Nap, mint nap halljuk a televízióban, rádióban, olvassuk az internetes időjárás jelentéseket. A legtöbben azonban nincsenek tisztában az összes időjárási kifejezés valós jelentésével. Akkor meg hogy tudnánk megfelelően felkészülni rá? Most tiszta vizet öntünk a pohárba a Nemzetközi Meteorológiai Szolgálat segítségével!

Gondolt már arra, hogy mi a különbség aközött, hogy részben felhős illetve túlnyomóan napos időre számíthatunk? Így összehasonlítva már nincs olyan egyszerű dolgunk, ha nem vagyunk meteorológusok.

Felhős vagy napos?

A várható időjárás az „átlátszatlan felhő lefedettség” (angolul opaque cloud coverage, röviden és a továbbiakban OCC) függvénye. Gyakorlatilag nem létezik olyan, hogy átlátszatlan felhő, viszont a kifejezés az olyan felhőket takarja, ami a földi sugárzás számára áthatolhatatlan. Így, ha például azt halljuk az időjárás jelentésben, hogy napos idő lesz, az kevesebb mint 25%-os OCC-t jelent. A tiszta időt sokan azonosítják a napos időjárással, azonban a kettő nem ugyanaz. A tiszta idő maximum 5%-os OCC-t jelent. A kettő között használják a meteorológusok a többnyire tiszta kifejezést, ami szintén a napos időnek lehet a szinonimája, mégis a 6 és 25%-os OCC-t jelöli.

Ön mit mondana erre? Részben felhős vagy túlnyomóan napos az idő?

 

A túlnyomóan napos, és részben felhős kifejezések viszont abszolút helyettesíthetik egymást, ez 26 és 50% közötti OCC-re utal. A részben napos és túlnyomóan felhős kifejezések is egymás szinonimái, akkor használják, ha az OCC értéke 51 és 69% között mozog, bár a túlnyomóan felhőst akkor is 87%-os OCC értékig is használják. 88%-tól fölfelé pedig azt halljuk, hogy felhős vagy borult.

A népi időjárás előrejelzés hajlamos felhősként azonosítani azt az időszakot, ahol 60% vagy nagyobb az esély az esőre. Az időjárás előrejelzés készítésekor figyelembe veszik, hogy egy adott területen lesz-e legalább 0,01 inch (kb. 2,54 centiméter) eső egy 12 órás időszak alatt. Ennek a mérőszámnak a rövidítése a POP (magyarul körülbelül esély az esőre).

Fog-e esni?

Az előrejelzések során használt szavak, mint az „esély az esőre”, „valószínűleg”, „elszigetelt”, vagy éppen az „elszórtan” kifejezések, amik a meghatározatlan jelleget, a biztos jóslást határozzák meg. Például, ha a POP 60-70%, a bizonytalanság alacsony, tehát „valószínűleg” esni fog, míg, ha a POP csak 20%, nagy a bizonytalanság, ekkor hallhatjuk az „kis esély” van rá, hogy essen. Az „elszigetelt” kifejezést akkor használják, ha a POP értéke 10 és 29% között mozog, míg „elszórt” esőre akkor készülhetünk, ha a POP 30 és 59% között van. Az „alkalmi”, „időszakos”, és „szakaszos” szavak akkor hangzanak el, ha a POP meghaladja a 79%-ot.

Ha ilyen felhőt látunk, biztosan tudjuk, hogy esni fog.

 

Hogyan fúj a szél?

A szél egyes fokozatainak is megvan természetesen a beosztása, aminek alapja a hosszantartó (2 perces periódus) szélsebesség, angolul és röviden SWS. A heves, erős és viharos szél legalább 64 km/órát jelöl. Nagyon szeles időről akkor beszélünk, ha a szél 48 és 64 km/h-s sebességgel fúj, simán szeles az időjárás, ha 32 és 56 km/h óra között alakul a sebessége. Ha azt halljuk, hogy enyhe időjárású szellős napra készülhetünk, akkor 24 és 40 km/h közti lesz a szélsebesség, ha a hőmérséklet hűvösebb, akkor az élénk légmozgás vagy a szélzúgás is használatos. Ha 8 km/h alá süllyed a szélsebesség, akkor nyugodt és gyenge szélről beszélhetünk.

További híreink

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás