Rendkívül bosszantó tud lenni, ha tudjuk, hogy már tojnak a tyúkjaink, csak éppen alig sikerül a nap végén összeszedni 1-2 darabot a tojófészekből. Az meg egyenesen riasztó látvány, amikor kannibálokat idézve, őrült módon vagdossák szét a tojásokat a baromfik. Miért teszik ezt, és mi a megoldás?

Az ok

Mivel a tojás képzéséhez a tyúknak nagy szüksége van a mészképzésre, ezért fontos, hogy elegendő „hozzávalót” vigyen be a szervezetébe. Ha elkezdi enni a tojásokat, két szempontból is problémás:

  1. Egyrészt arra utal, hogy nem tud bevinni elegendő meszet a szervezetébe, és így pótolja.
  2. Másrészt ez egy rossz (a tulajdonosok szempontjából nem kívánatos) szokás, amit a falkában élő többi tyúk is átvehet. Pedig elképzelhető, hogy számukra elegendő a bevitt mész mennyisége.

A tyúkfalkában gyorsan tovaterjednek a rossz szokások, így törekedni kell rá, hogy mielőbb megszüntessük a baj forrását. Ha kell, el kell különíteni a renitens tyúkot az udvarból. Mindezt úgy, hogy a szemkontaktus megmaradhasson a többi tyúkkal, így amikor visszakerül a csapatba, nem éri bántás.

Azért jobb, ha inkább dorombolnak, mint tojást esznek:

http://www.youtube.com/watch?v=Rez-u39PKIg

A megoldás

Többféle, egyszerű, de hatékony módon is orvosolhatjuk a problémát:

  • Az ebay-en lehet venni „tyúk-szemüvegeket”. Fotó: ebay.com
    Ne dobjuk ki a tojáshéjat, ami megmarad a sütés-főzés során, és ne is adjuk oda nekik nagy darabokban (ált. félben)! Hanem szárítsuk meg legalább 70 Celsius fokon, törjük apróra, és adjuk oda az érintett tyúk(ok)nak.
  • Vehetünk, és adhatunk nekik rendszeresen mészpótlót.
  • Ha van a baromfiudvarban olyan épület, aminek bevakolhatjuk az oldalát, kenjük le mésszel. A tyúkok előszeretettel fogják csipkedni, ha szükségük lenne rá.
  • Vagy, vegyünk nekik direkt erre a célra szolgáló szemüveget. Enni és inni is tudnak gond nélkül, de a tojásokat nem fogják bántani. Nagyobb létszámnál időigényesebb feladat.

Forrás: Facebook, Magro.hu

Megosztás

További híreink

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Tisztul Békés: 10 ezer tonnányi illegális hulladéktól szabadították meg a vármegyét

2024.07.04.

Összesen mintegy 10 millió kilogrammnyi, vagyis 10 ezer tonnányi elhagyott, jogellenesen elhelyezett hulladéktól szabadították meg tavaly Békés vármegyét, csaknem 400 bejelentést vizsgáltak ki.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás