A jövedelmező baromfitenyésztési rendszer működtetése a megugró termelési költségek miatt egyre nagyobb kihívást jelent. Az árak jóval a korábbiak fölé emelkedtek. Ezt számos tényező befolyásolja, így a növekvő energiaköltségek és az Ukrajnában zajló konfliktus. Ezért most fontosabb, mint valaha, hogy javítsuk a madarak takarmányozási hatékonyságát, hogy a legtöbbet hozzák ki az eléjük tett takarmányból.

Az optimális bélműködés – jól kialakított bélsarokkal, nagy felülettel és szoros kötésekkel – elengedhetetlen ahhoz, hogy a madár hatékonyan eméssze meg és vegye fel a tápanyagokat a táplálékból. A bélrendszer azonban a legtöbb kórokozó első bejutási pontja. Ezek károsítják és csökkentik a tápanyagok felszívódását, rontva a teljesítményt és a takarmányozás hatékonyságát. Ezért a madár jó bélműködésének és a kórokozókkal szembeni védekezőképességének fenntartása minimálisra csökkenti a betegség okozta termelési zavarokat.

A kedvező mikrobiális diverzitás fenntartásához vonzóvá kell tennünk a környezetet a hasznos baktériumok számára. Ezt a bél pH-értékének csökkentésével érhetjük el. (Fotó: Pixabay)

 Optimális bélrendszeri egészség

A „Seed, Feed and Weed” program segít az optimális bélrendszeri egészség elérésében: a bélrendszer bevetése kedvező organizmusokkal, a kedvező környezet etetése és a kedvezőtlen organizmusok kiszűrése. Míg a gyomnövény komponens, az Actigen használata a takarmányban, döntő fontosságú a kórokozók megkötése és a védőgátként működő mikrobiális sokféleség fejlesztése szempontjából, segítve a kórokozók ellenőrzését, a takarmánykomponensről sem szabad megfeledkezni.

A kedvező mikrobiális diverzitás fenntartásához vonzóvá kell tennünk a környezetet a hasznos baktériumok számára. Ezt a bél pH-értékének csökkentésével érhetjük el. A megfelelő savas pH a madár bélrendszerében elősegíti a hasznos baktériumok, például a laktobacillusok szaporodását, amelyek szeretik a savas környezetet.

Ezenkívül a pH 5-re való csökkentése bakteriosztatikus hatással van (azaz megakadályozza a baktériumok szaporodását) néhány patogén baktériumra, köztük az E. colira és a Salmonellára. A víz pH-értékének csökkentése pufferelt szerves savanyítók, például Acid-Pak hozzáadásával érhető el az ivóvízhez, ez kedvez a hasznos bélbaktériumok szaporodásának, és gátolja a káros vagy nemkívánatos fajok szaporodását.

A jó vízminőség alapvető fontosságú

Amikor bármit is adunk a vízen keresztül, először is figyelembe kell vennünk a vízminőséget. A madarak 1,6-2-szer annyi vizet fogyasztanak, mint táplálékot, és a takarmányfelvétel csökken, ha a vízfelvétel korlátozott. A jó vízminőség alapvető fontosságú a madarak egészsége, jóléte és teljesítménye szempontjából, mivel a víz kritikus fontosságú a takarmányból származó tápanyagok emésztéséhez és felszívódásához.

A víz azonban egyben az egyik olyan útvonal is, amelyen keresztül a kórokozók az egész baromfiólban terjedhetnek. Ezért a víz minőségét rendszeresen mérni kell a pH, az ásványianyag-tartalom és a mikrobiális terhelés tekintetében. A rossz vízgazdálkodás a mikrobiális szennyeződés felhalmozódásához, valamint a vízfelvétel, a madarak teljesítményének, a bimbóáramlási sebességnek, illetve a gyógyszerek és a vakcinázás hatékonyságának csökkenéséhez vezethet.

Kívánatos a nulla CFU/ml baktériumszint elérése. Az itatóvezetékekben lévő víz szennyeződése azonban gyakori. A biofilmek az itatóvezetékek belső falán megtapadó baktériumtelepekből keletkeznek. Olyan filmréteget hoznak létre, amelyre más mikrobák is rátapadhatnak, amelyek közül néhány kórokozó.

A biofilm megvédheti a baktériumokat a fertőtlenítőszerektől, és a csöveken keresztül történő vízáramlás csökkenéséhez vezethet. A víz pH-értékének 5-re csökkentése előnyös, mivel elősegíti a hasznos baktériumok szaporodását, és elnyomja a kólibaktériumok és kórokozók szaporodását. A víz pH-értékének csökkentése pufferelt gyenge szerves savasító, például Acid-Pak hozzáadásával érhető el. Ez hatékonyan megváltoztatja a pH-értéket anélkül, hogy túlsavasítaná a vizet, ami akadályozhatja a vízfelvételt és károsíthatja a berendezéseket.

A pH-érték csökkentése

A technológia célja, hogy segítsen „táplálni a bélrendszert”. A vízhez adva segít csökkenteni a pH-t és javítani a bélkörnyezetet, hogy gátolja a kedvezőtlen baktériumokat, miközben lehetővé teszi a jótékony organizmusok fejlődését. A bél pH-értékének csökkentése az emésztés és a felszívódás optimális körülményeit is fenntarthatja. A bélrendszer különböző részeiben a megfelelő pH-szint megnöveli az enzimaktivitást. Ezért a szerves savakat savasító szerek a bél pH-értékének csökkentésével vélhetően növelik az emésztőenzimek hatékonyságát, valamint növelik a hámsejtek proliferációját, a villus magasságát és ezáltal a felszívóképességet. A savasítás a vízfelvételt is serkentheti, segítve a takarmányfelvételt és javítva a növekedést.

Az elektrolitok segítenek fenntartani az egyensúlyt

Az Acid-Pak elektrolitokat – pozitív vagy negatív töltést hordozó ásványi anyagokat – is tartalmaz. Az elektrolitok segíthetnek fenntartani az ionegyensúlyt a sejten belüli és kívüli folyadékban, és létfontosságúak számos olyan folyamathoz, amelyek fenntartják a madár szervezetének megfelelő működését. Az elektrolitok fontosak a fiatal madaraknál, amikor a bélrendszer még fejlődik, valamint a hőstressznek kitett madaraknál a bélgát megszakadása miatt, ami fokozott béláteresztő képességet eredményez. A helyes elektrolit-egyensúly javítja a teljesítményt, különösen a hőstresszel kapcsolatban, amely negatívan befolyásolja a termelési teljesítményt és a baromfi egészségi állapotát.

Ideális esetben a termelési ciklus során a vízhez pufferelt szerves savat adnának; ez azonban a költségek miatt nem biztos, hogy megvalósítható. Ezért a használatát célzottan a stresszes időszakokra lehet alkalmazni, amikor a madaraknak a legnagyobb szükségük van rá.

A takarmányhatékonyság növelése hozzájárul a baromfitenyésztési rendszer gazdaságilag és környezetvédelmi szempontból fenntarthatóbbá tételéhez. Ennek eléréséhez optimális bélrendszeri egészségre van szükség, amely a változatos és kiegyensúlyozott mikrobiomra támaszkodik. A „Seed, Feed and Weed” program segíthet ennek elérésében és ezáltal a bélrendszer egészségének javításában, javítva a tápanyagok emésztését és felszívódását, a teljesítményt és a jólétet.

(Forrás: allaboutfeed.net)

További híreink

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Tisztul Békés: 10 ezer tonnányi illegális hulladéktól szabadították meg a vármegyét

2024.07.04.

Összesen mintegy 10 millió kilogrammnyi, vagyis 10 ezer tonnányi elhagyott, jogellenesen elhelyezett hulladéktól szabadították meg tavaly Békés vármegyét, csaknem 400 bejelentést vizsgáltak ki.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás