Hirdetés
Retek, ecetes gomba és lilahagyma is lehet a befőttesüveg kincse
Sokan szeretik a lehető legtöbbet megőrizni a nyári termény ízéből télen is, ezért teszik befőttesüvegbe a kedvelt zöldségeket és gyümölcsöket. A hideg hónapokban aztán a kamra polcáról levéve lehet élvezni a finom ízeket. Azonban érdemes lehet a megszokott befőtteken kívül néhány, a többségnek szokatlan recepttel is megismerkedni. Ilyen például a savanyított retek, a lilahagyma lekvár és az ecetes gomba is.
A Magyar Mezőgazdaság írta meg, hogy savanyított retket például a lengyel háziasszonyok tesznek el télire. Ehhez 2 csokor retekre van szükség, amit többnyire szeletekre vágnak, de tetszőlegesen bármilyen formát lehet választani. Majd fűszeres levet kell készíteni sóval, fokhagymával, babérlevéllel, mustármaggal esetleg borssal, ezután felforralás következik és forrón az üvegbe rakott retekre kell önteni. Az üvegeket lezárva és fejtetőre állítva kell kihűlni hagyni. A végeredmény remek salátákban, szendvicseken, hamburgerben és húsok mellé fogyasztva.
Hasonló érdekesség a pácolt gomba, a mediterrán területeken olíva olajos pácot készítenek hozzá. A lengyeleknél sárgarépával és mogyoróhagymával is ízesítik. Ez utóbbi készítése: egy kilogramm kisméretű gomba, lehet például vargánya, vagy rókagomba, amihez kell 3-4 darab mogyoróhagyma és egy szál sárgarépa, amiket felszeletelnek. Egy nagyobb edényben enyhén sózott vizet forralnak, majd a gombát, a hagymát és a sárgarépát 7 percig főzik. Utána leszűrik, majd üvegekbe teszik, úgy, hogy kb. a ¾ részig tölti ki azokat. Ezután páclevet készítenek 2 pohár vízből, fél pohár 10 százalékos ecetből, amihez hozzáadnak 1 púpozott evőkanál cukrot, 3 teáskanál sót, 2 babérlevelet, 4 szem szegfűborsot, 1 teáskanál mustármagot és 1 teáskanál borsot. Felforralják, és a gombára öntik. Az üvegeket bezárják, fejtetőre fordítják és így hagyják kihűlni. Előszeretettel adják előételként, de lehet salátához keverni és szolgálhat savanyúságként is.
Hirdetés
Vörösboros lila hagyma lekvár lehet a befőttesüveg sztárja
A lila hagymából nagyon finom vörösboros lekvár is készülhet. Ezért egyre többen használják a francia eredetű receptet, amely ráadásul egész évben elkészíthető. Egy serpenyőben 4 evőkanál mézet melegítenek, hozzáadnak 3 evőkanál cukrot, és együtt karamellizálják ezeket, amíg szép aranybarna színt kap. Összekeverik 4 evőkanál olívaolajjal és egy kilónyi felszeletelt lilahagymával. Amikor a hagyma kicsit összeesik, sót, őrölt borsot, kakukkfüvet, esetleg rozmaringot, vagy mindkettőt adnak hozzá, és felöntik annyi vörösborral, hogy ellepje, majd krémesre főzik. A végeredmény egyszerre édes, sós, savanyú és pikáns, ezért a sülthúsok és kolbászok kiváló társa lesz, amit érdemes különféle sajtokkal is kipróbálni.
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Vulcan Profi Smax – granulált elemi kén - Mindenkinek használni kellene?!
Az elmúlt években a kénhiány állandósult a növénytermesztésben. Sok és egyoldalú a kijuttatott nitrogén, miközben egyre magasabb fehérje- és olajtartalmú növényeket termesztünk. Granulált kén használatával több évre elegendő ként tudunk kijuttatni.
Nem csak értékesít és szolgáltat, hanem drónok üzemeltetésében is segít a PlantaDrone
A Kukorica Kör Egyesület dunapataji Szakmai Napján Gyovai Szabolcs, a PlantaDrone Kft. ügyvezetője, a dróntechnológia lehetséges felhasználási módozatairól tartott előadást. Az elhangzottak szerint az értékesítésen túl már az üzemeltetésükben is segíti a dróntulajdonosokat a cég, az általuk létrehozott Drón műveleti központ által.
Hirdetés
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatTöbb mint 3.400 hirdetés 106 kategóriában!
Megnézem a hirdetéseketHirdetés
Hirdetés
Hirdetés