Kínai kutatók nemrégiben teszteltek egy hibrid modellt, amely egy konvolúciós neurális hálózatot és egy kapuzott rekurrens egységet kombinál a csoportosan tartott sertések agresszív viselkedésének azonosítására. A modellbe egy tér-időbeli figyelemmechanizmust is integráltak, hogy javítsák az agresszív viselkedés felismerésének hatását.

A konvolúciós neurális hálózat térbeli jellemzők extrahálójaként működött, hogy megtanulja a viselkedés megjelenési reprezentációit minden egyes videóképkockán. A kapuzott rekurrens egységhálózat pedig időbeli jellemzők extrahálójaként tanulta a viselkedés mozgásreprezentációit egy viselkedési epizódban.

A kutatók a csoportosan tartott sertések agresszív viselkedését harapásként, kopogtatásként, taposásként és kergetőzésként definiálták. Nem agresszív viselkedésként definiálták a felszállást, a játékot, a fekvést, az etetést és az ivást. (Fotó: Pixabay)

Adatgyűjtés

A kutatók a csoportosan tartott sertések agresszív viselkedését harapásként, kopogtatásként, taposásként és kergetőzésként definiálták. Nem agresszív viselkedésként definiálták a felszállást, a játékot, a fekvést, az etetést és az ivást. A csoport 541 agresszív viselkedésről készült, 3 másodperces időtartamú videofelvételt és 565 nem agresszív viselkedésről készült, 3 másodperces időtartamú videofelvételt figyelt meg.

A videóképeket integrálták a modellbe. A térbeli jellemzők extrahálói egy térbeli figyelemmechanizmussal integrálva viselkedési reprezentációkat vontak ki minden egyes képkockából.

A térbeli figyelem modelljének szerepe a helyi területet jellemző kifejeződések javítása, ezáltal az agresszív viselkedést mutató területet jellemzők kifejeződések fokozása és az irreleváns területeket jellemző kifejeződések gyengítése.

Az időbeli figyelemmechanizmussal integráló időbeli jellemzőkivonó a viselkedés mozgási reprezentációit a térbeli jellemzőkből vonta ki a különböző képkockákon keresztül. A csapat e jellemzők alapján azonosította az agresszív és nem agresszív viselkedést.

A modellek hatékonysága

Az alapmodellnek volt a legalacsonyabb felismerési pontossága. A térbeli figyelemmechanizmus hozzáadása azonban 2,2%-kal javította a felismerési pontosságot a tesztadathalmazban, és optimalizálta a térbeli jellemzők kinyerését. Az időbeli figyelem hozzáadása javította a modell teljesítményét az alapmodellhez képest, de nem optimalizálta a térbeli jellemzőkivonó részt.

A térbeli és időbeli figyelemmechanizmusok integrálása a modellbe 94,8%-ra növelte a felismerési pontosságot, ami azt bizonyítja, hogy a térbeli-időbeli figyelemmodell érvényes.

A hibrid modell működik a legjobban

A szerzők arra a következtetésre jutottak, hogy a térbeli és időbeli figyelemmechanizmusokat a konvolúciós neurális hálózat és a kapuzott rekurrens egység hibrid modelljében kombináló modellváltozat rendelkezik a legjobb felismerési teljesítménnyel, ami bizonyítja a modell hatékonyságát ebben a tanulmányban.

További kutatásokra van azonban szükség ahhoz, hogy többkamerás adatgyűjtési módszerrel egyértelműen meg lehessen ragadni az olyan információkat, mint például az agresszív viselkedésű sertések által használt testrészek.

(Forrás: pigprogress.net

Megosztás

További híreink

Magyarországon évente 21 milliárd forint vadkárigény keletkezik, változik a kezelése

2024.07.03.

Tavaly novemberben vetődött fel a Nemzeti Agrárkamarában először, hogy átveszik a vadkárigények teendőit a károsultaktól.

Megjött a tájékoztató a területi monitoring rendszer ellenőrzéseiről

2024.07.03.

A területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit.

Zajlik a szezon, itt az első nyári hónap gépes összefoglalója

2024.07.03.

A gépek témájához kapcsolódóan hoztunk híreket júniusból, hogy egy helyen összegyűjtve is böngészhetőek legyenek a tartalmak.

Már csak néhány napig lehet szavazni a 2024-es Év Szaktanácsadója címre

2024.07.02.

Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén is keresi az Év Szaktanácsadóját. A cím odaítélésének első lépése a jelöléssel kezdődött.

Bővül a cseh és magyar szövetség: együttműködési megállapodást kötött az Agrofert és a Széchenyi István Egyetem

2024.07.02.

A Széchenyi István Egyetem stratégiai partnerségi együttműködési megállapodást kötött az Agrofert, a.s. vállalattal Csehország fővárosában, Prágában, a cégcsoport székhelyén.

Megnövelték a Gazdahitel költségvetését Romániában

2024.07.02.

Bővül a romániai Gazdahitel kerete: az eredetileg megszabott 815,5 millió lejről (65 milliárd 200 millió forint)  646 millió lejjel 1461,5 millió lejre, mintegy 116 milliárd 920 millió forintnyira nő a program költségvetése.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás