A 2024-es év ismét rámutatott arra, hogy az időjárás szélsőségei és a növényeket érő kártevők milyen komoly fenyegetést jelentenek a mezőgazdaságra. A kukoricatermesztés terén különösen nagy kihívást jelent az Aspergillus flavus nevű penészgomba, amely aflatoxint termel, ami egy erősen rákkeltő anyag. Szerencsére azonban a Nébih (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal) Baranya vármegyei fajtakísérleti állomásának munkatársai sikeres példát mutattak arra, hogyan lehet ezt a veszélyt hatékonyan kezelni.

A Nébih kísérleti területein, különböző éghajlati körülmények között vizsgálták a kukorica aflatoxin szennyezettségét. Míg az ország egyes területein, különösen a dél-alföldi régióban, a nyári hőmérséklet és az aszály súlyos mértékben hozzájárult a penészgomba fertőzéséhez, addig más régiókban, például Baranya vármegyében, a jól időzített rovarok elleni védekezésnek köszönhetően sikerült megakadályozni az aflatoxin felhalmozódását.

egészséges kukoricacső
Fotó: Nébih

Az Aspergillus flavus és az aflatoxin veszélye

Az Aspergillus flavus az egyik leggyakoribb gombafaj, amely aflatoxint termel. Az aflatoxin rendkívül mérgező mikotoxin, amely káros hatással lehet az emberi és állati egészségre egyaránt. Az Aspergillus gombák elsősorban akkor fertőznek, amikor a növények virágzása során magas a páratartalom és a hőmérséklet. Azonban a toxinfelhalmozódás leginkább száraz, forró időjárás esetén történik meg, ami különösen veszélyessé teszi az éghajlatváltozás hatásait a kukoricatermesztésben.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) által 2012-ben közzétett modellszámítások szerint, ha az átlaghőmérséklet 2 °C-kal emelkedik, a kukorica aflatoxin-szennyezettségének kockázata jelentősen növekszik a dél-európai régiókban, Magyarországon pedig mérsékelten. A klímaváltozás következtében az Aspergillus fertőzés már nem csak raktári problémát jelent, hanem a szántóföldeken is komoly fenyegetést hordoz.

A Baranya megyei sikeres védekezés

A Baranya vármegyében található Eszterágpusztai Fajtakísérleti Állomás kukoricakísérlete során a szakemberek jelentős eredményeket értek el a rovarok elleni védekezéssel, amely közvetlenül hozzájárult az aflatoxin-szennyeződés elkerüléséhez. Az időben végrehajtott növényvédelmi kezelések kulcsszerepet játszottak abban, hogy megakadályozzák a kukoricacsöveket érő gombafertőzést. Az eredmények különösen jelentősek voltak az ország azon régióiban, ahol az aszály és a magas hőmérséklet mérsékeltebb volt, mint például Vas, Győr-Moson-Sopron és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyékben.

Ezzel szemben a dél-alföldi Székkutasi Fajtakísérleti Állomáson az időjárási körülmények kedveztek a fertőzés kialakulásának, ahol súlyos aszpergillusz fertőzöttséget találtak a kukoricában. A toxinmérések is megerősítették, hogy a fertőzöttség mértéke jelentős volt.

A Nébih ajánlásai a gazdálkodók számára

A Nébih felhívja a gazdálkodók figyelmét, hogy a Helyes Mezőgazdasági Gyakorlat alkalmazása elengedhetetlen az aflatoxin szennyeződés minimalizálásához. A hivatal hangsúlyozza, hogy minden olyan technológiai megoldás, amely csökkenti a növények stresszterhelését, jelentősen növeli azok ellenálló képességét a penészgombákkal szemben is, így mérsékelve a mikotoxin-képződés kockázatát.

A megfelelő vetésforgó alkalmazása, a rovarok elleni hatékony védekezés és az ellenálló kukoricahibridek nemesítése mind hozzájárulnak az aflatoxin-termelés visszaszorításához. A hosszú távon ellenálló fajták és hibridek kiválasztása és nemesítése különösen fontos feladat, hiszen a klímaváltozás hatásai várhatóan egyre fokozódnak a jövőben.

