Ismét elérkezett a sárgabarackszezon, amikor is sok gazda kedvet kap az ízes gyümölcs termesztéséhez. „De hogyan kezdjek hozzá, melyik fajtát válasszam?” – hangzik el a kérdés számtalan esetben. Ebben szeretnénk segíteni cikksorozatunk újabb részével. Az elsőt ITT, a második részt pedig IDE kattintva olvashatja el!

Goldrich sárgabarack

A Goldrich fajtára jellemző, hogy nagy méretű, kellemes ízű gyümölcsöket nevel. A fa nem nő túl nagyra, közepes növekedési eréllyel bír, korán fordul termőre. Gazdaságilag fontos tulajdonsága, hogy a gyümölcsök egyidőben érnek be, így könnyű időzíteni a betakarítást. Július elején, közepén érik. Öntermékeny sárgabarack fajta, betegségekre nem érzékeny. Gyümölcse friss fogyasztásra és tartósításra is alkalmas.

Goldrich (Fotó: budaybarack.hu)
 
Orangered sárgabarack

Az Orangered fő jellemzője, hogy termése hatalmasra képes megnőni, ennek megfelelően maga a fa is nagyméretű, terebélyes lesz kifejlett korára. Nagyüzemi termesztésre is kiválóan alkalmas, betegségekre szinte egyáltalán nem fogékony. Lédús termése sima héjú, érésére jellemző az elhúzódás, így több szedést igényel ez a sárgabarack fajta. Június végén-július elején érik, elsősorban friss fogyasztásra használt fajta.

Korai zamatos sárgabarack

A Korai zamatos kajszit a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem Genetikai Tanszékén állították elő. Gyümölcsei közepes méretűre nőnek, héjuk aranysárga színű, amely az érés folyamán enyhe fedőszínt kap. Húsa narancssárga, igen lédús, erősen kötődik a maghoz. Nagy, felfelé törekvő fái jellemzően korán termőre fordulnak és bőségesen teremnek. Íze finom, friss fogyasztásra alkalmas.

Korai zamatos (Fotó: biokontroll.hu)
 
Szegedi mamut sárgabarack

A Szegedi mamut sárgabarack fajta fája nevéhez hűen magasra megnő, széles, félgömb alakú koronát nevel. Érdekesség, hogy növekedési erélyéből kifolyólag egyes helyeken sövényszerűen nevelik ezt a fajtát. Molyhos héjú, nagyméretű termése július közepén érik. Gyümölcshúsa rostos, bőlevű, kellemes ízű. Sokoldalú fajta, friss fogyasztásra, befőttnek, lekvárnak, pálinkának, gyümölcslének és aszalt gyümölcsnek is kiválóan alkalmas.

Hargrand sárgabarack

Erős növekedés és jó termőképesség jellemzi a Hargrand fajtát. Egyik legjobb tulajdonsága, hogy részben öntermékeny, de emellett a Goldrich fajta is jó porzójának számít. Gyümölcse igen nagyra megnő, íze kellemes, magvaváló. Későn érik, a szedésre július végén, augusztus elején kell készülni. Elsősorban friss, piaci fajtaként tekintenek rá a termelők.

Hargrand (shop.zahradnictvolimbach.sk)
 
Harlayne sárgabarack

A Harlayne a késői sárgabarack fajták közé tartozik. Jó tulajdonságai közé sorolandó, hogy részben öntermékenynek tekinthető. Középerős növekedésű fái későn borulnak virágba. Ez azért hasznos, mert a kései fagyok sem tesznek így kárt a virágokban. Nagy biztonsággal termeszthető sárgabarack fajta. A Harlayne fa által nevelt gyümölcsök közepes méretűre nőnek. Világosnarancssárga alapszínnel és sötétebb narancssárga fedőszínnel rendelkeznek. Jó ízének köszönhetően elsősorban friss fogyasztásra ajánlott fajta. Még jóval érés előtt színeződik, így alaposan meg kell választani a szüret időpontját, nehogy a szép szín megtévesszen és a még félérett gyümölcsöket szedjük le.

Forrás: molnarfaiskola.hu, tuja.hu, pullulo.hu

További híreink

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás