Hirdetés
Segíti az állattartókat az Agrofeed az egészséges hús előállításában és a takarmányköltségek csökkentésében is
20 év alatt szisztematikus munkával mára a hazai takarmány előkeverék piac meghatározó szereplőjévé vált az Agrofeed Kft., amelynek termékeivel a baromfi-, a sertés- és a szarvasmarha-ágazatban egyaránt találkozhatunk. Tevékenységüket nemrég a Magyar Állattenyésztésért Termék Nagydíjjal ismerték el az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon. Mindezekről Csitkovics Tiborral, a cég ügyvezetőjével beszélgettünk.
Mit lehet tudni a kezdetekről és a vállalat azóta elért mérföldköveiről?
20 éve, 2001-ben alapítottuk a céget azzal a céllal, hogy takarmány előkeverékeket gyártsunk, amit belföldön, de külföldön is értékesíteni kívántunk. Ez lett a fő üzletágunk, de emellett előállítunk még takarmánykeverékeket és takarmánykiegészítőket, illetve forgalmazunk több, a takarmányozáshoz szükséges alapanyagot is. Termékeink gyártása két helyszínen történik, Szalkszentmártonban és az oroszországi Jasznogorszkban. Nulláról kezdtük, de mostanra elmondhatjuk, hogy piacvezetők vagyunk itthon, Oroszországban pedig a harmadik legnagyobb cég vagyunk a piacon. Jelenleg már 400 munkatárs dolgozik a cégben, hozzávetőlegesen fele-fele arányban itthon és Oroszországban. Termékeinket közel 40 országba értékesítjük. Az orosz mellett Ukrajnában, Lengyelországban és Szerbiában is működik egy-egy leányvállalatunk, jellemzően mindenhol helyi emberekkel.
A cég folyamatosan növekszik, aminek két oka van. Egyrészt az, hogy mindig minőségi termékeket gyártottunk és magasan kvalifikált munkatársakkal dolgoztunk.
Hirdetés
![](/public/agronews/an_article_inner/4916/cb8a09a094c8ceaf816b6b5321370a59_1.jpeg)
Másrészt, bár gyártók vagyunk, de én inkább szolgáltatóként tekintek magunkra. Úgy tudunk partnereink telepére a legnagyobb hozzáadott értéket adni, ha a jó minőségű termék mellé nagyon magas színvonalú szolgáltatást is nyújtunk a takarmányozás, a tartástechnológia, a menedzsment, szaporodásbiológia vagy éppen az állategészségügy területén. Munkánkkal szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy partnereink minél magasabb termelési színvonalat tudjanak megvalósítani.
![](/public/agronews/an_article_inner/4916/ddcce841756ce4318ce685a0a088effe_1.jpeg)
Mennyire nyitottak erre a gazdák?
Nagy a fogadókészség, az állattenyésztés mára gyorsan fejlődő ágazattá és üzletté vált. Óriási változás történt az elmúlt 20 évben az alkalmazott technológiában, sokkal modernebbek a tartástechnológia, intenzívebbek lettek a genetikák, a takarmányozási eljárások. Ide már a legkorszerűbb tudás kell. Az önköltségi szintek kiélezettek, nem nagyon szabad hibázni, és mindenkinek jól felfogott érdeke, hogy igényelje a segítséget. A polihisztorok kora lejárt, így minden gazdálkodónál lehet olyan probléma, amiben segíthetünk. Ezt szívesen is fogadják, főleg, ha van eredménye.
A kollégáink folyamatosan járják az állattartó telepeket, és általában a gazdálkodóval közösen tárják fel a problémákat, de gyakran kapunk közvetlen megkeresést is.
Mi garantálja a termékeik magas minőséget?
Alapanyagot csak ellenőrzött forrásból, közvetlenül vásárolunk, emellett olyan minőségbiztosítási rendszereket alkalmazunk, az ISO-t a FAMI-QS-t, illetve az orosz üzemben GMP+-t, amik a gyártási folyamatot szavatolják. Üzemeinkben külön figyelmet fordítunk az emberi erőforrásra is. A gyártás során ezen felül sok ponton mérünk, ellenőrzünk, vonalkódot használunk annak érdekében, hogy az emberi tényezőből eredő hibát a minimálisra csökkentsük. Utána a késztermékeket is folyamatosan ellenőrizzük. Ha egy cég piacvezetőként elér egy bizonyos méretet, akkor szakmailag is magas színvonalat kell képviseljen. Néhány éve elhatároztuk, hogy a kutatás-fejlesztésre sokkal nagyobb hangsúlyt helyezünk, ezért egy teljesen önálló szervezeti egységet hoztunk létre erre a tevékenységre, ahol folyamatosan fejlődünk. Ennek a célnak alárendelve 6 évvel ezelőtt építettünk egy modern sertés teszttelepet Lovászpatonán, ahol folyamatosan kísérleteket végzünk.
![](/public/agronews/an_article_inner/4916/1afe94426b3f041d425c2ba8bc000de3_1.jpeg)
A telepen végzett munkának is köszönhető a most elnyert Termék Nagydíjuk?
Így van. 2015 után 2021-ben immár másodszor nyertünk Magyar Állattenyésztésért Termék Nagydíjat az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon, idén a Szemcsékbe zárt titok című pályázatunkkal. A cég rendelkezett a szükséges know-how-val, ötleteinket pedig folyamatosan tudtuk kontrolálni saját telepünkön, eredményeinket javítottuk, ennek az eredőjeként sikerült ezt a terméket létrehoznunk.
Három éves kitartó kutatómunka eredményeként született meg a végső koncepció. Nemcsak az volt a cél, hogy jó alapanyagokból optimális beltartalmú tápot állítsunk össze, amit a malacok is szívesen fogyasztanak, hanem az antibiotikum mentesség irányába is el kívántunk mozdulni. Olyan terméket szerettünk volna előállítani, ami elsősorban támogatja a bélegészséget, ezáltal javítja a fajlagos takarmány-felhasználást és a növekedési erélyt is. Az új terméket már 10-nél több nagyüzemi telepen használják. De ezen túlmenően is vannak további terveink.
Hallhatnánk részleteket ezekről?
A sertés mellett jövőre a baromfiágazatban, elsősorban brojlereknél is szeretnénk kísérleteket, takarmányozási teszteket indítani, a teszttelep bővítéssel a monogasztrikusok emésztési sajátosságait már szélesebb körben fogjuk tudni vizsgálni.
Ezen kívül van egy futó GINOP pályázatos programunk, aminek keretében egy fermentáló üzemet építünk Szalkszentmártonban, amihez kapcsolódóan a laborhátterünket is korszerűsítjük.
![](/public/agronews/an_article_inner/4916/83c1ec04e1e8630484fa46b6a50432e0_1.jpeg)
Mi ezzel a cél?
A takarmány-alapanyagok fermentálása segítséget nyújthat majd az állati termékelőállítás ökonómiai mutatóinak javításában, az antibiotikum-felhasználás csökkentésében, a környezetszennyezés visszaszorításában, a Salmonella fertőzések számának csökkentésében és az import eredetű szójadara európai fehérjeforrásokkal való kiváltásában. A takarmányadag bizonyos hányadának nedves fermentálása új értelmet adhat a folyékony etetési rendszereknek is. A fermentált alapanyagok szilárd hordozóra történő felvitelével az így készített fermentum előnyei száraz etetési technológiát alkalmazó telepekre is kiterjeszthetők lesznek.
Melyik haszonállat tekinthető a leginkább hangsúlyosnak a cég életében?
Nincs kimondott súlypont, ahová az erőforrásainkat koncentráljuk. Az, hogy elsőként sertés teszttelepet létesítettünk inkább a véletlen műve. A baromfi után valószínűleg szarvasmarha következik a sorban, de annak sokkal nagyobb a beruházási igénye.
![](/public/agronews/an_article_inner/4916/c28a47f419bd0c7078fae55e336c3205_1.jpeg)
Ön szerint mekkora a sertéságazat lemaradása a világ élvonalához, mondjuk Dániához viszonyítva?
A magyarországi felső húsz százalék már most a dán szinten tud termelni. Az a kérdés, hogy a maradék nyolcvan százalék milyen gyorsan tud felzárkózni. Tudomásul kell venni, hogy óriási hátrányba vagyunk a beruházások terén. Sok helyen az országban kevésbé korszerű telepeken folyik a termelés, bár a kormányzat most az ÁTK-pályázatok keretében támogatja a telepépítést és korszerűsítést. Meglátjuk, a sertéságazatot sújtó nehézségek közepette, ezekből mi fog megvalósulni.
A szaktudás elegendő?
Jelenleg negyedannyi sertés van az országban, mint 25 évvel ezelőtt. Mára csak az igazán elszántak maradtak meg, a kevésbé hozzáértők nehezen tudtak a piacon érvényesülni. Én jelenleg a tőkehiányban látom a legnagyobb problémát. Nálunk a sertéságazatot sosem jellemezte olyan jövedelmezőség az elmúlt időszakban, hogy azokat a beruházásokat meg tudjuk lépni, amelyeket meg kellett volna. Az állattenyésztés ugyanis egy nagyon drága és lassan megtérülő befektetés.
Hogyan alakította át a vírushelyzet a sertéságazatot?
Az ASP megjelenése a közvetlen régióban, majd Németországban drasztikusan rontotta a lehetőségeket. Rövid távon biztos, hogy óriási károkat okozott és fog okozni még a következő időszakban is. Ráadásul mindez egyidőben következett be a gabonák és fehérjehordozók árának drasztikus megemelkedésével. Pont akkor csökkent le a sertés átvételi ára, amikor a takarmányozási költség jelentősen emelkedett. Kettős nyomás volt a gazdákon és ennek még nincs is vége.
![](/public/agronews/an_article_inner/4916/4eb0b2bf7b93ee94bb781500942ee6fc_1.jpeg)
Milyen céljaik vannak középtávon?
Szeretnénk Közép-Kelet Európa sokkal meghatározóbb gyártójává válni, további gyárakat kívánunk létrehozni Magyarországon és a környező országokban. K+F tevékenységünket szeretnénk tovább folytatni, hiszen még óriási lehetőségeink vannak ezen a téren itthon, vagy akár európai programokhoz való csatlakozás révén.
Várhatóan mik lehetnek az új irányok az állattenyésztésben és a takarmányozásban?
Nagy hangsúlyt kell fektetni arra, hogy a gazdák egészséges húst tudjanak előállítani. Az EU törekvései is ebbe az irányba mutatnak. A másik ilyen terület, amiben nekünk is további tennivalónk van, a hatékonyság növelése. A húselőállításához szükséges fajlagos takarmányönköltséget kell tudnunk csökkenteni a jövőben, jelenleg ez a költségek 70%-át teszi ki.
(x)
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják
2024.07.01.Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.
Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma
2024.07.01.A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.
Hirdetés
Hirdessen a Magro.hu oldalon!
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatSolis 50 RX kabinos 12fokozat
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
12 000 000 HUF
+ áfaHirdetés
Hirdetés