Az amerikai székhelyű Terraform Tillage bemutatta a SmartProbe rendszert, amely lehetővé teszi a gazdálkodók számára, hogy okostelefonjaikat szinte bármilyen talajtömörség-mérőhöz (penetrométerhez) csatlakoztassák. Ez az innováció pontos talajtömörségi adatok gyűjtését teszi lehetővé, elősegítve a célzott megoldásokat, és minimalizálva a szükségtelen talajművelést.

Idén ősszel az amerikai gazdálkodók először használhatják az új rendszert. „Jelenlegi ügyfeleink többségének meg kell várnia a betakarítást, hogy elkezdhessék a rendszer használatát” – mondta Josh Jeske, a Terraform Tillage alapítója és a SmartProbe rendszer fejlesztője.

A SmartProbe segítségével a gazdálkodók összegyűjthetik és feltérképezhetik a tömörödésben szenvedő földterület teljes területét, a tömörítés súlyosságát és a tömörítés mélységét (peft). A SmartProbe App Apple és Android készülékekkel is kompatibilis  (Forrás: futurefarming.com)

Saját tapasztalat inspirálta

Jeske-t az inspirálta a rendszer kifejlesztésére, hogy látta a túlzott talajművelés hatásait családi gazdaságában. „Szerettem volna megtalálni a tábláink azon részeit, ahol a terméshozamot korlátozza a talajtömörödés, és kiemelni azokat a területeket, ahol a mélyszántás nem lenne előnyös. Gyorsan rájöttem, hogy nincs egy megfelelő rendszer a talajtömörség méréseinek összegyűjtésére és feltérképezésére, ezért építettem meg a SmartProbe rendszer első verzióját."

A tömörítés súlyossága

A SmartProbe segítségével a gazdálkodók összegyűjthetik és feltérképezhetik a tömörödött talajjal érintett területeket, a tömörödés mértékét, valamint a tömörödés mélységét. A tömörödött zónák azonosításával a gazdálkodók eldönthetik, hogy hol összpontosítsák a talajművelési erőfeszítéseiket, vagy hol vezessenek be talajegészség-javító gyakorlatokat, mint például a takarónövények vetését. Ez segít a felesleges talajművelés csökkentésében, megőrizve a talaj szerkezetét és csökkentve a költségeket – mutat rá Jeske.

A talajtömörödés kezelése kulcsfontosságú a gazdálkodók számára, mivel közvetlenül befolyásolja a talaj egészségét, a terméshozamot és a hosszú távú fenntarthatóságot – hangsúlyozza Jeske. „A talajtömörödés kezelése javíthatja a növények növekedését, növelheti a terméshozamot, és fokozhatja a vízmegtartást. Hosszú távon ez egészségesebb talajokat és fenntarthatóbb mezőgazdasági gyakorlatokat eredményez, ami végső soron nagyobb nyereséget és környezeti felelősségvállalást jelent.”

A SmartProbe alkalmazás kompatibilis mind az Apple, mind az Android eszközökkel. Ebben az évben ingyenesen elérhető, de a Terraform Tillage 2025-ben tervezi bevezetni az előfizetéses modellt, amelynek éves díja körülbelül 150 amerikai dollár lesz. A SmartProbe készletek ára 72 amerikai dollár. A penetrométerek, amelyek online vásárolhatók meg, általában 200 és 500 amerikai dollár között mozognak. Jelenleg a SmartProbe szolgáltatásként is elérhető Iowa államban.

(Forrás: futurefarming.com)

További híreink

Több versenyszámmal is bővül a Nemzeti Vágta Szilvásváradon

2024.10.03.

Október 4-én, pénteken kezdődik az idén három napossá bővült 17. Nemzeti Vágta Szilvásváradon, a Lipicai Lovasközpontban.

Most kell ültetni, ha kora tavasszal szép virágos kertet szeretnénk

2024.10.03.

Az őszi hagymák ültetése fontos szerepet játszik a tavaszi kert szépségének megteremtésében. A következő szezonra vágyott virágok, mint például a tulipánok, nárciszok, jácintok és hóvirágok, mind most kerülnek a földbe.

SmartProbe: okostelefonokkal a talajtömörödés ellen

2024.10.03.

Az egyesült államokbeli Terraform Tillage bemutatta a SmartProbe rendszert, amely lehetővé teszi a gazdálkodók számára, hogy okostelefonjukat szinte bármilyen márkájú talajtömörítés-vizsgálóhoz (penetrométer) csatlakoztassák. Ez az innováció pontos talajtömörítési adatgyűjtést tesz lehetővé, elősegíti a célzott megoldásokat, és minimalizálja a szükségtelen talajművelést.

Partner

Dekákból tonnák: a precíz gazdálkodás útja a profitmaximum felé

2024.10.03.

A változó környezet miatt folyamatosan felül kell vizsgálni a technológiákat, hogy a precíz munkavégzéssel csökkentsük a változás okozta terméscsökkenést. Mindehhez az inputanyagok tudatos és okszerű pozicionálása is kulcsfontosságú, figyelembe véve olyan tényezőket, mint a termésszint, profitabilitás és ellenállóképesség.

Cassandra országos esőt hozott kiadós mennyiséggel

2024.10.03.

Az elkövetkező 7 nap időjárása változatos és jellemzően őszi lesz. Több nap borult, esős idő várható, különösen a hét elején, de a hét második felében már több órás napsütés is előfordulhat. A hőmérséklet fokozatosan emelkedik, a kezdeti hűvösebb napokat enyhébb, melegebb időszakok követik. Reggeli ködfoltok több alkalommal is kialakulhatnak, míg a szél időnként megélénkül. A nappali hőmérséklet 12 és 24 fok között alakul, éjszaka pedig 4 és 13 fok közé hűl a levegő.

Partnerhírek
Partner

Nem csak értékesít és szolgáltat, hanem drónok üzemeltetésében is segít a PlantaDrone

2024.10.02.

A Kukorica Kör Egyesület dunapataji Szakmai Napján Gyovai Szabolcs, a PlantaDrone Kft. ügyvezetője, a dróntechnológia lehetséges felhasználási módozatairól tartott előadást. Az elhangzottak szerint az értékesítésen túl már az üzemeltetésükben is segíti a dróntulajdonosokat a cég, az általuk létrehozott Drón műveleti központ által.

Partner

A csapadék csak fél siker, legyen ott a tápanyag is - gyökértömeg-növelés és növénykondicionálás repcében

2024.10.01.

Az őszi kezeléssel a gyökértömeg növelésére nyújthatunk támogatást növényeinknek, biostimulátor tartalmú lombtrágyaoldatokkal, melyek a talajról is hasznosulni képesek. A TIMAC AGRO gyökérstimulátor oldat termékcsaládjába tartozó FERTIACTYL RADICAL magas bórtartalmával és mangánnal az olajos növények kezdeti bórpótlására, gyökeresedésének támogatására és ellenálló képességének fokozására lett kifejlesztve.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus CBK szárzúzó
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus CBK szárzúzó

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Graecus BK
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BK

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 3.400 hirdetés 106 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás