2028-ig mintegy 17 ezer hazai kis- és középvállalkozás kaphat összesen 600 milliárd forintnyi hitelt a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. által most, az InvestEU program keretében elindított közel 400 milliárd forint keretösszegű garanciavállalás segítségével. A közvetlen uniós viszontgaranciával igényelhető termék elsőként a CIB Bank, az MBH Bank és az Oberbank ügyfelei számára lesz elérhető – jelentették be egy sajtótájékoztatón. Az új garancialehetőségnek nagy szerepe lehet az idén visszaesést mutató kkv-hitelezés megtámogatásában.

A Portfolio írta meg a részleteket, ezt az anyagot szemléztük. Lóga Máté, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára nyitóelőadásában elmondta: az InvestEU program segítségével a Garantiqa az eddigiekhez képest is kedvezőbb feltételekkel segítheti a hazai kis- és középvállalkozások hitelhez jutását. A kormány célja jövőre a 3 és 6 százalék közötti GDP-növekedés elérésének elősegítsége, ehhez elengedhetetlen a vállalkozások több mint 90%-át kitevő, a foglalkoztatottak 72%-át alkalmazó kkv-szektor kiemelt támogatása. A kis és középvállalkozásokat támogató, jórészt a közeljövőben esedékes lépések között több részletet is említett.

Mintegy 17 ezer hazai kis- és középvállalkozás kaphat összesen 600 milliárd forintnyi hitelt 2028-ig a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. által az InvestEU program keretében elindított közel 400 milliárd forint keretösszegű garanciavállalás segítségével
Mintegy 17 ezer hazai kis- és középvállalkozás kaphat összesen 600 milliárd forintnyi hitelt 2028-ig a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. által az InvestEU program keretében elindított közel 400 milliárd forint keretösszegű garanciavállalás segítségével

A tervezett lépések:

  • a Széchenyi Kártya Program fenntartása, finomhangolása és kedvezőbbé tétele,  
    a kkv-k beruházását és versenyképességét támogató tőkeprogram indítása,  
    a kkv-k exportját élékítő új hitelprogram indítása,  
    a kkv-k kifektetéseit támogató hitel- és tőkeprogram indítása,  
    a kkv-k beruházásait célzottan támogató program indítása,  
    a kkv-k digitalizációs csomagja,  
    vállalkozásfejlesztési uniós programok,  
    vállalati elektromosautó-támogatási program.

Az EIB, EBRD és az EIF és a nemzeti garanciaintézmények mellett Magyarország legnagyobb garanciaszervezete, a Garantiqa is hozzáfér az Európai Bizottságnál lévő InvestEU programhoz, közvetlenül a Bizottsággal kötött szerződést.

A Garantiqa és az Európai Bizottság megállapodása 274 millió euró keretösszegű viszontgaranciát tesz hozzáférhetővé, ennek segítségével 600 milliárd forintnyi finanszírozás kerülhet a kkv-khoz.

Szabó István Attila, a Garantiqa elnök-vezérigazgatója ismertette:

a 32 éves Garantiqa tevékenységének az a célja, hogy a kezességvállalás igénybevételéhez azok a vállalkozások is hitelhez jussanak, amelyeket a kereskedelmi bankok fedezethiány vagy gyengébb hitelképesség miatt nem finanszíroznak, ezért a Garantiqa pótlólagos fedezetet nyújt,
a Garantiqa által garantált hitelek után a bankoknak kevesebb tőkét kell képezniük, hiszen mögöttük állami viszontgarancia áll,
 augusztus 30-áig 690 milliárd forintnyi kezességet vállalt már a Garantiqa 890 milliárd forintnyi hitelhez ( 19 300 szerződést és 17 ezer vállalkozást jelent ez), év végéig 1020, illetve 1300 milliárd forintra emelkedhet a két szám,
teljes kezességvállási állományuk így már 2580 milliárd forintnál jár 3330 milliárd forintnyi hitelhez, ez 73 ezer szerződést és 54 ezer vállalkozást jelent.

Az AECM nevű európai garanciaszervezet adatai szerint az állami részvétellel létrejött kezességvállalások aránya a GDP-hez képest Magyarországon 4,4% volt 2023-ban (három évvel korábban még csak 3,3%), ami négyszerese az 1%-os európai átlagnak.

A célokról részletesebben

Az új garanciaprogam keretéül szolgáló InvestEU Alap célja, hogy 372 milliárd euró köz- és magánberuházást mozgósítson 2021 és 2027 között 26,2 milliárd euró uniós költségvetési garancia révén. Az EU legfontosabb prioritásait támogatja, ide tartozik a gazdasági fellendülés, a zöld növekedés, a fogalalkoztatás és a társadalmi jólét. Az uniós költségvetési garancia pénzügyi intézmények hitelezési akitivitását támogatja, növelve ezzel kockázatviselő képességüket, lehetőtvé téve további beruházások mozgósítását.

Az Európai Bizottság és a Garantiqa megállapodása 274 millió eurós keretösszegben 95%-os viszontgaranciát tartalmaz, ezt adja tovább a Garantiqa a hazai kis- és középvállalkozásoknak 2028-ig összesen 1 milliárd euró, vagyis mintegy 400 milliárd forint összegben.

A fennálló hitelösszeg 80%-áig terjedő kezességvállalást vehetnek igénybe a kkv-k, Budapesten ez 50% lehet. A maximális hitelösszeg 3 millió, illetve Budapesten 3,3 millió euró.

A kezességvállalás díja 0,48%, Budapesten 0,30% a hitelösszegre vetítve. A garancia igénybevételéhez egyszerűsített fenntarthatósági vállalat szükséges, vizsgálják a pénzügyi közvetítők fenntarthatósági értékelését is.

A közvetlen uniós viszontgaranciával igényelhető termék elsőként a CIB Bank, az MBH Bank és az Oberbank ügyfelei számára lesz elérhető – jelentették be a sajtótájékoztatón.

A Portfolio kérdésére, hogy miként kerül allokálásra a kkv-k körében a keretösszeg, Szabó István Attila elmondta: a Garantiqa már meglévő kezességvállalási programjai is tovább futnak, minden hitelügylet és kkv esetében más-más garancialehetőség lehet a legkedvezőbb, a kereskedelmi bankok saját optimalizációs gyakorlatában dől el, mely hitelügylet esetében mely garanciatermék bizonyul a legkedvezőbbnek - írták.

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Segítséget kapnak a hazai kis- és középvállalkozások: 400 milliárdos programmal erősödhetnek meg a cégek

2024.10.17.

Mintegy 17 ezer hazai kis- és középvállalkozás kaphat összesen 600 milliárd forintnyi hitelt 2028-ig a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. által most, az InvestEU program keretében elindított közel 400 milliárd forint keretösszegű garanciavállalás segítségével

Tripsz, a növények láthatatlan gyilkosa

2024.10.16.

A tripsz egy apró, ám annál kártékonyabb rovar, amely sok kertész életét megkeseríti. A növények nedveit szívogatja, amelynek következtében sárgulás, barnulás, sőt akár növényi pusztulás is bekövetkezhet.

Drágább élelmiszerek, csökkenő számú cégek mellett – mi történik a magyar élelmiszeriparral?

2024.10.16.

A NAV előzetes adatai szerint 2023-ban jelentős változások zajlottak a magyar élelmiszeriparban: míg egyes területeken a cégek száma csökkent, az export és a belföldi értékesítés bevételei megugrottak. De mit jelent mindez a fogyasztók, termelők és a piac számára?

Nem tágít a Gazdasági Versenyhivatal: továbbra is támadják a Nitrogénművek kartellezését

2024.10.16.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) felülvizsgálati kérelemmel a Kúriához fordul a Nitrogénművek Zrt. kartellügyében.

Partner

Az őszi búza okszerű és gazdaságos őszi tápanyag-utánpótlása

2024.10.16.

Az agrotechnikai tényezők egyik leglényegesebb eleme az okszerű trágyázás, melynek célja a talaj termékenységének fenntartása és növelése mellett a reálisan elvárható hozam elérése.

Hurrá, mától kezdődik a támogatások előlegének kifizetése

2024.10.16.

Szerdától indul a közvetlen támogatások és egyes vidékfejlesztési intézkedések előlegfizetése, amelynek keretében az év végéig mintegy 321 milliárd forinthoz juthatnak hozzá a gazdák.

Partnerhírek
Partner

Az őszi búza okszerű és gazdaságos őszi tápanyag-utánpótlása

2024.10.16.

Az agrotechnikai tényezők egyik leglényegesebb eleme az okszerű trágyázás, melynek célja a talaj termékenységének fenntartása és növelése mellett a reálisan elvárható hozam elérése.

Partner

Földmunkához és erdészeti feladatokhoz Valentini Antonio erdészeti zúzók és marók

2024.10.14.

A Hergon Plus Kft. 2022-ben kezdte meg az olasz Valentini Antonio gépek forgalmazását. Kínálatukban a gyár teljes portfóliója elérhető, úgymint a mezőgazdasági felhasználású talajmarók, forgóboronák, szárzúzók és kultivátorok, valamint kőzúzók és az erdészeti célú gépek is.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 107 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás