A cukortermelés európai kvótaszabályozásának 2017-es megszűnésével a termelés az unióban és a világpiacon is emelkedett. Emiatt a cukor ára esésében van. A nyerscukor világpiaci ára a 2018/2019-es szezonban 9-10 százalékkal lesz kevesebb, 2022–2023-ra pedig az előrejelzések szerint a 2016 előtti 10 év átlagát is 30 százalékkal múlhatja alul. Az egyetlen hazai cukorgyár, a kaposvári is bajba kerülhet. Az Agrárszektor írt szakcikket a témában, ezt az anyagot szemléztük. Ugyan Európa a világ legnagyobb cukorrépatermelője, de a legtöbb nyerscukrot a világon a cukornád biztosítja. Ebben pedig Brazília az egyik legnagyobb játékos. A cukorrépából előállított cukor a világtermelés 14 százalékát adja, 2026-ra pedig a részesedése 13 százalékra csökkenhet.
Egyre olcsóbb a cukor
A legkönnyebben és a fajlagosan legnagyobb mennyiségben kinyerhető szacharózt a cukornád tartalmazza, amiben Brazília bőséges ellátással rendelkezik. Az ország közlekedésében viszont fontos szerepet játszik az etanol, amit többnyire szintén cukornádból állítanak elő. Ha a cukor világpiaci ára alacsony, akkor több etanol készül, ha magas, akkor kevesebb. Az etanol ára pedig a kőolaj árához igazodik, ha az magas, akkor etanolból több készül, cukorból ugyanakkor kevesebb. Idén az alacsony cukorár és a magas belső etanolfelhasználás miatt 60 százalékosra nőhet a bioüzemanyag-gyártásban felhasznált nádcukor aránya Brazíliában a korábban jellemző 50 százalékos arány helyett.
Az utolsó hazai cukorgyár is bajba kerülhet Kaposváron - Fotó: AGRANA/APA_Tamas Bujnovsky
Az Európai Unió cukorrépatermelése 18-20 millió tonna. Miközben a répatermő terület és az átlaghozam is növekszik, az egy főre eső cukorfogyasztás csökkenő trendet mutat. Ezek miatt minden mértékadó becslés a cukorár csökkenését vetíti előre a következő 10 évre.
Támogatott, de nagyon forrásigényes
Azzal, hogy 2017 őszén megszűnt a cukorkvóta az Európai Unióban, szabadabb lett a termelés, miközben a gazdákat segítő  szubvenciók is folyamatosan csökkennek. A növekvő termelés és a csökkenő támogatás mellett csak a leghatékonyabb gazdaságok maradhatnak talpon. A magyar termelők klimatikus okokból versenyhátrányban vannak az északibb országok cukorrépatermelőivel szemben, ami az átlaghozamokat és a cukortartalmat illeti.
A termelést segítő támogatás hazai keretösszege ma 7,984 millió euró, de 2020-ra 7,545 millió euróra csökken majd.
Az összeg meghatározásakor a döntéshozók mintegy 19 ezer hektáros potenciális cukorrépaterülettel számoltak. A tényleges termelés ennél kevesebb hektáron zajlik: 15 és 18 ezer hektár közöttre tehető, idén mintegy 16 ezer hektár. A termelők  tavaly mintegy 150 ezer forint támogatáshoz juthattak hektáronként, idén viszont gyengébb a forint árfolyama és kisebb a növény termőterülete is, úgyhogy megvan az esély a hektáronkénti 160 ezer forintos támogatásra. Ez épp jókor jön, mert a cukor árának esését az egyetlen megmaradt hazai (egyébként az osztrák Agrana kezében lévő) cukorgyár igyekszik a termelők felé érvényesíteni - írja az Agrárszektor.
Az utolsó hazai cukorgyár a kaposvári, amely az osztrák Agrana tulajdonában van
Alacsonyabb ár mellett magasabb költségek
Berki Gyula, a Cukorrépatermesztők Országos Szövetségének elnöke szerint igaz, hogy a világpiaci ár máris 10 százalékkal gyengébb a tavalyinál, de a költségeik nőttek. Tavaly tonnánként 23,5 eurót ért a cukorrépa, 16 százalékos cukortartalomra korrigálva. Legalább ennyit szeretnének most is kapni a termelők. Úgy vélem, ahhoz, hogy a hazai répatermesztés hosszabb távon fennmaradhasson, szükség van némi önmérsékletre az ipar és a kereskedelem részéről is. A 150 forintos kereskedelmi cukorárat irreálisnak tartom" - fogalmazott a szövetség elnöke. Idén hektáronként átlagosan 65-67 tonnás cukorrépatermést várnak, a cukortartalom 14,5 százalék körüli. A hozam nem rossz, támogatással együtt profitot hozhat a termelés - mondja Berki Gyula. Egy hektárnyi cukorrépa előállítása ugyanis 650-700 ezer forintba kerül, míg a bevétel 500 ezer forint körüli. Vagyis a támogatás a termelők számára létkérdés. Azt viszont nem tudni, hogy a következő uniós pénzügyi ciklusban is megmaradhatnak-e a termeléshez kötött támogatások. Ha pedig igen, azokat uniós borítékból vagy hazai forrásból kell-e majd finanszírozni? Könnyen előállhat ugyanis egy olyan forgatókönyv, ami gazdaságtalanná teszi a hazai cukorrépatermelést - írja az Agrárszektor.

Megosztás

További híreink

Magyarországon évente 21 milliárd forint vadkárigény keletkezik, változik a kezelése

2024.07.03.

Tavaly novemberben vetődött fel a Nemzeti Agrárkamarában először, hogy átveszik a vadkárigények teendőit a károsultaktól.

Megjött a tájékoztató a területi monitoring rendszer ellenőrzéseiről

2024.07.03.

A területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit.

Zajlik a szezon, itt az első nyári hónap gépes összefoglalója

2024.07.03.

A gépek témájához kapcsolódóan hoztunk híreket júniusból, hogy egy helyen összegyűjtve is böngészhetőek legyenek a tartalmak.

Már csak néhány napig lehet szavazni a 2024-es Év Szaktanácsadója címre

2024.07.02.

Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén is keresi az Év Szaktanácsadóját. A cím odaítélésének első lépése a jelöléssel kezdődött.

Bővül a cseh és magyar szövetség: együttműködési megállapodást kötött az Agrofert és a Széchenyi István Egyetem

2024.07.02.

A Széchenyi István Egyetem stratégiai partnerségi együttműködési megállapodást kötött az Agrofert, a.s. vállalattal Csehország fővárosában, Prágában, a cégcsoport székhelyén.

Megnövelték a Gazdahitel költségvetését Romániában

2024.07.02.

Bővül a romániai Gazdahitel kerete: az eredetileg megszabott 815,5 millió lejről (65 milliárd 200 millió forint)  646 millió lejjel 1461,5 millió lejre, mintegy 116 milliárd 920 millió forintnyira nő a program költségvetése.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás