Robotujj tapinthatja ki, érett-e már a szőlő
A szőlőszüret forradalmasítása érdekében a Queen Mary University of London (QMUL ) kutatói az Extend Robotics céggel és a Saffron Grange szőlőbirtokkal együttműködve új szüretelőrobotot tesztelnek. A projekt középpontjában egy fejlett érzékelőkkel és mesterséges intelligenciával felszerelt robotrendszer kifejlesztése áll.
Az elképzelt – és tervezett – robot érzékelni fogja az érettséget, és nyomásérzékeny „ujjakkal” finoman szedi majd a szőlőt. Az innováció célja, hogy megfeleljen a finom bornak szánt szőlő magas színvonalú betakarításának, az ilyen szőlő jelenleg tonnánként körülbelül 5000 font (2,5 millió Ft) értékű.
Hatékonyabb, pontosabb szüretelés
A környezetvédelmi, élelmiszerügyi és vidékügyi minisztérium (Defra) által finanszírozott Innovate UK közös kutatási és fejlesztési projekt célja a borminőség javítása a szüret optimális időzítésének biztosítása révén, csúcstechnológiás robotikai és mesterségesintelligencia-technológiákkal, többek között:
Hirdetés
- precíziós manipulációs és érzékelő rendszerrel, amely mesterséges intelligencián alapuló optikai képalkotó és elemző technológiát használ.
- virtuálisvalóság-interfésszel, amely lehetővé teszi a termelők számára a hatékonyabb és pontosabb szüretelést.
- a termés egészségének távfelügyeletével a jobb minőség és a magasabb hozam érdekében.
Ezt az átalakító törekvést a Queen Mary University of London kutatója, Lei Su professzor és a robotika vezető oktatója, Dr. Ketao Zhang vezeti. A robotika, a távérzékelés és a spektrumanalízis területén szerzett együttes szakértelmük nagyban hozzájárul majd olyan, mesterséges intelligenciával működő robotok kifejlesztéséhez, amelyek képesek lesznek kezelni az olyan érzékeny gyümölcsöket, mint a szőlő.
Kényes gyümölcsök kezelése
Mint ismeretes, a szőlő hagyományosan túl sérülékenynek bizonyult a gépi szedéshez. A QMUL kutatása egy lépés az első – várhatóan két éven belül elkészülő – kereskedelmi prototípus felé, amely átalakíthatja a munkaigényes szőlészeti műveleteket.
Dr. Ketao Zhang kifejezte a projekt ambícióit.
„Csapatunk olyan elektronikus bőrrel kísérletezik, amely lehetővé teszi a robotok számára, hogy „érezzék” a nyomást, utánozva az emberi kéz gyengédségét. Az ezt lehetővé tevő technológiával a megtervezett robotmanipulátor hatékonyabban és pontosabban szüretelheti a szőlőt.”
Lei Su professzor: „A mesterséges intelligenciával integrált spektrális elemzéssel a látható fényen túl az infravörös és az ultraibolya tartományokba is eljuthatunk. Ez lehetővé teszi, hogy ezt a precíz technológiát a szőlőre is alkalmazzuk, segítve a szőlősgazdákat az érettségi csúcspontok azonosításában és a szőlő egészségének értékelésében, például a betegségek korai jeleinek felismerésében.”
(Forrás: futurefarming.com)
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Útmutató a talajmintavételhez, mésztrágyázáshoz és a meszezéshez
Most, a tavaszi vetések betakarítása és az őszi vetések befejezése után ráérősen foglalkozhatunk két, a növénytermesztés hatékonyságát megalapozó, mégis méltatlanul elhanyagolt kérdéssel, illetve azok gyakorlati megvalósíthatóságával. Az egyik a talajmintavétel, a másik a mésztrágyázás és meszezés kérdésköre.
Hirdetés
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatTöbb mint 3.000 hirdetés 85 kategóriában!
Megnézem a hirdetéseketHirdetés
Hirdetés
Hirdetés