Sertéstenyésztők figyelmébe: minden, amit a szerves savakról tudni kell
Profilaktikus és növekedésösztönző céllal számos országban betiltották az antibiotikumok használatát a sertéstakarmányokban. A szerves sav lehet az egyik jelölt az antibiotikumok helyettesítésére a sertéstápokban. A szerves savak széles körben elterjedtek a természetben (állati, növényi és mikrobiális források), és számos gomba, élesztőgomba és baktérium termeli őket. Mit kell tudni róluk?
A szerves savakat a „gyenge” savak csoportjába sorolják. Nem oldódnak teljesen vízben, és egy vagy több karbonsavcsoportból állnak. Ezek kovalensen kapcsolódnak olyan csoportokban, mint az amidok, az észterek és a peptidek.
A szerves savak jellemzői
A szerves vegyületek sav- és bázistulajdonságai nagyon hasonlóak a szervetlen vegyületek sav- és bázistulajdonságaihoz. A savak tulajdonságai közé tartozik a 7-nél kisebb pH-érték, a savanyú íz, vízben oldva hidrogénionokat termelnek, maró hatásúak az emberi szövetekre, és bázisokkal reakcióba lépve sót és vizet képeznek. A bázisok általános tulajdonságai közé tartozik a 7-nél magasabb pH-érték, a „szappanos” érzés, a keserű íz, valamint az, hogy maró hatásúak az emberi szövetekre, és reakcióba lépnek a savakkal, sót és vizet képezve. A sertések érzékenysége a savanyú ízre körülbelül tízszer nagyobb, mint az édes ízre.
Hirdetés
Hányféle szerves sav létezik?
Kétféle szerves sav létezik. Az egyiknek van karboxilcsoportja (COOH-csoport). Ilyen például az ecetsav (CH3COOH), amely a gabonaalkohol oxidációjával vagy az almaborban a gyümölcscukor erjedésével keletkezik. A második típus fenolcsoporttal (C6H5OH) rendelkezik. A szalicilsav (OHC6H4COOH) példa a karboxil- és fenolcsoporttal egyaránt rendelkező szerves savra.
Miért fontosak a szerves savak?
A szerves savak szerepet játszanak az alapvető sejtfolyamatok szabályozásában, mint például a pH módosítása, a hírvivő jelek közvetítése és a biológiai membránokon keresztüli transzport modulálása. Kémiai tulajdonságaiknak köszönhetően nagymértékben módosítják azokat a sejtes, szubcelluláris vagy extracelluláris kompartmenteket, amelyekben megtalálhatók. Ezért a szerves savak részt vehetnek különböző biokémiai és élettani folyamatokban in vivo. Ezenkívül a szerves savak részt vesznek a fehérjék kémiai módosításában, ami nagy hatással van az in vivo fehérjeaktivitásra. E vegyületek különböző szerepeit még mindig fel kell tárni.
Szerves savak előállítása és kivonása
A szerves savak előállításának leggyakrabban alkalmazott módszerei közé tartozik a kémiai szintézis vagy a fermentáció. Az utóbbi években új technikákat fejlesztettek ki a szerves vegyületek gyors és hatékony kivonására különböző növényi anyagokból. A citromsavat, tejsavat, glükonsavat és itakonsavat iparilag mikrobiális folyamatok segítségével állítják elő. Ez ígéretes megközelítés a megújuló szénforrásokon alapuló építőelemek előállítására. Ezenkívül nagy mennyiségű ecetsavat állítanak elő bioperszecessziókkal és kémiai szintézissel. A mikrohullámmal segített extrakció egy másik technika, amellyel különböző vegyületeket izolálhatunk növényekből vagy növényi anyagokból analitikai és ipari célokra.
A szerves savak pozitív hatásai
A szerves savak pozitív hatásai közé tartoznak:
- Antimikrobiális hatás;
- A gyomor kiürülési sebességének csökkentése;
- Az enzimek kiválasztásának és aktivitásának serkentése a bélben;
- A bélszövet tápanyagokkal való ellátása;
- A nyálkahártya integritásának és működésének javítása;
- A pepszin és a mikrobiális fitáz aktivitásának fokozása;
- A hasnyálmirigy kiválasztásának kiváltása;
- A fehérjeemésztés fokozása;
- Az ásványi anyagok hasznosulásának javítása;
- a mikroflóra és a gazdaszervezet közötti verseny csökkentése; és
- A sertések egészségének és termelékenységének javítása.
A szerves savak a hidrogénionok felszabadításával közvetlenül csökkenthetik a bélkörnyezet pH-értékét, így megakadályozzák vagy gátolják a savérzékeny baktériumok szaporodását.
A szerves savak antimikrobiális hatása savas körülmények között nagyobb, semleges pH-nál pedig kisebb. Fontos tudni, hogy minden szerves savnak van egy meghatározott pH-tartományhoz, membránszerkezethez és fiziológiához kapcsolódó mikrobiális aktivitásspektruma a mikrobafajok sejtjében. Ezenkívül a szerves savak az antibiotikumok ígéretes alternatívái a tápanyagok emészthetőségének elősegítésére az emésztőrendszer felső régiójának pH-értékének csökkentésével.
A sertéstakarmányozásban leggyakrabban használt szerves savak
A sertéstakarmányozásban leggyakrabban használt szerves savak közé tartozik a citromsav, a tejsav és a hangyasav.
Citromsav
A citromsav szagtalan, színtelen, savanyú, savanyú ízű vegyület. Elsősorban üdítőitalok és édességek ízesítő- és tartósítószereként, fertőtlenítőszerként, valamint gyógyszerek stabilizálására és tartósítására használják. A citromsav felszabadítja a fitátmolekulákhoz kötött ásványi anyagokat, növelve a kalcium, a foszfor és a cink hasznosulását.
A citromsav-táplálékkiegészítés javítja a szárazanyag, a nitrogén és az energia emészthetőségét a befejező sertéseknél és a laktáló kocáknál, valamint a nyersfehérje, a szárazanyag, a zsír és az energia emészthetőségét a növendék sertéseknél. Ezen túlmenően a növekvő és befejező sertések takarmányának citromsavval történő kiegészítése csökkenti az Escherichia coli számát, és növeli a Lactobacillusét, ami javítja a bélrendszer egészségét. Továbbá a növendék sertéseknél a citromsavval kiegészített takarmány csökkenti az ecetsavgáz-kibocsátást és az ammóniakoncentrációt.
Tejsav
A tejsav szagtalan, színtelen, fémeket és szöveteket maró folyadék, amely erjedés során keletkezik. Az elválasztás utáni sertések tejsavval kiegészített takarmányozásával javul az átlagos napi hízás, az átlagos napi takarmányfelvétel, a takarmányhatékonyság és a teljesítmény. Az elválasztás utáni sertéseknél a takarmány tejsavval történő kiegészítése javítja a szárazanyag emészthetőségét, növeli a bacilusok és a laktobacilusok koncentrációját, és csökkenti a szalmonella- és E. coli-számot.
Hangyasav
A hangyasav színtelen, szúrós szagú folyadék. Maró hatású a fémekre és a szövetekre. A hangyasav a legegyszerűbb karbonsav, és különböző forrásokban, például a méhméregben és a hangyacsípésben van jelen. Tartósítószerként és antibakteriális szerként is használják az állati takarmányban.
Csökkenti a sertésbélben a bakteriális nitrogént, és javítja a nyersfehérje, az esszenciális aminosavak, a lipidek, a kalcium és a foszfor látszólagos ileális emészthetőségét. Ezenkívül a hangyasav-kiegészítés növeli a szárazanyag emészthetőségét az elválasztás utáni sertésekben, és javítja a bél egészségét.
Záró megjegyzések
A szerves savak csökkentik a gyomor pH-értékét, megakadályozzák a kórokozók elszaporodását, energiaforrásként működnek, növelik a traktus látszólagos teljes emészthetőségét, javítják a bél egészségét, valamint fokozzák a növekedési teljesítményt és a termelékenységet.
A gyakorlatban a szerves savak hatása azonban nem mindig következetes a rendelkezésre álló termékek széles választéka és a különböző kombinációkkal javasolt különböző hatékony adagok miatt. A szerves savak hatékonyságát befolyásolja a típus összetétele, az adagolás, a tápszer, a takarmányozási rend, a környezet, a takarmány tápanyag-összetétele, valamint az állatok kora és egészségi állapota.
Ezért további kutatásokra van szükség a szerves savak hatékony adagolásának és kombinációjának megállapításához a lehető legjobb eredmények elérése érdekében.
(Forrás: allaboutfeed.net)
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Baromfi Mintatelep és Látogatóközpont: az Agrofeed új mérföldköve a fenntartható állattenyésztésben
Az Agrofeed Kft. nagy hangsúlyt fektet olyan mintatelepek létrehozására, amelyeken az elvégzett etetési tesztek tapasztalatai alapján hatékonyabb takarmányt tud a partnerei számára ajánlani.
Útmutató a talajmintavételhez, mésztrágyázáshoz és a meszezéshez
Most, a tavaszi vetések betakarítása és az őszi vetések befejezése után ráérősen foglalkozhatunk két, a növénytermesztés hatékonyságát megalapozó, mégis méltatlanul elhanyagolt kérdéssel, illetve azok gyakorlati megvalósíthatóságával. Az egyik a talajmintavétel, a másik a mésztrágyázás és meszezés kérdésköre.
Hirdetés
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatAMG Pro-tech mikrogranulált talajkondicionáló készítmény (10kg)
12 940 HUF / zacskó
+ áfaTöbb mint 3.100 hirdetés 91 kategóriában!
Megnézem a hirdetéseketHirdetés
Hirdetés
Hirdetés