Jövőbeni kihívások és lehetőségek

A mezőgazdasági termelők számára kulcsfontosságú lesz a jövőben, hogy folyamatosan alkalmazkodjanak az éghajlati viszonyok változásaihoz. A Nébih eredményei rámutatnak arra, hogy a megfelelő növényvédelmi stratégiák, valamint a Helyes Mezőgazdasági Gyakorlat követése révén jelentősen csökkenthető a toxinfertőzöttség kockázata. Az aflatoxin-mentes kukoricatermesztés biztosítása nemcsak az élelmiszerlánc biztonságát növeli, hanem gazdasági szempontból is előnyös a gazdálkodók számára.

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Több mint hat éve tartó titkos harc: Hogyan védi Magyarország a sertésállományát az afrikai sertéspestis ellen?

2024.10.24.

Eredményesen védekezett hazánk az afrikai sertéspestis (ASP) ellen: a betegség megjelenése óta eltelt több mint hat évben sikerült megvédeni a sertéságazatot a járványtól. A gazdák figyelme azonban továbbra sem csökkenhet, a járványvédelmi intézkedések szigorú betartására a továbbiakban is nagy szükség van – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

Tízszeresére nőtt a gombamérgezések száma – ezt a hibát ne kövesse el

2024.10.24.

A 2024-es gombaszezon során drasztikusan megemelkedtek a gombafogyasztást követő megbetegedések. Az idei évben tízszer több gombamérgezési esetet jelentettek, mint az átlagos időszakokban.

Sikerült megoldani az aflatoxin problémát! Nézze meg, hogyan védték meg a kukoricát Baranyában!

2024.10.24.

A kukoricatermesztés terén különösen nagy kihívást jelent az Aspergillus flavus nevű penészgomba, amely aflatoxint termel, ami egy erősen rákkeltő anyag. Szerencsére azonban a Nébih munkatársai sikeres példát mutattak arra, hogyan lehet ezt a veszélyt hatékonyan kezelni.

Partner

117 mázsa kukorica AGRO.bio baktériumkészítmények segítségével

2024.10.24.

Fürnstall Zsolt és párja, Kerülő Szilvia Baranya vármegyében, Szentlőrinc közelében gazdálkodik 65 hektáron. Míg korábban másoktól kértek tanácsot, most ők lettek a helyi gazdák példaképei: a titok nyitját az AGRO.bio baktériumkészítményei jelentik, amelyekkel látványosan növelték a terméshozamot, és jelentős költségmegtakarítást értek el.

Bárki megteheti, hogy más földjén gazdálkodik

2024.10.24.

A Global Farmer valós térképadatokat használva generálja le a játék környezetét, így a játékos úgy gazdálkodhat, akár a valóságban.

Szigorúbb károsanyag-kibocsátási határértékeket kell betartani Magyarországon a cégeknek októbertől

2024.10.24.

A már Magyarországon működő üzemek számára felkészülési időt biztosítanak, de az új beruházóknak már be kell tartaniuk a szigorúbb szabályokat.

Partnerhírek
Partner

117 mázsa kukorica AGRO.bio baktériumkészítmények segítségével

2024.10.24.

Fürnstall Zsolt és párja, Kerülő Szilvia Baranya vármegyében, Szentlőrinc közelében gazdálkodik 65 hektáron. Míg korábban másoktól kértek tanácsot, most ők lettek a helyi gazdák példaképei: a titok nyitját az AGRO.bio baktériumkészítményei jelentik, amelyekkel látványosan növelték a terméshozamot, és jelentős költségmegtakarítást értek el.

Partner

Kond-Coop Kft. – „Gazdáktól, Gazdáknak”

2024.10.18.

A 7. Kirovec Nap középpontjában maga a gazda, a gazdálkodó ember állt. A Kond-Coop szakmai eseményén nagy hangsúlyt fektettek a gazdák véleményeinek és tapasztalatainak megosztására.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 102 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás