A hónapok óta tartó csapadékszegény, gyakran rendkívül meleg időjárás mostanra a Magyarországot borító természetes növénytakarón is komoly változásokat okozott. A szárazság miatt kiégett táj és a sárguló falevelek már a műholdfelvételeken és webkamerák képein is jól láthatóak. Sok helyen a fák zöld színe is megfakult, rozsdabarnára, sárgára váltott és besárgult, pedig az évszakok hagyományos rendje szerint ez még korai lenne. Mit tehetnek ilyen körülmények között a növények?

Az Időkép írta meg, hogy a zöld szín hiánya az űrből még inkább szembetűnő. Elég összehasonlítani a 2022. augusztusában készült műholdképeket a tavaly ilyenkor készült felvételekkel. A műholdképek forrása: NASA Modis.

Sárgul és fakul a növényzet Magyarországon is az aszály miatt, így látszik a különbség a színekben

A megfakult táj a meteorológiai portál webkameráinak felvételein is jól látható:

A Prédikálószék felvételei is bizonyítják a szárazság hatásait a növényzetre - Kamerakép: Pilis Parkerdő, Időkép

Mit tehetnek a növények ilyen extrém száraz körülmények között?

Tartósan meleg, száraz körülmények között a növények számára az a legfontosabb, hogy megőrizzék az életfolyamataikhoz szükséges nedvességüket. A gyepfüvek viszonylag hamar feladják a harcot a tartós hőséggel és az aszállyal szemben, mivel a talaj felső része rövid idő alatt ki tud száradni. Amikor viszont újra elegendő a nedvesség, gyorsan regenerálódik. Sok szántóföldi növény és fafajta azonban más utat választ - írták.

Az aszály elleni védekezés további szintjei és lépései

Ha ez sem elég, akkor csökkentik a fotoszintézist és lelassítják anyagcseréjüket, ami a termés rovására történik. Ha ez is kevésnek bizonyul, akkor megszabadulnak a leveleiktől is. Nem küldenek értékes nedvességet a levelekhez, így azok fokozatosan elszáradnak és lehullanak. A leveleket ettől függetlenül a tartósan erős UV-sugárzás is képes jelentősen károsítani. Ha fent leírtak egyike sem válik be, a növény végleg kiszárad és elpusztul - közölték.

A hagyományos évszakokhoz képest egyre több a sárga szín a növényzetben az aszály miatt - Fotó: Magro.hu, CSSZS, Mezőtúr

A talaj sok helyen már a nagyobb, mélyebbre nyúló gyökérrel rendelkező fák számára sem nyújt elegendő nedvességet, ezért sok fa már elkezdte alkalmazni a fent leírt stratégiákat. A fiatal fák kisebb gyökérzetük miatt különösen veszélyeztetettek, ezek öntözés hiányában sajnos nem élik túl az aszályt.

Megosztás

További híreink

Partner

A Corteva a Bábolnai Gazdanapokon bemutatta a tavaszi hibridkukorica-kínálatát

2024.10.17.

A Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat bemutatta tavaszi Pioneer® kukoricahibridek kínálatát az idén 37. alkalommal megrendezett Bábolnai Gazdanapokon. A mezőgazdasági szakkiállításon a vállalat szakértői készséggel álltak a termelők rendelkezésére és segítettek a hibridválasztással kapcsolatos kérdéseik megválaszolásában.

Miért jó és mennyire egészséges a tojásfogyasztás?

2024.10.17.

A tojás önmagában is tökéletes élelmiszernek tekinthető, fehérjében és vitaminokban is gazdag.

Egy héten belül százezer főnek pénz érkezik a számlájára - és ez nem vicc

2024.10.17.

Október 16-án indul a gazdálkodók számára a közvetlen és vidékfejlesztési támogatások előlegeinek kifizetése, amelyekkel év végéig több mint 321 milliárd forinthoz juthatnak hozzá.

Köd, fagy és és eső is lesz a következő napokban

2024.10.17.

A következő hét időjárása változatosan alakul Magyarországon. A hét első felében főként fátyolfelhős, napos idő várható a ködfoltok feloszlása után, helyenként élénk keleti széllel, és a nappali csúcsok 12-19 fok között alakulnak. A hajnalok hűvösek lesznek, a szélvédett vidékeken fagypont közeli vagy alatti hőmérsékletekkel, kisebb esőre csak elszórtan a Dunántúlon lehet számítani.

Segítséget kapnak a hazai kis- és középvállalkozások: 400 milliárdos programmal erősödhetnek meg a cégek

2024.10.17.

Mintegy 17 ezer hazai kis- és középvállalkozás kaphat összesen 600 milliárd forintnyi hitelt 2028-ig a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. által most, az InvestEU program keretében elindított közel 400 milliárd forint keretösszegű garanciavállalás segítségével

Tripsz, a növények láthatatlan gyilkosa

2024.10.16.

A tripsz egy apró, ám annál kártékonyabb rovar, amely sok kertész életét megkeseríti. A növények nedveit szívogatja, amelynek következtében sárgulás, barnulás, sőt akár növényi pusztulás is bekövetkezhet.

Partnerhírek
Partner

A Corteva a Bábolnai Gazdanapokon bemutatta a tavaszi hibridkukorica-kínálatát

2024.10.17.

A Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat bemutatta tavaszi Pioneer® kukoricahibridek kínálatát az idén 37. alkalommal megrendezett Bábolnai Gazdanapokon. A mezőgazdasági szakkiállításon a vállalat szakértői készséggel álltak a termelők rendelkezésére és segítettek a hibridválasztással kapcsolatos kérdéseik megválaszolásában.

Partner

Az őszi búza okszerű és gazdaságos őszi tápanyag-utánpótlása

2024.10.16.

Az agrotechnikai tényezők egyik leglényegesebb eleme az okszerű trágyázás, melynek célja a talaj termékenységének fenntartása és növelése mellett a reálisan elvárható hozam elérése.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.400 hirdetés 108 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás