Rövid- és hosszabb távon is betesz a klímaváltozás kedvenc élelmiszereinknek
Az éghajlatváltozás negatív hatásai komolyan veszélyeztetik a mezőgazdaság és az élelmiszer-termelés sikerességét. A kávé már régóta ide tartozik, rajta kívül számos élelmiszercsoport van, amelyek hosszú távon komolyan megszenvedik az emelkedő hőmérsékletet és a szeszélyes időjárást.
A búza az emberek által fogyasztott összes élelmiszer körülbelül 20 százalékát teszi ki, gyakorlatilag szinte az egész világon termesztik. A klímaváltozás miatti aszályok a világ búzatermő területeinek 60 százalékát érinthetik negatívan.
Veszélyben a nemzeti élelmiszer
A juharszirup Észak-Amerikában több milliárd dolláros iparág, és Kanada nemzeti élelmiszere. A juharlevek – a szirup legfontosabb összetevői – áramlását a tél végi „fagyasztási és felolvasztási ciklusok” szabályozzák, és a hőmérséklet-változások már most problémákat okoznak. Az amerikai gyártók a korábbinál változékonyabb szezonokról számolnak be.
Hirdetés
A tenger gyümölcsei az óceánok növekvő szén-dioxid-szintjének köszönhetően vannak bajban - írja a syngenta.hu. Tengereink átlagosan 25 százalékkal savasabbak, mint az iparosodás előtti időkben, ami a vízhőmérséklet emelkedésével együtt mindenféle tengeri fajt veszélyeztet.
A Földközi-tengeren a szardínia átlagos tömegének körülbelül kétharmadát veszítette el az elmúlt évtizedben. Az Atlanti-óceán északi részén pedig a homárok észak felé haladnak, hidegebb vizeket keresve, fenyegetve más ökoszisztémákat.
A kakaófák erős növények, amelyek képesek ellenállni az emelkedő hőmérsékleteknek, de nem tudják kezelni a vízkészletekben bekövetkező csökkenést.
Búcsú a Chardonnay-tól és a Pinot Noirtól?
A jelenlegi körülmények között Nyugat-Afrika hőmérséklete 2050-re valószínűleg több mint 2 Celsius fokot fog emelkedni, ami a csapadékmennyiség növekedése nélkül kiszorítja az alapvető nedvességet a fák közül. Rövid távon áremelkedésekre számíthatunk, hosszú távon a kakaótermesztésnek teljesen új területekre kell áttérnie.
Ha a bor kilátásai nem egyesítik az emberiséget a klímaváltozással szemben, akkor semmi sem fog, mondják szakértők. Egy 2020-as tanulmány szerint a hőmérséklet emelkedése 2100-ra tönkreteheti a megfelelő szőlőtermesztő talajok 56 %-át, köztük a Chardonnay-t, Pinot Noir-t, és a Cabernet Sauvignon-t.
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Baromfi Mintatelep és Látogatóközpont: az Agrofeed új mérföldköve a fenntartható állattenyésztésben
Az Agrofeed Kft. nagy hangsúlyt fektet olyan mintatelepek létrehozására, amelyeken az elvégzett etetési tesztek tapasztalatai alapján hatékonyabb takarmányt tud a partnerei számára ajánlani.
Útmutató a talajmintavételhez, mésztrágyázáshoz és a meszezéshez
Most, a tavaszi vetések betakarítása és az őszi vetések befejezése után ráérősen foglalkozhatunk két, a növénytermesztés hatékonyságát megalapozó, mégis méltatlanul elhanyagolt kérdéssel, illetve azok gyakorlati megvalósíthatóságával. Az egyik a talajmintavétel, a másik a mésztrágyázás és meszezés kérdésköre.
Hirdetés
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatAMG Pro-tech mikrogranulált talajkondicionáló készítmény (10kg)
12 940 HUF / zacskó
+ áfaTöbb mint 3.100 hirdetés 91 kategóriában!
Megnézem a hirdetéseketHirdetés
Hirdetés
Hirdetés