Profilaktikus és növekedésösztönző céllal számos országban betiltották az antibiotikumok használatát a sertéstakarmányokban. A szerves sav lehet az egyik jelölt az antibiotikumok helyettesítésére a sertéstápokban. A szerves savak széles körben elterjedtek a természetben (állati, növényi és mikrobiális források), és számos gomba, élesztőgomba és baktérium termeli őket. Mit kell tudni róluk?

A szerves savakat a „gyenge” savak csoportjába sorolják. Nem oldódnak teljesen vízben, és egy vagy több karbonsavcsoportból állnak. Ezek kovalensen kapcsolódnak olyan csoportokban, mint az amidok, az észterek és a peptidek.

Profilaktikus és növekedésösztönző céllal számos országban betiltották az antibiotikumok használatát a sertéstakarmányokban (Fotó: Pixabay)

A szerves savak jellemzői

A szerves vegyületek sav- és bázistulajdonságai nagyon hasonlóak a szervetlen vegyületek sav- és bázistulajdonságaihoz. A savak tulajdonságai közé tartozik a 7-nél kisebb pH-érték, a savanyú íz, vízben oldva hidrogénionokat termelnek, maró hatásúak az emberi szövetekre, és bázisokkal reakcióba lépve sót és vizet képeznek. A bázisok általános tulajdonságai közé tartozik a 7-nél magasabb pH-érték, a „szappanos” érzés, a keserű íz, valamint az, hogy maró hatásúak az emberi szövetekre, és reakcióba lépnek a savakkal, sót és vizet képezve. A sertések érzékenysége a savanyú ízre körülbelül tízszer nagyobb, mint az édes ízre.

Hányféle szerves sav létezik?

Kétféle szerves sav létezik. Az egyiknek van karboxilcsoportja (COOH-csoport). Ilyen például az ecetsav (CH3COOH), amely a gabonaalkohol oxidációjával vagy az almaborban a gyümölcscukor erjedésével keletkezik. A második típus fenolcsoporttal (C6H5OH) rendelkezik. A szalicilsav (OHC6H4COOH) példa a karboxil- és fenolcsoporttal egyaránt rendelkező szerves savra.

Miért fontosak a szerves savak?

A szerves savak szerepet játszanak az alapvető sejtfolyamatok szabályozásában, mint például a pH módosítása, a hírvivő jelek közvetítése és a biológiai membránokon keresztüli transzport modulálása. Kémiai tulajdonságaiknak köszönhetően nagymértékben módosítják azokat a sejtes, szubcelluláris vagy extracelluláris kompartmenteket, amelyekben megtalálhatók. Ezért a szerves savak részt vehetnek különböző biokémiai és élettani folyamatokban in vivo. Ezenkívül a szerves savak részt vesznek a fehérjék kémiai módosításában, ami nagy hatással van az in vivo fehérjeaktivitásra. E vegyületek különböző szerepeit még mindig fel kell tárni.

Szerves savak előállítása és kivonása

A szerves savak előállításának leggyakrabban alkalmazott módszerei közé tartozik a kémiai szintézis vagy a fermentáció. Az utóbbi években új technikákat fejlesztettek ki a szerves vegyületek gyors és hatékony kivonására különböző növényi anyagokból. A citromsavat, tejsavat, glükonsavat és itakonsavat iparilag mikrobiális folyamatok segítségével állítják elő. Ez ígéretes megközelítés a megújuló szénforrásokon alapuló építőelemek előállítására. Ezenkívül nagy mennyiségű ecetsavat állítanak elő bioperszecessziókkal és kémiai szintézissel. A mikrohullámmal segített extrakció egy másik technika, amellyel különböző vegyületeket izolálhatunk növényekből vagy növényi anyagokból analitikai és ipari célokra.

A szerves savak pozitív hatásai

A szerves savak pozitív hatásai közé tartoznak:

- Antimikrobiális hatás;

- A gyomor kiürülési sebességének csökkentése;

- Az enzimek kiválasztásának és aktivitásának serkentése a bélben;

- A bélszövet tápanyagokkal való ellátása;

- A nyálkahártya integritásának és működésének javítása;

- A pepszin és a mikrobiális fitáz aktivitásának fokozása;

- A hasnyálmirigy kiválasztásának kiváltása;

- A fehérjeemésztés fokozása;

- Az ásványi anyagok hasznosulásának javítása;

- a mikroflóra és a gazdaszervezet közötti verseny csökkentése; és

- A sertések egészségének és termelékenységének javítása.

A szerves savak a hidrogénionok felszabadításával közvetlenül csökkenthetik a bélkörnyezet pH-értékét, így megakadályozzák vagy gátolják a savérzékeny baktériumok szaporodását.

A szerves savak antimikrobiális hatása savas körülmények között nagyobb, semleges pH-nál pedig kisebb. Fontos tudni, hogy minden szerves savnak van egy meghatározott pH-tartományhoz, membránszerkezethez és fiziológiához kapcsolódó mikrobiális aktivitásspektruma a mikrobafajok sejtjében. Ezenkívül a szerves savak az antibiotikumok ígéretes alternatívái a tápanyagok emészthetőségének elősegítésére az emésztőrendszer felső régiójának pH-értékének csökkentésével.

A sertéstakarmányozásban leggyakrabban használt szerves savak

A sertéstakarmányozásban leggyakrabban használt szerves savak közé tartozik a citromsav, a tejsav és a hangyasav.

Citromsav

A citromsav szagtalan, színtelen, savanyú, savanyú ízű vegyület. Elsősorban üdítőitalok és édességek ízesítő- és tartósítószereként, fertőtlenítőszerként, valamint gyógyszerek stabilizálására és tartósítására használják. A citromsav felszabadítja a fitátmolekulákhoz kötött ásványi anyagokat, növelve a kalcium, a foszfor és a cink hasznosulását.

A sertéstakarmányozásban leggyakrabban használt szerves savak közé tartozik a citromsav, a tejsav és a hangyasav (Fotó: Pixabay)

A citromsav-táplálékkiegészítés javítja a szárazanyag, a nitrogén és az energia emészthetőségét a befejező sertéseknél és a laktáló kocáknál, valamint a nyersfehérje, a szárazanyag, a zsír és az energia emészthetőségét a növendék sertéseknél. Ezen túlmenően a növekvő és befejező sertések takarmányának citromsavval történő kiegészítése csökkenti az Escherichia coli számát, és növeli a Lactobacillusét, ami javítja a bélrendszer egészségét. Továbbá a növendék sertéseknél a citromsavval kiegészített takarmány csökkenti az ecetsavgáz-kibocsátást és az ammóniakoncentrációt.

Tejsav

A tejsav szagtalan, színtelen, fémeket és szöveteket maró folyadék, amely erjedés során keletkezik. Az elválasztás utáni sertések tejsavval kiegészített takarmányozásával javul az átlagos napi hízás, az átlagos napi takarmányfelvétel, a takarmányhatékonyság és a teljesítmény. Az elválasztás utáni sertéseknél a takarmány tejsavval történő kiegészítése javítja a szárazanyag emészthetőségét, növeli a bacilusok és a laktobacilusok koncentrációját, és csökkenti a szalmonella- és E. coli-számot.

Hangyasav

A hangyasav színtelen, szúrós szagú folyadék. Maró hatású a fémekre és a szövetekre. A hangyasav a legegyszerűbb karbonsav, és különböző forrásokban, például a méhméregben és a hangyacsípésben van jelen. Tartósítószerként és antibakteriális szerként is használják az állati takarmányban.

Csökkenti a sertésbélben a bakteriális nitrogént, és javítja a nyersfehérje, az esszenciális aminosavak, a lipidek, a kalcium és a foszfor látszólagos ileális emészthetőségét. Ezenkívül a hangyasav-kiegészítés növeli a szárazanyag emészthetőségét az elválasztás utáni sertésekben, és javítja a bél egészségét.

Záró megjegyzések

A szerves savak csökkentik a gyomor pH-értékét, megakadályozzák a kórokozók elszaporodását, energiaforrásként működnek, növelik a traktus látszólagos teljes emészthetőségét, javítják a bél egészségét, valamint fokozzák a növekedési teljesítményt és a termelékenységet.

A gyakorlatban a szerves savak hatása azonban nem mindig következetes a rendelkezésre álló termékek széles választéka és a különböző kombinációkkal javasolt különböző hatékony adagok miatt. A szerves savak hatékonyságát befolyásolja a típus összetétele, az adagolás, a tápszer, a takarmányozási rend, a környezet, a takarmány tápanyag-összetétele, valamint az állatok kora és egészségi állapota.

Ezért további kutatásokra van szükség a szerves savak hatékony adagolásának és kombinációjának megállapításához a lehető legjobb eredmények elérése érdekében.

(Forrás: allaboutfeed.net)

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Nyuszt vagy menyét? Segítünk, hogy megkülönböztesse őket!

2024.11.21.

A nyusztok, ezek az apró, fürge és rejtőzködő ragadozók, gyakran felkeltik az emberek érdeklődését. Legyen szó arról, hogy hol élnek, mit esznek, vagy hogyan különböztethetők meg más menyétféléktől, sok izgalmas kérdés merül fel velük kapcsolatban. Az alábbi cikk a nyuszttal kapcsolatos leggyakoribb kérdésekre válaszol.

Dámbikák élet-halál harca videóval

2024.11.21.

Látványos mentőakciót hajtottak végre a Lábodi Vadászerdészet hivatásos vadászai, amikor szétválasztottak két, agancsuknál összeakadt dámbikát.

Hogyan hat az őszi szárazság és a novemberi hideg az őszi vetésekre?

2024.11.21.

A hét elején jelentős csapadék érkezett az ország nagy részére, ami enyhítette a talaj kiszáradását, különösen az őszi vetések számára létfontosságú felső rétegekben. Az előttünk álló napokban északon havazás, délen változékonyabb idő várható, majd hétvégétől szárazabb, naposabb idő jön, amely éjszakai fagyokkal és nappali enyheséggel jár.

Magyarországon is sok vállalkozást érint az új globális minimumadó

2024.11.21.

A nagy méretű multinacionális cégcsoportok életére és adózására jelentősen hat a globális minimumadó szabályainak a bevezetése

December 2-ig nyújthatók be a kárenyhítő támogatási kérelmek

2024.11.21.

A gazdálkodók 2024. december 2-ig nyújthatják be kárenyhítő támogatási kérelmüket. A határidő azért módosult, mert 2024. november 30. munkaszüneti napra esik.

Több, mint 10 milliárd forintot fizettek ki a Napenergia plusz programban

2024.11.21.

Az Energiaügyi Minisztérium szerint mintegy 4000 pályázónak már több mint 10 milliárd forintot utaltak át a modern napelemes rendszerek telepítéséhez

Partnerhírek
Partner

Baromfi Mintatelep és Látogatóközpont: az Agrofeed új mérföldköve a fenntartható állattenyésztésben

2024.11.19.

Az Agrofeed Kft. nagy hangsúlyt fektet olyan mintatelepek létrehozására, amelyeken az elvégzett etetési tesztek tapasztalatai alapján hatékonyabb takarmányt tud a partnerei számára ajánlani.

Partner

Útmutató a talajmintavételhez, mésztrágyázáshoz és a meszezéshez

2024.11.07.

Most, a tavaszi vetések betakarítása és az őszi vetések befejezése után ráérősen foglalkozhatunk két, a növénytermesztés hatékonyságát megalapozó, mégis méltatlanul elhanyagolt kérdéssel, illetve azok gyakorlati megvalósíthatóságával. Az egyik a talajmintavétel, a másik a mésztrágyázás és meszezés kérdésköre.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.100 hirdetés 91 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás