A 2022-es év rendkívüli nehézségeket tartogatott az agrártermelők számára. Egyrészt az inputanyagok bekerülési költsége jelentősen emelkedett, másrészt súlyos országos aszály alakult ki, ami minden szántóföldi kultúra hozamát negatívan érintette. Ilyen körülmények között, a 2023-as évben induló AÖP program segítségével, kiemelten jövedelmező lehet minden olyan új lehetőség technológiába építése, ami segítséget jelenthet az aszály okozta károk mérséklésében.

Az elmúlt évek kiemelt agrárkutatási területe a talajok mikrobiológiai életének megismerése, szabályozása és a mikrobiológiai készítmények hatékony alkalmazásának lehetősége. Hiszen a talajok egészségmegőrzésének alapját, a fizikai, kémiai és biológiai paraméterek optimális szinten tartását a baktériumok és gombák szabályozzák és segítik.

A mikrobiológia agrártermelésben történő alkalmazásában élenjáró BIOFIL Kft. által fejlesztett BIOFIL Klíma termék, amely több rangos díjat is elnyert és a 2023-as AgromashExpo díjazott terméke is, egyedülálló megoldást nyújt a talajok szerkezetének és vízháztartásának javítására.

A BIOFIL Klíma javítja a talajszerkezetet és a talaj vízháztartását, ezzel növelve a tápanyaghasznosulást és az aszálytűrő képességet.

A hatékony földművelés alapja a talajok aprómorzsás szerkezetének kialakítása és fenntartása, melyben a talajlakó élőlények meghatározóak. Egyes baktériumok által termelt nyálkaanyagok (EPS) a talaj-aggregátum képződésében kulcsszerepet játszanak, és megvédik a gyökérzetet a kiszáradástól. Az EPS nagy mennyiségű víz tárolására képes a növények számára felvehető formában. Így, azokon a talajokon melyek nagy mennyiségben tartalmaznak ilyen baktériumokat, jelentősen csökken az aszálykár kockázata, javul a kijuttatott inputanyagok hasznosulása.

A BIOFIL termékcsalád legújabb tagja, a BIOFIL Klíma készítmény, nagy mennyiségben tartalmaz EPS termelésére kifejezetten képes baktériumokat és az alkalmazott adalékanyag hatására kijuttatás után ezek nagyon gyorsan felszaporodnak. Az általuk termelt nyálkaanyag (EPS) hatására javul a talaj levegőzöttsége, vízgazdálkodása és szerkezete, a tápanyagok hasznosulása, csökken a kimosódásból adódó veszteség.

A termékben lévő törzseket hazai talajokból izolálták, agráregyetemek bevonásával fejlesztették, a fenntartható, hosszútávra tervező talajerő gazdálkodás céljából, emellett segítséget nyújt a termelés szempontjából kritikus, például aszályos időszakokban a megfelelő terméshozam elérésében.

Szántóföldi kísérletben a Debreceni Egyetemen csernozjom talajon vizsgálták a feltalaj por, morzsa, rög frakcióinak arányát és ezek változását a BIOFIL® Klíma „A3” (1 l/ha) + BIOFIL® Extra adalék (1 l/ha) hatására. Már egy kezelés is több mint duplájára növelte a morzsa frakció arányát, ennek hatására a talajban eltárolt víz mennyisége hasonló arányban emelkedett.

További kísérleti eredményeinkről ide kattintva tájékozódhat.

Terragro Kft.
Cím: 1095 Budapest, Soroksári út. 48–54.
Telefon: +36 1 793 2670
E-mail: info@terragro.hu
Honlap: www.terragro.hu

(x)

Megosztás

További híreink

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás