Egyre kisebb területen egyre kevesebb burgonyát termeszt az ország. Fénykorában elérte a 60 ezer hektárt az étkezési terület, ma alig nyolcezernél tartunk. Ehhez hozzájárult a feldolgozóipar megszűnése, az uniós csatlakozással még nyitottabbá váló határok, és a klímaváltozás sem segít az ágazat szereplőinek.

Ha kitekintünk a határainkon túlra, évek óta területcsökkentést szorgalmaz az unió a tagállamok felé. Idén 20 százalék volt az előirányzott terv, ami csak részben teljesült, de így is 2018 óta a legkisebb vetésterülettel, 1,6 millió hektárral számolhatunk.

Az előzetes becslések szerint a várható termés az utolsó öt év átlagához hasonló, azaz 52 millió tonna, de ez 5,4 százalékkal alacsonyabb a tavalyinál (Fotó: Pixabay)

Szakmai tanácskozáson

 A szezon nem jól indult az extrém hideg tavasszal, amit háromhetes száraz és forró periódus követett. Majd jött a csapadék, ami sokat segített az állomány fejlődésében. Az előzetes becslések szerint a várható termés az utolsó öt év átlagához hasonló, azaz 52 millió tonna, de ez 5,4 százalékkal alacsonyabb a tavalyinál.

Nézzük meg a legnagyobb burgonyás nemzeteket. A hollandoknál a korábbi esős periódust száraz meleg követte, ami gondot okozhat a fitoftóra elleni védekezésben. Az idei vetőburgonya szaporító területe 5-6 százalékkal alacsonyabb a tavalyinál.

Általában kéthetes késés tapasztalható az állományokban.

Hogy tényleg milyen helyzetben is vannak jelenleg a burgonyatermesztők, azt egy most indult felmérés igyekszik feltárni, amihez kérik minden érintett segítségét. Tehát, ha Ön burgonyatermesztő kattintson ide, hogy kiderüljön tényleg olyan nagy-e a baj.

A malackrumplit elfelejthetjük

A kötések jónak mondhatók, de pontos becslésre még senki sem mer vállalkozni. Az étkezési óburgonya ára kilónként 12 eurócent – 45 forint – körül mozog, az új áru 60 eurócent – 210 forint –, a legjobb feldolgozói ár pedig 20 eurócent, azaz 70 forint.

Egyre jobban figyelni kell Lengyelországra, ahol megtanulták a minőségi áru termesztését, s a régen tőlük érkező malackrumplit elfelejthetjük.

Ma a termelői ár minőségtől függően nagy szórást mutat, kilónként 18 és 37 eurócent közötti, ami 65-130 forintnak felel meg.

A viszonylag magas árak a jelenlegi szokatlan meleg időjárásnak köszönhetők, s ha marad ez az állapot, az árak sem csökkennek.

Megosztás

További híreink

Magyarországon évente 21 milliárd forint vadkárigény keletkezik, változik a kezelése

2024.07.03.

Tavaly novemberben vetődött fel a Nemzeti Agrárkamarában először, hogy átveszik a vadkárigények teendőit a károsultaktól.

Megjött a tájékoztató a területi monitoring rendszer ellenőrzéseiről

2024.07.03.

A területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit.

Zajlik a szezon, itt az első nyári hónap gépes összefoglalója

2024.07.03.

A gépek témájához kapcsolódóan hoztunk híreket júniusból, hogy egy helyen összegyűjtve is böngészhetőek legyenek a tartalmak.

Már csak néhány napig lehet szavazni a 2024-es Év Szaktanácsadója címre

2024.07.02.

Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén is keresi az Év Szaktanácsadóját. A cím odaítélésének első lépése a jelöléssel kezdődött.

Bővül a cseh és magyar szövetség: együttműködési megállapodást kötött az Agrofert és a Széchenyi István Egyetem

2024.07.02.

A Széchenyi István Egyetem stratégiai partnerségi együttműködési megállapodást kötött az Agrofert, a.s. vállalattal Csehország fővárosában, Prágában, a cégcsoport székhelyén.

Megnövelték a Gazdahitel költségvetését Romániában

2024.07.02.

Bővül a romániai Gazdahitel kerete: az eredetileg megszabott 815,5 millió lejről (65 milliárd 200 millió forint)  646 millió lejjel 1461,5 millió lejre, mintegy 116 milliárd 920 millió forintnyira nő a program költségvetése.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás