Sok gondot okoz a nagyragadozó Erdélyben. A Kolozs megyei Várfalván is medvetámadásokról érkeztek hírek: a nagyvad két gazdaságban öt kecskét megölt, majd egy kecskenyájat több kilométernyi távolságra elhajtotta a portáról. Sokszor sem a gazdák, sem a helyi önkormányzatok nincsenek tisztában a jogszabály által megkövetelt ügyiratcsomó helyes összeállításával, ezért a pontatlanul összeállított dossziékat a környezetvédelem elutasítja. 

Az erdélyi Krónika írt részleteket a Romániában fennálló helyzetről, ehhez környezetvédelmi szakembert is megkérdeztek a kártérítés igénylésével kapcsolatban. A szaporodó vadkárokkal tűzdelt Kolozs megyei térképre felkerült az aranyosszéki Várfalva is, ahol a községközpont több gazdaságában öt kecskét pusztított el egy éjjel a medve. Marginean János, a Tordától 12 kilométerre, az Aranyos folyó völgyében fekvő község polgármestere a Krónika érdeklődésére elmondta, hogy a község hét falujából – Várfalva, Aranyosrákos, Csegez, Székelyhidas, Kövend és Bágyon – a medvék rendszeresen kószálnak Csegez és Székelyhidas határában, az utóbbi időben pedig a községközpont állattelepeire is bemerészkedtek. 

Az erdélyi településeken a medve ellen sokszor sem a kerítés, sem a villanypásztor nem véd megfelelően, bárhova betörnek, a nyájat őrző kutyák sem tudják felvenni velük a harcot - Fotó: Magro.hu, CSZS, Veresegyház, illusztráció

„Egy várfalvi gazdánál a karámba zárt kecskéket megtermett medve zavarta ki éjjel a szabadba, az állatokat pedig több kilométeren át kergette a legelőn.”

Csak részben volt sikeres a medvetámadás

A tulajdonos egy napi keresés után akadt rá a kecskenyájra a szomszédos falu, Székelyhidas határában. A nagyvad két kecskét megölt, a többit a gazdának sikerült visszaterelnie a gazdaságába” – tájékoztatta a portált az elöljáró. Egy másik várfalvi gazdaságba is betört a medve, ahol három kecskét tépett szét. A polgármester szerint az állattartó gazdák attól rettegnek, hogy előbb-utóbb ember is áldozatul esik a környéken kószáló nagyvadaknak. A pásztorok éjszaka nem mernek a juhok és a kecskék mellett tartózkodni. A községbeli tapasztalat azt mutatja, hogy a medve ellen sem a kerítés, sem a villanypásztor nem véd megfelelően. Az éhes vadak bárhova betörnek, a nyájat őrző kutyák sem tudják felvenni velük a harcot. Az elmúlt időszakban Kalotaszeg több falujának környékén is láttak már ragadozót, és az elmúlt hetekben vadkárokról is érkeztek hírek, a Tordaszentlászlóhoz tartozó Magyarfenesre is bejár a ragadozó, ahol borjút ölt meg - írták.

A petárda sem riasztja el a medvéket

A helyi önkormányzat egy környékbeli vadásztársasággal áll szerződéses viszonyban, amelynek tagjai a hivatal bejelentésére kijárnak a község falvaiba lövésekkel elriasztani a medvéket. A polgármester szerint a környéken annyira elszapodorodott a medveállomány, hogy a vadászok elriasztó praktikái sem vezetnek eredményre. Mint ahogy az sem, hogy több gazda éjjel petárdákkal csap zajt, hogy a medvék elkerüljék az állataikat. A polgármester arra panaszkodik, hogy a gazdáknak nem sikerült megegyezniük a környezetvédelmi hatóság képviselőivel, akik rendre elutasítják a medvék okozta vadkár kifizetését. 

Hogyan kell kártérítést igényelni? 

A 2023. január 3-án megjelent 3. számú kormányrendelet részletesen körülírja, milyen körülmények között igényelhető állami kártérítés vadkárra. Az egyik erdélyi megye környezetvédelmi hatóságának neve elhallgatását kérő szakembere a Krónikának elmondta, hogy sem a gazdák, sem a helyi önkormányzatok nincsenek tisztában a jogszabály által megkövetelt ügyiratcsomó helyes összeállításával, ezért a pontatlanul összeállított dossziékat a környezetvédelem elutasítja. 

A vadkárt szenvedett gazda bejelentésére a polgármesteri hivatal a körzeti állatorvost és a területileg illetékes vadásztársaságot kell értesítse, hogy közösen mérjék fel a vadkárt. Az elpusztított állatról az állatorvosnak részletes jelentést kell írnia. Amikor ez elkészül, a helyi önkormányzat értesíti a megyei környezetvédelmi hatóságot, amely a rögzített adatok hitelességét ellenőrzi. A szakember portálunknak megerősítette, amennyiben a gazda azt nyilatkozza, hogy a medvetámadás idején senki nem tartózkodott az állattelepen, ez kizárja a kártérítés kifizetését. 

„Egész éjjel nem sétálhat a pásztor vagy a gazda az állatok között, de ha a gazda azt nyilatkozza, hogy a medvetámadás idején nem tartózkodott ember az állattelepen, akkor a törvény értelmében nem lehet kártérítést fizetni. Ha az írja, hogy az állatgondozó vagy a gazda a helyszínen volt, akkor a hatóság ezt elfogadja” – nyomatékosította a neve elhallgatását kérő környezetvédelmi szakember.

Megosztás

További híreink

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Tisztul Békés: 10 ezer tonnányi illegális hulladéktól szabadították meg a vármegyét

2024.07.04.

Összesen mintegy 10 millió kilogrammnyi, vagyis 10 ezer tonnányi elhagyott, jogellenesen elhelyezett hulladéktól szabadították meg tavaly Békés vármegyét, csaknem 400 bejelentést vizsgáltak ki.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás