Ismét a Szent István Egyetem adott otthont Magyarország legnagyobb élelmiszer-biztonsági szakmai találkozójának. Az előadók több újdonságot mutattak be, még rovarból készült étel is volt.

Az immár ötödik „IFS Élelmiszer-biztonsági Konferencia” témái és előadásai iránti érdeklődést bizonyította, hogy megtelelt a Budai Campus díszterme. Az október 27-i szakmai napon az élelmiszerek biztonságának követelményeiről és eszközrendszeréről is szó volt. A rendezvényen elmondták, hogy évről évre új technológiák, módszerek, mérő- és ellenőrző eszközök, valamint addig nem látott anyagok jelennek meg. Egyre pontosabb az a szabályozás is, ami a megbízható termékek előállításának körülményeit határozza meg. Az eseményről a NAK oldala számolt be.

Rovarból készült étel volt az élelmiszerbiztonsági tanácskozás különlegessége - fotó: Pixabay, primalfuture

Az előadásokon ismertették a beruházásokra, az eszközbeszerzésekre és a képzésekre fordítható pályázati forrásokat. Továbbá az élelmiszerjogi aktualitásokat és az élelmiszer-hamisítás felderítésének lehetőségeit is bemutatták. Az előadók számos olyan témakört is érintettek, amelyek segítségével könnyebben meg lehet felelni az élelmiszeripari elvárásoknak. A konferencia kitért a jövőbeli kutatási területekre is.

Rovarból készült étel is volt az újdonságok között

Bemutatták a 3D-s élelmiszernyomtatás lehetőségét, egy új, ígéretes mobilalkalmazást, továbbá a rovarok élelmiszerként történő felhasználásának technológiáját. Pintér Richárd PhD hallgató ugyanis kóstolót is készített a gyászbogár (Zophobas morio) lárváiból.

Az idei konferencia ismét azt igazolta, hogy rendszerben kell gondolkozni. Az eredményességet pedig hiteles módon kell bemutatni – erre vonatkoznak az élelmiszer-biztonsági szabványok. Az IFS-szabvány folyamatosan fejlődik, magába olvasztva a már elérhető, lehetséges megoldásokat, a hiteles és igazolható alkalmazás megszervezését, a megfelelőség igazolását független auditok révén. Ahogy a lehetőségek és tapasztalatok bővülnek, a szabvány is fejlődik, ezzel újabb és újabb elvárásokkal bővül.

A Nemzetközi Élelmiszer Szabvány tudnivalóit ide kattintva éri el.

Arról is szó esett, hogy már készülőben van az IFS szabvány 7. kiadása is, melynek megjelenése 2018 év elejére várható.

Jövőre ismétlést terveznek

Friedrich László és Surányi József, a rendezvény szervezői elmondták, hogy jövőre ismét tervezik vendégül látni a magyarországi élelmiszeripari vállalkozások minőségirányítási és termelési vezetőit a már hagyománnyá vált rendezvényen. Úgy vélik, fontos, hogy az egyetem vezetője legyen az olyan kezdeményezéseknek, amelyek segítik a hazai élelmiszeripari vállalkozások versenyképességét, és az egyre szigorodó élelmiszer-biztonsági elvárások teljesítését.

Kapcsolódó cikkek

További híreink

20 beltéri és kültéri növény, amelyik télen is virágzik

2024.11.21.

Ha van olyan időszak, amikor egy kis színre van szükségünk az életünkben, akkor azok a borongós, szürke téli napok. Szerencsére, bár sok növény inkább tavaszig elrejti virágait, vannak olyanok, amelyeket nem riaszt el a hideg.

Nyuszt vagy menyét? Segítünk, hogy megkülönböztesse őket!

2024.11.21.

A nyusztok, ezek az apró, fürge és rejtőzködő ragadozók, gyakran felkeltik az emberek érdeklődését. Legyen szó arról, hogy hol élnek, mit esznek, vagy hogyan különböztethetők meg más menyétféléktől, sok izgalmas kérdés merül fel velük kapcsolatban. Az alábbi cikk a nyuszttal kapcsolatos leggyakoribb kérdésekre válaszol.

Dámbikák élet-halál harca videóval

2024.11.21.

Látványos mentőakciót hajtottak végre a Lábodi Vadászerdészet hivatásos vadászai, amikor szétválasztottak két, agancsuknál összeakadt dámbikát.

Hogyan hat az őszi szárazság és a novemberi hideg az őszi vetésekre?

2024.11.21.

A hét elején jelentős csapadék érkezett az ország nagy részére, ami enyhítette a talaj kiszáradását, különösen az őszi vetések számára létfontosságú felső rétegekben. Az előttünk álló napokban északon havazás, délen változékonyabb idő várható, majd hétvégétől szárazabb, naposabb idő jön, amely éjszakai fagyokkal és nappali enyheséggel jár.

Magyarországon is sok vállalkozást érint az új globális minimumadó

2024.11.21.

A nagy méretű multinacionális cégcsoportok életére és adózására jelentősen hat a globális minimumadó szabályainak a bevezetése

December 2-ig nyújthatók be a kárenyhítő támogatási kérelmek

2024.11.21.

A gazdálkodók 2024. december 2-ig nyújthatják be kárenyhítő támogatási kérelmüket. A határidő azért módosult, mert 2024. november 30. munkaszüneti napra esik.

Partnerhírek
Partner

Baromfi Mintatelep és Látogatóközpont: az Agrofeed új mérföldköve a fenntartható állattenyésztésben

2024.11.19.

Az Agrofeed Kft. nagy hangsúlyt fektet olyan mintatelepek létrehozására, amelyeken az elvégzett etetési tesztek tapasztalatai alapján hatékonyabb takarmányt tud a partnerei számára ajánlani.

Partner

Útmutató a talajmintavételhez, mésztrágyázáshoz és a meszezéshez

2024.11.07.

Most, a tavaszi vetések betakarítása és az őszi vetések befejezése után ráérősen foglalkozhatunk két, a növénytermesztés hatékonyságát megalapozó, mégis méltatlanul elhanyagolt kérdéssel, illetve azok gyakorlati megvalósíthatóságával. Az egyik a talajmintavétel, a másik a mésztrágyázás és meszezés kérdésköre.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 400 hirdetés 89 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás