Összesen 49 támogatói okirat talált gazdára május közepén a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Napkoron. A nyertes vállalkozások vezetői, illetve  képviselői Nagy István agrárminisztertől vehették át a sikeres pályázatot igazoló dokumentumot a Kerekerdő Turisztikai Központban. Az állattartó telepek korszerűsítésére több mint 206 milliárd forint volt az eddig megítélt támogatás, amivel országszerte összesen 460 baromfi-, sertés-, szarvasmarha-, valamint juh- és kecsketartó telep fejlesztése kapott támogatást. Ebből a megyében több mint 24,5 milliárd forintot ítéltek oda – mondta a politikus.

A Szon.hu számolt be róla, hogy az agrártárca vezetője elmondta, hogy történelmünk során, a nagy kataklizmák után mindig a vidék erejére támaszkodva tudott megújulni az ország. A földet művelő gazdák helytállásának köszönhetően az élet sohasem állt meg. Így van ez ma is, a koronavírus járvány ellen vívott napi csatáink idején is - közölte Nagy István. Megyénkre nyugodtan mondhatjuk, hogy agrármegye – mondta a rendezvény házigazdája, Napkor polgármestere. Spinyhért Zsolt szerint a településen sokan élnek állattenyésztésből, növénytermesztésből vagy erdőgazdálkodásból. Napkoron 1300 háztartást tartunk nyilván, és van 600 őstermelőnk, azaz gyakorlatilag minden második családban él egy őstermelő. Közülük sokan kicsiben, csak maguknak termesztenek, de akadnak, akik nagyban foglalkoznak zöldséggel vagy gyümölccsel. A polgármester hozzátette, hogy szerencsére fiatal gazdálkodók is laknak a településen.

Sikeres pályázatok Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében: több mint 24,5 milliárd forintot ítéltek oda a kedvezményezetteknek - Nagy István agrárminiszter (középen) átadja az okiratot Bárány Lászlónak, a Baromfi-Coop Termelő és Kereskedelmi Kft. ügyvezetőjének (j) az állattartó telepek korszerűsítésére kiírt pályázat támogatói okiratainak átadásán a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Napkoron 2021. május 18-án. Balról Seszták Miklós országgyűlési képviselő. MTI/Balázs Attila

A pályázatok egy stratégiai ágazatot támogatnak

A pandémia legyőzésében bátran támaszkodhattunk az ütésálló magyar mezőgazdaságra és a helyi közösségekre. Az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően nőtt a mezőgazdaság nemzetközi versenyképessége. Az ágazat egyre több embernek ad munkát és tisztes megélhetést – mondta az agrárminiszter. Nagy István kitért arra is, hogy az európai uniós vidékfejlesztési forrásokhoz 80 százalékos hazai társfinanszírozást biztosítanak, amely már az idei és a jövő évre további 1527 milliárd forinttal emeli a Vidékfejlesztési Program eddigi 1414 milliárd forintos keretösszegét. A koronavírus egy évvel ezelőtti tetőzésekor több gazdasági ágazat leállt vagy kényszerült home office-ba. Ám ezt az agrárium képviselői nem tehették meg, enni és inni ugyanis akkor és ma is kell, ahogy ez a jövőben sem lesz másképp. Éppen ezért stratégiai ágazattá vált az agrárium – közölte.

Élelmiszertermelés, beruházás

Kijelentette, hogy a hazai gazdálkodók elhivatottsága a nemzet életrevalóságát bizonyította. Az agrárium kiemelkedő teljesítményének hátterében mindenekelőtt a növekvő hatékonyság, illetve az értékesítési és finanszírozási lehetőségek javulása áll. Az egyik legfontosabb feladatunk a tárcánál, hogy továbbra is biztosítsuk mindezekhez a megfelelő feltételeket. Hiszen csak a megfelelő és biztonságos körülmények teszik lehetővé, hogy a mezőgazdasági szereplők bátran beruházzanak. Ennek érdekében számos támogatást nyújtunk az agrárvállalkozók fejlesztéseihez. Az idén több, mint 950 milliárd forint felhasználását tesszük lehetővé. Ezzel megnyitjuk az utat a versenyképességet, hatékonyságnövelést és a gazdaság dinamizálását szolgáló, értékteremtő fejlesztéseknek, továbbá a vállalkozások innovatív fejlesztéseit, digitális átállásukat, hatékonyságuk növelését célzó beruházásoknak.

Megemelt támogatási összegek a pályázatok finanszírozására

Ennek keretében a tavaly év végén kiírt felhívásokra érkező jelentős érdeklődés miatt a keretösszeget 280 milliárd forinttal megemeljük, és már a következő hónapokban megjelennek új pályázatok összesen 600 milliárd forint értékben. Ezek közt lesznek újabb állattartó telepek fejlesztésére irányuló felhívások is – sorolta Nagy István. A politikus felhívta a figyelmet arra is, hogy a szarvasmarhatartó ágazatban közel 40 ezer állati férőhely kialakítása, létesítése vagy korszerűsítése valósulhat meg, összesen 400 ezer négyzetméter istálló újulhat meg. A kormány a közös agrárpolitika vidékfejlesztési pillérén keresztül történelmi léptékű forrást, 4265 milliárd forintot fordíthat a magyar vidék, a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar fejlesztésére 2027-ig. Remélem, hogy a támogatásoknak köszönhetően tovább erősödik a hazai agrárium, és még több magyar család számára biztosít majd tisztes megélhetést – mondta a tárcavezető.

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Kiskerti vetés szeptemberben: több zöldségnek is jó most az alkalom

2024.09.07.

A szeptemberi ültetés azért jó ötlet, mert így tavasszal hamarabb lesz termésünk és időt takaríthatunk meg a tavaszi ültetések idején.

A borászok figyelmét kéri a Nébih, veszélyes lehet az erjedés során keletkező mustgáz

2024.09.07.

Fokozottan kell figyelni a borászoknak, mert veszélyes lehet az erjedés során keletkező mustgáz a borkészítés során.

Digitalizáció, munkakönnyítés és fejlődés az agrárszakképzésben: Nagy István nyitotta az évet

2024.09.07.

Az agrárszakképző intézményekbe 3532 diák iratkozott be a 2024-2025-ös tanévre, a felnőttoktatásban résztvevőkkel együtt 4200-an kezdik meg a tanulmányaikat ezen a területen.

A szövetség szerint túl olcsó a tojás – az áremelés átléphetné a lélektani határt

2024.09.06.

A Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége szerint emelés nélkül veszélybe kerülhet a tojástermelés. A Vas Népe munkatársai körbekérdezték a vasi termelőket, ők terveznek-e emelni szeptembertől.

Partner

Megbízhatóság és hatékonyság a Pantera 40EC-vel ősszel is

2024.09.06.

A kombájnok rostaaljából kikelt, zöld sávokban megjelenő gabona árvakelés a gyenge kelő repcét teljesen kiszoríthatja, elpusztíthatja. A Pantera 40 EC hatékony megoldás lehet.

Az aktuális magyarországi aszálytérképnél szomorúbbat nem biztos, hogy lát a mai nap folyamán

2024.09.06.

Szeptember első napjaiban az időjárásban továbbra sem történt változás, a hőség és az aszály változatlanul tartott, és még az előző héten néhol előforduló záporok is elmaradtak. Pénteken várható lassú változás, először a Dunántúlon és a déli régióban, majd a jövő hét elejétől más területeken is megjelenhet a csapadék, a hőmérséklet pedig csökkenni fog. Ez a változás a kapásnövények terméseredményein már nem segít, de a repce vetéséhez nélkülözhetetlen a talaj nedvességtartalmának javulása.

Partnerhírek
Partner

Megbízhatóság és hatékonyság a Pantera 40EC-vel ősszel is

2024.09.06.

A kombájnok rostaaljából kikelt, zöld sávokban megjelenő gabona árvakelés a gyenge kelő repcét teljesen kiszoríthatja, elpusztíthatja. A Pantera 40 EC hatékony megoldás lehet.

Partner

Hány aszályos év kell még, hogy a gondolkodás megváltozzon?

2024.09.05.

Dunapatajon tartotta idei szakmai napját a Kukorica Kör Egyesület, ahol a jelenlévő gazdálkodók az agrárium elismert képviselőinek előadásait hallgathatták meg impozáns környezetben augusztus végén.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren

Magro.hu Piactér

Több mint 2.800 hirdetés 40 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás