Még emlékszünk a néhány hete meglévő belvízre, és a hirtelen csökkenő hőmérsékletre. A veszélyek sorának úgy tűnik még nincs vége, Németországban a hétvégén havazott. A gyümölcsösökben is komoly kockázatnak vannak kitéve a fák a tavaszi időszakban. Ezek a kockázati tényezők egy agrárbiztosítási portál segítségével jelentősen csökkenthetők. Interjú az Agrisk.hu portál kitalálójával, Surmann Árpád agrárbiztosítási szakértővel.

Surmann Árpád, az Agrisk.hu kitalálója, és működtetője

- Még alig tavaszodott ki, de máris komoly kárveszély lehet a tavaszi fagy.

- Igen, látható, mennyire kiszámíthatatlan az időjárás, míg a fagy gyakori jelenség kora tavasszal, addig a jégeső rendkívül ritka, pedig az idén ez már márciusban megtörtént. A jégszezon jellemzően áprilistól szokott beindulni, de a meleg időjárás miatt idén korábban kell már a jégkároktól is tartani, bár a növényállomány még nincsen olyan fejlettségi szinten, hogy komoly károkat okozzon benne a jég.

- Létezik már jégkárra biztosítás, sőt, válogathatnak is a gazdák több lehetőség közül.

Nyugodtan válogathatnak a gazdák. Az Agrisk.hu agrárbiztosítási portál arra törekszik, hogy egyedi megoldásokat is a gazdák rendelkezésére bocsásson. Ennek érdekében jött létre egy internetes felület, ahol a gazdák előre tájékozódhatnak, hogy milyen megoldásokat tudnak igénybe venni egy jégbiztosítás, vagy épp egy viharkáreset kivédése érdekében.

A különböző biztosításokat, valamint a biztosítók nyújtotta szolgáltatásokat a portál segítségével össze lehet hasonlítani. Erre azért van szükség, mert köztudott, hogy jelenleg Magyarországon a szántóterületeknek csak 40-45 százaléka biztosított, ami a nyugat-európai átlagnak csak a fele.

- Áruljuk el, hogy egy olyan emberrel beszélgetek, aki mind a biztosításokkal, mind növénytermesztéssel is foglalkozik.

- Igen, a családom közel 50 éve növénytermesztéssel foglalkozik, valamint már a nagyapám is kötött agrárbiztosításokat, így egy biztosítós dinasztiának számítunk. Ebből kifolyólag mindent arra tettem fel, hogy segítsek a többi gazdának az említett problémák ellensúlyozásában.

- Az empátiában és a gazdákkal való együttérzésben úgy tűnik nincsen hiány.

Abszolút így van, ugyanis mi magunk is a saját bőrünkön érezzük az időjárásnak való kiszolgáltatottságot.

- Mi számít olyan konstrukciónak, amire azt lehet mondani, hogy meg lehet kötni a biztosítást és nem csak egy nyerészkedő konstrukcióról van szó?

- Nyerészkedő konstrukció nem létezik, kizárólag jobb vagy gyengébb szolgáltatás, amihez párosul egy árazás. Ebből fakadóan az ár-érték arány fontosabb szempont a kötésnél. Azt gondolom, hogy szántóföldi kultúrák esetében nem olyan magas az a biztosítási díj, amit hektáronként rá kell fordítani a saját és terményünk biztonságára. Ez hektáronként néhány ezer forintos költséget jelent. Nyilván egy kárveszélyesebb növény esetében drágábban lehet a biztosításhoz hozzájutni, esetükben akár a 7-8 ezer forintos hektáronkénti árral is számolhatnak a gazdák. Figyelembe kell viszont azt is venni, hogy az ilyen növényeknél magasabb a termelési érték is. Nem ritka, hogy egy gyümölcsös esetében hektáronként akár 50 ezer forintot is kell fizetni jégkár-biztosításra.

A kárszimulátos komoly segítség a gazdáknak a megfelelő agrárbiztosítás kiválasztásában
 

Az viszont nagy segítség a gazdáknak, hogy akár 65 százalékban is támogatják a biztosításokat. A támogatás mellett az Agrisk.hu is komoly segítséget nyújt a gazdálkodóknak azzal, hogy előzetesen fel tudják mérni, mit és mennyit térítenek a biztosítók egy adott káresemény kapcsán. Egyébként idén a tavalyi portált továbbfejlesztett változatával tudnak dolgozni a termelők, ahol már egy kárszimulátor is segíti a biztosítók közti választást. A szimulátor segítségével láthatja a gazda, hogy egy adott káresemény bekövetkezése után mennyit fizet a biztosító, amit a rendszer százalékos és grafikonos formában is megjelenít.

- Kell-e fizetni a portál használatáért?

- Nem, ez egy ingyenes felület, semmiért nem kérünk pénzt, mindent ingyen lehet használni az Agrisk.hu weboldalon.

A portál, és az oldal egyedi funkciója, a Kárszimulátor az alábbi oldalon tekinthető meg: http://www.agrisk.hu

Az interjú elhangzott a Hír Tv, Soroló című műsorban, 2016. április 2-án

(x)

Megosztás

További híreink

Már nem elég a tenger, erősebb és versenyképesebb európai akvakultúra kell

2024.07.27.

A magyar elnökség az európai akvakultúra versenyképességének javítását választotta a július 8. és 10. között a Veszprém vármegyei Balatonfüreden megtartott informális ülés témájának.

A dán mezőgazdasági termelőknek 2030-tól fizetniük kell a kibocsátott szén-dioxidért

2024.07.27.

A dán kormány bejelentette, hogy a mezőgazdasági termelőknek 2030-tól 300 koronát (tehát 43 dollárt) kell majd fizetniük a kibocsátott CO2-egyenérték tonnánként.

Az érkező támogatásokról és fejlesztésekről beszélt az OTP Agrár szakembere, Szabó István

2024.07.27.

Az új technológiák eredményes kiaknázásához forrásra és megfelelő szakértelemre is szükség van – mondta az OTP Bank podcastjében Szabó István, a pénzintézet szakértője.

Terméskilátások a világ fő mezőgazdasági területein

2024.07.26.

A mezőgazdasági termelést, így a világpiaci árakat az időjárás világszerte alapvetően befolyásolja. Az alábbiakban a nagyobb termőterületeken bekövetkezett jelentősebb időjárási folyamatokat és azok mezőgazdaságra gyakorolt hatását foglaljuk össze.

Eróziós- és jégkárok mellett nagyon forró napok is jöttek júniusban Tokaj-hegyaljára

2024.07.26.

Eseményteli nyári hónap volt 2024. júniusa, erről számolt be a Tokaji Kutatóintézet Nonprofit Kft. talajnedvesség- és időjáráselemzése.

Súlyos aszály lehetősége közeleg, szomjaznak a növények

2024.07.26.

A nyári kapás növényeinknek most lenne legnagyobb szükségük csapadékra, de az elmúlt napok záporai csak néhány helyen enyhítették az egyre súlyosbodó csapadékhiányt. Középső és keleti országrészben a talaj már nagyon száraz. Az elkövetkező 8-10 napban sem várható jelentős eső, így az aszályhelyzet tovább fog romlani.

Partnerhírek
Partner

Kertészeti növényvédő gépek, szárzúzók és traktoros villásemelők a Nobilitől

2024.07.25.

A Nobili név említésekor ma már mindenkinek a tradicionálisan jó minőségű, megbízható gépeik jutnak az eszébe. A gyár története 1945-ig nyúlik vissza, amikor a gépesítés még gyerekcipőben járt. Ekkor kezdődött a gépgyártás az olaszországi Molinellában - Efrem Nobili elképzelései szerint. A gyár ma is családi tulajdonban van, önállóan fejleszt és gyárt, a világ szinte minden országában jelen van. A Nobili szárzúzókat, vontatott és függesztett permetezőket és különböző szállító-anyagmozgató eszközöket készít. Hazánkban több mint 60 éve érhetők el a termékei.

Partner

Kukoricakrízis: súlyos aszály és kánikula fenyegeti a termést - beszámoló a földekről

2024.07.23.

Az egyesület a múlt héten összesen 10 gazdát látogatott meg, amely találkozók során azt tapasztalták, hogy a kukorica rendkívül változatos képet mutat az országban, a talajadottságoknak és a területen tapasztalt időjárási viszonyoknak megfelelően. Ezzel együtt a többhetes kánikula sehol sem tett jót a kultúrának, amelynek hatását az idei termésre vetítve Csepregi Attilával, a Lajoskomáromi Agrár Cégcsoport ügyvezetője boncolgatta.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 88 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás