Az éghajlatváltozás negatív hatásai komolyan veszélyeztetik a mezőgazdaság és az élelmiszer-termelés sikerességét. A kávé már régóta ide tartozik, rajta kívül számos élelmiszercsoport van, amelyek hosszú távon komolyan megszenvedik az emelkedő hőmérsékletet és a szeszélyes időjárást.

A búza az emberek által fogyasztott összes élelmiszer körülbelül 20 százalékát teszi ki, gyakorlatilag szinte az egész világon termesztik. A klímaváltozás miatti aszályok a világ búzatermő területeinek 60 százalékát érinthetik negatívan.

A hőmérséklet-változások már most problémákat okoznak. Az amerikai gyártók a korábbinál változékonyabb szezonokról számolnak be (Fotó: Pixabay)

Veszélyben a nemzeti élelmiszer

A juharszirup Észak-Amerikában több milliárd dolláros iparág, és Kanada nemzeti élelmiszere. A juharlevek – a szirup legfontosabb összetevői – áramlását a tél végi „fagyasztási és felolvasztási ciklusok” szabályozzák, és a hőmérséklet-változások már most problémákat okoznak. Az amerikai gyártók a korábbinál változékonyabb szezonokról számolnak be.

A tenger gyümölcsei az óceánok növekvő szén-dioxid-szintjének köszönhetően vannak bajban - írja a syngenta.hu. Tengereink átlagosan 25 százalékkal savasabbak, mint az iparosodás előtti időkben, ami a vízhőmérséklet emelkedésével együtt mindenféle tengeri fajt veszélyeztet.

A Földközi-tengeren a szardínia átlagos tömegének körülbelül kétharmadát veszítette el az elmúlt évtizedben. Az Atlanti-óceán északi részén pedig a homárok észak felé haladnak, hidegebb vizeket keresve, fenyegetve más ökoszisztémákat.

A kakaófák erős növények, amelyek képesek ellenállni az emelkedő hőmérsékleteknek, de nem tudják kezelni a vízkészletekben bekövetkező csökkenést.

Búcsú a Chardonnay-tól és a Pinot Noirtól?

A jelenlegi körülmények között Nyugat-Afrika hőmérséklete 2050-re valószínűleg több mint 2 Celsius fokot fog emelkedni, ami a csapadékmennyiség növekedése nélkül kiszorítja az alapvető nedvességet a fák közül. Rövid távon áremelkedésekre számíthatunk, hosszú távon a kakaótermesztésnek teljesen új területekre kell áttérnie.

Ha a bor kilátásai nem egyesítik az emberiséget a klímaváltozással szemben, akkor semmi sem fog, mondják szakértők. Egy 2020-as tanulmány szerint a hőmérséklet emelkedése 2100-ra tönkreteheti a megfelelő szőlőtermesztő talajok 56 %-át, köztük a Chardonnay-t, Pinot Noir-t, és a Cabernet Sauvignon-t.

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Nyuszt vagy menyét? Segítünk, hogy megkülönböztesse őket!

2024.11.21.

A nyusztok, ezek az apró, fürge és rejtőzködő ragadozók, gyakran felkeltik az emberek érdeklődését. Legyen szó arról, hogy hol élnek, mit esznek, vagy hogyan különböztethetők meg más menyétféléktől, sok izgalmas kérdés merül fel velük kapcsolatban. Az alábbi cikk a nyuszttal kapcsolatos leggyakoribb kérdésekre válaszol.

Dámbikák élet-halál harca videóval

2024.11.21.

Látványos mentőakciót hajtottak végre a Lábodi Vadászerdészet hivatásos vadászai, amikor szétválasztottak két, agancsuknál összeakadt dámbikát.

Hogyan hat az őszi szárazság és a novemberi hideg az őszi vetésekre?

2024.11.21.

A hét elején jelentős csapadék érkezett az ország nagy részére, ami enyhítette a talaj kiszáradását, különösen az őszi vetések számára létfontosságú felső rétegekben. Az előttünk álló napokban északon havazás, délen változékonyabb idő várható, majd hétvégétől szárazabb, naposabb idő jön, amely éjszakai fagyokkal és nappali enyheséggel jár.

Magyarországon is sok vállalkozást érint az új globális minimumadó

2024.11.21.

A nagy méretű multinacionális cégcsoportok életére és adózására jelentősen hat a globális minimumadó szabályainak a bevezetése

December 2-ig nyújthatók be a kárenyhítő támogatási kérelmek

2024.11.21.

A gazdálkodók 2024. december 2-ig nyújthatják be kárenyhítő támogatási kérelmüket. A határidő azért módosult, mert 2024. november 30. munkaszüneti napra esik.

Több, mint 10 milliárd forintot fizettek ki a Napenergia plusz programban

2024.11.21.

Az Energiaügyi Minisztérium szerint mintegy 4000 pályázónak már több mint 10 milliárd forintot utaltak át a modern napelemes rendszerek telepítéséhez

Partnerhírek
Partner

Baromfi Mintatelep és Látogatóközpont: az Agrofeed új mérföldköve a fenntartható állattenyésztésben

2024.11.19.

Az Agrofeed Kft. nagy hangsúlyt fektet olyan mintatelepek létrehozására, amelyeken az elvégzett etetési tesztek tapasztalatai alapján hatékonyabb takarmányt tud a partnerei számára ajánlani.

Partner

Útmutató a talajmintavételhez, mésztrágyázáshoz és a meszezéshez

2024.11.07.

Most, a tavaszi vetések betakarítása és az őszi vetések befejezése után ráérősen foglalkozhatunk két, a növénytermesztés hatékonyságát megalapozó, mégis méltatlanul elhanyagolt kérdéssel, illetve azok gyakorlati megvalósíthatóságával. Az egyik a talajmintavétel, a másik a mésztrágyázás és meszezés kérdésköre.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.100 hirdetés 91 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás