Immáron harmadik fordulójához érkezett a Földet a gazdáknak! program keretében tartott földlicit, amely továbbra is nyilvánosan zajlik. Bárki licitálhat a meghirdetett szántókra. Közben kiderült, hogy nem sok meggy lesz idén, az áprilisi fagy ugyanis elvitte a termés egyharmadát, valamint friss támogatásokról is érkeztek információk. Következzen heti Agrárhír-összefoglalónk a legfontosabb információkkal az agrárium világából.

Tovább robog a „Földet a gazdáknak!” program, amelynek keretében a földárverések harmadik fordulóját rendezik meg ezekben a hetekben. A licitálás ugyanolyan feltételek mellett zajlik, mint az első két fordulóban. Továbbra is nyilvános árveréseken lehet ringbe szállni a meghirdetett, állami földekért. Szakértők arra számítanak, hogy a harmadik ütemben meghirdetett 60 ezer hektár termőföld jelentős része el fog kelni. Az eddigi tapasztalatok viszont azt mutatják, hogy „csak” a meghirdetett földek 40-60 százaléka talál gazdára fordulónként. A program célja, hogy minél több magyar gazda vehessen földet, javítva ezzel a kisbirtokok számát és azok helyzetét. Eddig úgy fest, jó úton halad a kezdeményezés. Egyre kevesebb a nagybirtokok száma hazánkban, miközben egyre több kis- és közepes gazda jut termőföldhöz. A cél, hogy 80-20 százalék legyen a családi gazdaságok és a nagybirtokok aránya Magyarországon.

Továbbra is lehet állami földekre licitálni (Fotó: Shutterstock)
 

A földlicitről érkező hírek után kedden újabb információk jelentek meg az április végi fagyokkal kapcsolatban. Ezúttal a meggytermelők jelezték, gyenge szezon elé néznek idén, ugyanis a termésük egyharmadára keresztet vethetnek. Csak a hazai össztermés 60 százalékáért felelős északkeleti országrészben a termés fele odaveszett. A kevesebb meggy magasabb árakat hozhat magával. Nem is érdemes 200 forintos kilónkénti ár alatt magyar meggyet keresni a piacokon. Évek óta komoly gondot okoznak a felvásárlási árak az ágazatban. Idén a kevés termés ezt némiképp orvosolhatja, viszont a vásárlók ennek nem igazán fognak örülni.

Közben tovább gyűrűzik a tejválság. Hétfőn újabb demonstrációt tartottak a tejtermelők Budapesten. Ismét tehenekkel együtt vonultak a pesti utcákon. Valószínűleg ennek hatására az októberre tervezett, átmeneti nemzeti tejtámogatás kifizetését előre hozta az illetékes hivatal. Így már a napokban megkapják a termelők a 11,4 milliárd forintot. Egyébként a demonstrációt azért szervezték meg a tejtermelők, mert szerintük továbbra sem történt érdemi lépés a jelenlegi, tarthatatlan tejpiaci helyzet megoldása érdekében. A nyerstejért továbbra is 60-65 forintot adnak kilónként a felvásárlók, ami az önköltségi ár körülbelül 60 százalékát teszi ki. Sok gazda már a csőd szélén táncol.

Továbbra is rendkívül alacsony a tej felvásárlási ára, a szakadék széle felé sodródnak a tejtermelők (Fotó: Shutterstock)
 

Végezetül támogatási hírek következnek: köztudott, hogy május 23-án, éjfélkor járt le az egységes kérelmek szankciómentes beadásának határideje. Mint kiderült, olyan nagy volt az érdeklődés az AKG program után, hogy az már most látható, nem mindenki élhet majd a támogatások pozitív hatásaival forráskimerülés miatt. Ezt kompenzálandó, állattartóknak 25 milliárd, zöldség-gyümölcstermesztőknek 15 milliárd forintnyi plusz összeget szabadítottak fel. Ezt támogatás keretében kaphatják meg a gazdák.

Egyébként a szankciómentes határidőig mintegy 5 millió hektárra 175.355 kérelmet adtak le a termelők. Ez nagyságrendileg megegyezik az egy évvel korábbi mennyiséggel. Május 24. és június 17. között még beadhatók a kérelmek. Ebben az időszakban azonban már minden nappal egy százalékkal csökken a megítélt támogatási összeg. A május 23-i határidőig benyújtott kérelmeket június 15-ig szankciómentesen lehet módosítani.

Erdőtelepítésre is támogatás érkezik. Nem kevesebb, mint 50 milliárd forinton osztozhatnak az erdészettel foglalkozók. A megjelenő pályázat célja többek között a klímaváltozás hatásainak csökkentése, valamint a szél- és a víz kártétele elleni védekezés. A pályázatok az MVH weboldalán lehet majd benyújtani 2016. július 20. és 2018. július 30. között. Első körben a 2016. augusztus 15-ig benyújtott projekteket értékeli és bírálja el a hivatal.

Agrárhír-összefoglalónk az MTI és a Magro.hu hírei alapján készült el!

További híreink

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás