A szőlőtermelők általában csak panaszkodnak, ha valamilyen állat megjelenik az szőlőültetvény közelében, mivel azok legtöbbször csak kárt okoznak. De vajon minden állat káros, amely megjelenik az ültetvényeinkben, vagy esetleg saját hasznukra is fel tudják őket használni? Az őzek, a szarvasok vagy a vaddisznók nagy bosszúságot okoznak a szőlészeknek. De a vízhiányos, aszályos időszakban, vagy télen, táplálékhiány esetén a kisebb rágcsálók és a madarak is károsítanak. Szomjúságukat vagy éhségüket a szőlő hajtásainak és termésének rágcsálásával, csipegetésével vagy a kéreg megrágásával enyhítik. Nagy kárt okozva a levert bogyókkal, fürtökkel. Anyagunkat a Magyar Mezőgazdaság cikke alapján állítottuk össze.
Meglepő, de a seregély a szőlőültetvény hasznára is lehet
A fenntartható módon, környezetkímélően művelt szőlőültetvények nagyon összetett rendszerek, melyben minden egyes tényező kölcsönhatásban áll egymással. A kórokozók közül általában a három, legnagyobb gondot okozó betegséget (peronoszpóra, lisztharmat, botritisz) szokták kiemelni. Azonban rajtuk kívül még számos kórokozó gomba, vírus, baktérium és fitoplazma fordul elő. Ez jellemző a rovarkártevőkre és a gerincesek jelenlétére is. Vannak közöttük károsak, vannak hasznosak és semlegesek is. Például a gerincesek közül hasznosnak tartják az ületvényekben található madarakat, gyíkokat és békákat.  A gyíkok rovarokra és azok lárváira vadásznak, de csigákat és férgeket is esznek. A madarak pedig jelentős szerepet játszanak a kártevő populációk gyérítésében. Különösen akkor, mikor fiókáiknak nagy mennyiségű hernyót, rovart szállítanak a fészekbe. Például a kistermetű füzike átlagosan 6 fiókát nevel egy fészekben, 15 nap alatt akár 1–1,5 kg rovart fog meg. A széncinege a fiókák etetéséhez kisebb hernyókat, míg a sárga rigó a csupasz hernyókat gyűjti össze, a kakukk pedig főleg a hosszú szőrű hernyókat fogyasztja. Önmagukban azonban nem képesek megakadályozni a kártevők tömeges elszaporodását.
A támogatott szőlőültetvény részei a madárodúk
Fontos információ a szőlősgazdáknak, hogy a 61/2009. számú FVM rendelet szabályozza a támogatásban részesített ültetvényben való legalább 6 db, két különböző méretű madárodú kihelyezését.  A szőlőterületeken elhelyezett odúk száma ugyanakkor sokszor nincs összefüggésben a területen előforduló fajok számával. Sajnos a kihelyezett odúk minősége, és azok elhelyezése is gyakran kívánnivalót hagy maga után, emiatt azok lakatlanok maradnak. A biodiverzitás növelésével (melyet elősegíthetünk pl. sorköztakaró gyepkombinációk alkalmazásával) emelkedhet a madarak egyed- és fajszáma a területeken. Ilyenkor ugyanis számos rovar megjelenésére lehet számítani, melyek a madarak számára fontos táplálékforrást jelentenek. Meglepő, de tulajdonképpen a szőlészek által nem kedvelt seregélyek is hasznosak, mert a fiókák etetéséhez rengeteg rovart gyűjtenek össze. A szőlőben az érés idején nem a hazai seregélyek okozzák a károkat, hanem azok a rajok, amelyek augusztus végétől októberig északról délre vándorolnak és a nádasokban éjszakáznak.

Megosztás

További híreink

A nyári ludak után házi kacsában is fertőzött a madárinfluenza vírus

2024.10.05.

Néhány nappal az első vadmadár esetek igazolása után házi baromfiállományban is kimutatta a madárinfluenza jelenlétét a Nébih laboratóriuma

Tíz szakember kapta meg a Népművészet Mestere díjat 2024-ben

2024.10.05.

A Népművészet Mestere díj egyes alkotások vagy egész életmű elismeréseként azoknak a népművészeknek adományozható állami kitüntetés, akik hosszabb időszak alatt kifejtett munkásságuk során a népművészet fejlesztésében kimagasló eredményeket értek el.

Partner

Ezt ne hagyja ki! - Nagy meglepetés az Agrárszektor Konferencián

2024.10.04.

Előesttel bővül az idén a siófoki Agrárszektor Konferencia műsora, így már három napon keresztül, december 3-5. között találkozhatnak színvonalas szakmai programokkal a rendezvény résztvevői. A december 3-i előesten az agráriumot érintő meteorológiai előrejelzésekről, az agrárgazdaságra is hatással bíró várható gazdasági és belpolitikai eseményekről lesz szó, illetve mérlegre kerülnek a magyar élelmiszergazdaság Európai Unióban töltött elmúlt húsz évének tapasztalatai és a hazai agrárvállalkozások kitörési lehetőségei is.

Öntözőrendszerek: Melyik a legjobb választás?

2024.10.04.

Az öntözőrendszerek kulcsfontosságú szerepet játszanak a kertészet és általában a mezőgazdaság hatékonyságában, különösen a szárazabb éghajlatokon, így Magyarországon is. Az optimális vízellátás biztosítása a növények számára nemcsak a terméshozamot növeli, hanem a vízpazarlás minimalizálásában is segít.

Utánajártak, hány medve kóborolhat Magyarországon

2024.10.04.

Szinte lehetetlen kideríteni, pontosan hány európai barnamedve kószál éppen Észak-Magyarország erdőiben, de az egyes észleléseket végignézve képet kaphatunk az állatok hozzávetőleges számáról.

Partner

Vulcan Profi Smax – granulált elemi kén - Mindenkinek használni kellene?!

2024.10.04.

Az elmúlt években a kénhiány állandósult a növénytermesztésben. Sok és egyoldalú a kijuttatott nitrogén, miközben egyre magasabb fehérje- és olajtartalmú növényeket termesztünk. Granulált kén használatával több évre elegendő ként tudunk kijuttatni.

Partnerhírek
Partner

Vulcan Profi Smax – granulált elemi kén - Mindenkinek használni kellene?!

2024.10.04.

Az elmúlt években a kénhiány állandósult a növénytermesztésben. Sok és egyoldalú a kijuttatott nitrogén, miközben egyre magasabb fehérje- és olajtartalmú növényeket termesztünk. Granulált kén használatával több évre elegendő ként tudunk kijuttatni.

Partner

Nem csak értékesít és szolgáltat, hanem drónok üzemeltetésében is segít a PlantaDrone

2024.10.02.

A Kukorica Kör Egyesület dunapataji Szakmai Napján Gyovai Szabolcs, a PlantaDrone Kft. ügyvezetője, a dróntechnológia lehetséges felhasználási módozatairól tartott előadást. Az elhangzottak szerint az értékesítésen túl már az üzemeltetésükben is segíti a dróntulajdonosokat a cég, az általuk létrehozott Drón műveleti központ által.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus CBK szárzúzó
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus CBK szárzúzó

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Graecus BK
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BK

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 3.400 hirdetés 106 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás