarmányba keverni a rovarokat. A Göttingeni Egyetem kísérleteiből kiderült, hogy a rovar alapú táplálkozásra állított tyúkok és sertések ugyanolyan jól fejlődnek, mint a hagyományos takarmányon nevelt állatok. Tehát a szója veszteségek nélkül pótolható. A lisztbogár-lárvák tenyésztése eddig nem volt gépesítve. A nagyobb mennyiségek előállításához azonban meg kell szervezni a gépesítés folyamatait. A gépeknek fel kell ismerniük, hogy mikortól lehet feldolgozni a lárvákat, és nem szabad túl sokáig várniuk sem, mert egyébként bebábozódnak.
Hirdetés
A gépeknek a lárvák protein- és zsírtartalmát is pontosan mérniük kell – monda egy kutató. A Bremerhaveni Főiskola egyik laborjában már kísérleteznek az előállítással, és a leghatékonyabbnak egyelőre a legdrágább, fagyasztásos szárítási módszer mutatkozott.
Ha kíváncsi, milyen volt rovarélelmiszereket kóstolni Budapesten,
olvassa el helyszíni riportunkat, amiből kiderül, milyen volt az I. Rovaripari Konferencia!
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják
Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.
Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma
A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.
Hirdetés
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatSolis 50 RX kabinos 12fokozat
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
12 000 000 HUF
+ áfaHirdetés
Hirdetés