Hirdetés
Sárga, vörös és fekete színben is egészséges a lencse
Azután, hogy sokáig a szegények eledelének tartották, ma a csúcséttermek kínálatában is megtalálhatóak a lencséből készült ételek. Magyarországon a sárga változata a legelterjedtebb, de egyre népszerűbb az ízletes vörös lencse és a vegetáriánusok kaviárjaként emlegetett fekete lencse is. A lencsefogyasztás ráadásul az egészségre is pozitív hatással van.
A NAK írta meg, hogy a magyar konyha egyik méltán népszerű alapanyaga a lencse. Sokféle szín- méret- és ízváltozata létezik, Indiában például mintegy ötvenféle lencsét fogyasztanak. Ezek a különböző típusok mind eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek meghatározzák, hogy mely ételekhez és főzési módszerekhez a legalkalmasabbak.
![Magyarországon a lencse sárga változata a legelterjedtebb, de egyre népszerűbb a vörös és a fekete is. Magyarországon a lencse sárga változata a legelterjedtebb, de egyre népszerűbb a vörös és a fekete is](/public/agronews/an_article_inner/17538/8789d9247acf7b0014e01ba86cb9350b_1.jpeg)
A lencsekínálat sajátosságai
Hazánkban a sárga lencse a legelterjedtebb, de a vörös és a fekete lencse is egyre kedveltebb. A sárga lencse enyhén édeskés, a dióhoz hasonló ízű, kínai és indiai ételekben is előfordul, általában köretként. Főzés előtt néhány órára be kell áztatni.
Hirdetés
A már nálunk is sok helyen kapható vörös lencse a dél-ázsiai konyha egyik fontos alapanyaga. A többi szárazhüvelyessel ellentétben a vörös lencsét nem szükséges hideg vízben előre beáztatni. A főzési ideje is lényegesen rövidebb, mintegy 15-20 perc, ez idő alatt pürés állagú lesz, így például krémlevesekhez, szószokhoz és pürékhez is kitűnő. A különösen apró, fekete lencsét (más néven beluga lencsét) a vegetáriánusok kaviárjaként is emlegetik, hiszen alakra és méretre a halikrához hasonló, ráadásul még fénylik is. Főzés előtt nem kell beáztatni, kis méreténél fogva így is könnyen megfő. Főként fehér húsok és halételek különleges kísérője, de felhasználható levesekhez, főzelékekhez, salátákhoz és csíráztatáshoz is. Püré formájában köretként is kiváló, sőt, még felfújtszerű édesség is készíthető belőle.
A lencsefajok a mediterrán térségben, illetve elő- és közép Ázsiában őshonosak. A Közel-Keleten és Ázsiában ma is alapételnek számít, de Amerikában és Európában is népszerű. Míg sokáig a szegények eledelének tekintették, kifinomult változatait mára a csúcsgasztronómia kínálatában is megtalálhatóak - írták.
Kedvező hatások
A lencse az egyik legjobb növényi fehérjeforrásnak számít, ráadásul az aminosavtartalma is kedvezőbb, mint más hüvelyeseké. Lassú felszívódású szénhidrátban gazdag élelmiszer, így a lencsét cukorbetegek és diétázók is fogyaszthatják. Magas a rosttartalma, és gazdag A-, B1-és B2-vitaminokban, vasban, káliumban, magnéziumban és folsavban. A lencse fogyasztása hozzájárul a szív- és érrendszer egészségéhez, az emésztés javításához, valamint a vércukorszint szabályozásához.
A lencsét azonban nem csak főzve lehet fogyasztani, a búzához hasonlóan a csíráztatott lencse is értékes táplálék, salátákhoz vagy párolt zöldségek mellé is érdemes kipróbálni. Zsenge hüvelyeit zöldségként fogyasztják, Ázsia legtöbb országában pedig megőrölve lisztet is készítenek belőle, amelyet kenyér- vagy lepénytésztába kevernek - írta a NAK.
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Megjelent a Mezőgazdasági kisüzemek beruházási támogatása pályázat
2025.01.02.A korábbi tervezethez képest némileg változtak a pályázati kiírás feltételei.
Hogyan juttassam ki a nitrogénműtrágyát és melyik műtrágyát válasszam?
2025.01.02.Legkésőbb januárban meg kell tervezni az őszi vetések nitrogén-fejtrágyázását, hiszen közeleg az az időszak, amikor a búza és a repce ismét fejlődésnek indul, és akkor bizony nem szabad késlekedni.
Hirdetés
Hirdessen a Magro.hu oldalon!
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatMagro.hu Piactér
Több mint 3.200 hirdetés 147 kategóriában!
Megnézem a hirdetéseketHirdetés
Hirdetés
Hirdetés