Rossz hírek a baromfitenyésztőknek, de a marha- és sertéstartók sem örülhetnek
Friss kutatások szerint továbbra is népszerű lesz a baromfihús, ezért fokozatosan emelkedni fog a globális termelés mértéke a jövőben. Közben az uniós baromfihús-piac – exportban és importban is – gyarapodott, itthon pedig tovább csökkentek az árak.
Jó irányba halad a világ baromfihús-termelése a legutóbbi adatok szerint. Egy hosszú távú előrejelzés szerint ugyanis 2025-re 131,3 millió tonnára emelkedhet a globális kibocsátás. Ez a 2013-2015 közötti átlaghoz képest mintegy 19 százalékos emelkedést jelenthet majd.
A termelés növekedése azért is törvényszerű és szükséges, mert a baromfitermelés gyors rotációjának és a baromfihús árának köszönhetően a jövőben is kedveltebb lehet a baromfihús, mint a sertés-, vagy a marhahús.
Hirdetés
Az USA-ban az idei év harmadik negyedévére 1,2 százalékos csirkehús termelés-növekedést prognosztizálnak a szakértők a tavalyi év hasonló időszakához képest. Az egy főre jutó fogyasztása 1 százalékkal csökkenhet ugyanekkor. A nemzetközi piacon 16,3 százalékkal több csirkehúst értékesíthetnek 2016 harmadik negyedévében, mint az előző év azonos időszakában.
A fő célpiac továbbra is a Dél-afrikai Köztársaság
Friss adatok szerint 9,9 százalékkal (783 ezer tonnára) emelkedett az Európai Unió baromfihúsexportja 2016 első félévében a tavalyihoz képest. Az elsőszámú célország a Dél-afrikai Köztársaság, ahová 45 százalékkal több baromfihúst küldött az unió, de közben Ukrajna irányába (+42 százalék), valamint Hongkongba (+33 százalék) is több csirkehúst exportált a közösség.
Az import is emelkedett idén, a tavalyihoz képest mintegy 7,6 százalékkal több baromfihús került az unió határain belülre. Elsősorban Brazíliából és Thaiföldről érkezett a hús, de Chiléből, Ukrajnából és Izraelből is több tonna baromfihúst szállítottak az Európai Unióba.
Tovább csökkentek a baromfiárak
2016 első 33 hetében 5,4 százalékkal volt alacsonyabb az egész csirke uniós átlagára, mint egy évvel korábban. Ez azt jelenti, hogy idén 179,1 euró/100 kilogramm áron lehetett hozzájutni az egész csirkéhez.
Magyarországon a vágócsirke élősúlyos termelői ára (255 forint/kilogramm) 2,4 százalékkal volt alacsonyabb 2016 1–33. hetében az egy évvel korábbinál. Az egész csirke feldolgozói értékesítési ára 5,3 százalékkal, a csirkecombé 14,2 százalékkal, a csirkemellé pedig 3 százalékkal csökkent ugyanebben az összehasonlításban.
Forrás: AKI
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Baromfi Mintatelep és Látogatóközpont: az Agrofeed új mérföldköve a fenntartható állattenyésztésben
Az Agrofeed Kft. nagy hangsúlyt fektet olyan mintatelepek létrehozására, amelyeken az elvégzett etetési tesztek tapasztalatai alapján hatékonyabb takarmányt tud a partnerei számára ajánlani.
Útmutató a talajmintavételhez, mésztrágyázáshoz és a meszezéshez
Most, a tavaszi vetések betakarítása és az őszi vetések befejezése után ráérősen foglalkozhatunk két, a növénytermesztés hatékonyságát megalapozó, mégis méltatlanul elhanyagolt kérdéssel, illetve azok gyakorlati megvalósíthatóságával. Az egyik a talajmintavétel, a másik a mésztrágyázás és meszezés kérdésköre.
Hirdetés
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatAMG Pro-tech mikrogranulált talajkondicionáló készítmény (10kg)
12 940 HUF / zacskó
+ áfaTöbb mint 3.100 hirdetés 91 kategóriában!
Megnézem a hirdetéseketHirdetés
Hirdetés
Hirdetés