Mit tegyen, ha lesántul a lova, vagy ha felmerül a csontrepedés veszélye? Mikor kell mindenképp állatorvoshoz fordulni, és mikor orvosolható a baj otthon? Mindenre választ kap a Lovas Nemzet cikkéből!

Balesetek még a legnagyobb elővigyázatosság mellett is előfordulhatnak, így van ez a lovakkal is. Elég egy rossz mozdulat, vagy egy kis egyenetlenség a talajban, esetleg egy új, ismeretlen társ a karámban vagy a legelőn és már meg is történhet a baj. Mivel azonban az esetek egy részében a legnagyobb gondossággal sem tudjuk megelőzni az ilyen balesetekből származó sérüléseket, felkészülten kell állnunk ezen helyzetek elé. A higgadtság, a tapasztalat és a gyors cselekvőképesség az, amivel a legnagyobb segítséget tudjuk nyújtani bajba jutott lovunknak.

Beékelődött kő, vagy a kemény, egyenetlen talaj okozta sántaság

Az egyik nagyon gyakori eset, hogy a ló egyik pillanatról a másikra lesántul, esetleg alig tudja terhelni, vagy akár rá sem lép az egyik lábára. Ha a probléma lovaglás során lép fel, az első, amit tennünk kell, hogy leszállunk a nyeregből, és gyorsan átnézzük a ló lábait. Gyakori ugyanis, kiváltképp tereplovaglás alkalmával, hogy a ló talpába, esetleg a patkóhoz egy kő szorul be, ami nagy erejű nyomást gyakorol a patára, és sokszor szinte elviselhetetlen fájdalommal jár. Ilyenkor azonnal meg kell szabadítanunk a lovat a beékelődött tárgytól és puha talajon óvatosan haza kell vezetnünk.

Gyorsan kell cselekedni, ha kő szorul a ló patkójához, vagy a lábába.
 

Csontrepedés, vagy törés gyanúja

Ha lovunk lovaglás közben hirtelen három lábon kezd ugrálni, azonban sem a patkónál nem találunk beékelődött követ, sem egyéb szúrásnyomot, tüskét, vagy a talpába fúródott idegen testet, leszedtük a lábvédőket, azokat tüzetesen átnéztük, és mégsem találjuk a probléma forrását, azonnal állatorvost kell hívnunk, még mielőtt a lovat továbbvezetnénk.

Egy lábtörés gyakran a pillanat műve, hirtelen, sokkoló élmény, de rendkívül fontos ilyenkor, hogy nyugodtak maradjunk. Az állatorvos megérkezéséig tehát a lovat is meg kell nyugtatnunk, le kell szerszámoznunk, és, ha csak lehet, próbáljuk meg nem mozgatni.

A csontrepedés nem játék, hívjon állatorvost, ha felmerül az esélye.
 

A csonttörés ma már sok esetben kezelhető. A kórjóslat természetesen nagyban függ attól, hogy melyik csont, milyen irányú töréséről van szó. A röntgenfelvételek alapján megítélhető, hogy szükség van-e műtéti beavatkozásra, vagy elég csak a szakszerű rögzítés, illetve, súlyosabb törések esetén van-e egyáltalán lehetőség műtét elvégzésére. Ha a ló a további beavatkozások, műtét céljából kórházba szállításra kerül, alapvető fontosságú a szállításhoz a sérült terület alapos, szakszerű rögzítése. Előfordul, hogy az állatorvosnak átmenetileg be is kell gipszelnie például a végtagot, hogy megakadályozzuk a sérülés súlyosbodását a szállítás és a műtét elvégzése előtti vizsgálatok során.

Az ínak sérüléseiről, a rúgásból, harapásból származó zúzódásokról és ezek kezeléséről, gyógyításáról a Lovas Nemzet Magazin decemberi számában olvashatnak Dr. Povázsai Ágnes és Dr. Bába András tollából. Keresse az újságárusoknál!
 

Megosztás

További híreink

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás