Megoldhatóak a leöregedő ültetvény, a kihagyó évek és a leaprósodott gyümölcs problémái a talajlevegőztetés segítségével. 3 építőipari gép szinkronizálásával elérhetővé vált az, hogy 12 bar nyomású levegőt egy 5 cm átmérőjű, 82 cm hosszú lenyomótüskével a talajba juttassanak, így feljavítva annak tulajdonságait. A rendhagyó ötlet technológiai megvalósításáról a helvéciai Faragó Endre kertészmérnök, szaktanácsadó beszélt.

Hogyan került kapcsolatba a mezőgazdasággal?

A nagyszüleim tanyán éltek, ezért már gyerekkoromban találkoztam a mezőgazdasággal. Aztán 1991-ben kertészmérnök diplomát szereztem szőlő-gyümölcstermesztő szakon. Bács-Kiskun megyében, Kecskeméttől dél-nyugatra, Helvécia külterületén gazdálkodom: csonthéjasokat (meggy, cseresznye, szilva) termesztek 12 hektáron, továbbá gyümölcsfaiskolai tevékenységet folytatok 0,8 hektáron. Egyiptomban a Nílus vidékén a folyó által kiöntött területeket már 5 ezer éve is szántották. Az elv, vagyis a levegő keverése a talajba, azóta sem változott. Én még abba a generációba tartozom, aki látott Rigol-ekével 90 centiméterre megszántott földet. Az ebbe ültetett szőlő-gyümölcs-erdő-burgonya-dinnye teljesítménye maga a csoda.

Talajlevegőztetés Gödöllőn, cseresznye kultúrában - Fotó: Faragó Endre

Milyen kihívásokra ad választ a talajlevegőztetés, mik az előnyei?

A kiindulópont, hogy a növények energiaforrása a napfény, a tápanyagforrás pedig a légkör és a talaj. Az évelő monokultúrák (ültetvények) fenntartása közben az öntözés, a hektikus nagyadagú (50-80 mm) csapadék, a talajmunkák, a géptaposás, a műtrágyázás-gyomirtás következményeként levegőtlen talajállapot, vagyis talajtömörödés lép fel. Ez az irreverzibilis folyamat a talaj biológia aktivitásán keresztül a befektetések hozamát is csökkenti.

Így működik a talajlevegőztető gépkapcsolat Mádon, a Királydűlőn - Fotó: Faragó Endre

Milyen technológiákat, költségeket és beavatkozásokat vált ki a talajlevegőztetés?

A gazdálkodók a talajtömörödés okozta hiánytünetekre adnak adnak választ: műtrágyáznak, lombtrágyáznak esetleg szervestrágyáznak. Az így kijuttatott - és kifizetett - anyagok ugyanakkor a talajban nagyságrendekkel nagyobb mennyiségben vannak jelen. Amennyiben ezeket felvehetővé tesszük, akkor a felsorolt tevékenységek költségeinek zöme megtakarítható. A talajtömörödés következményeként alultáplált ültetvény elévülése évekkel hamarabb bekövetkezik. Az újratelepítés beruházási költségeihez még a nem termő évek elmaradt bevételeit is hozzáadhatjuk. A már alkalmazott termesztéstechnológiai elemek közé a talajlevegőztetés azonnal beilleszthető.

Levegőt juttat a különleges gépkapcsolat egy bajai ültetvény talajába - Fotó: Faragó Endre

Amennyiben többen használnának ültetvényekben altalajlazító eszközöket, azt a talajlevegőztetés kiváltaná, sőt, az eketalprétegek áttörésén túl hektáronként 450 m3 levegőt is beprésel. Ez 3-5 százalékos talajtérfogat-növekedést jelent, a tömörödés, a talajfulladás ellenében ez óriási különbség. A talajlevegőztetés nem hordoz növényegészségügyi kockázatot (pl.: agrobaktérium). A levegővel együtt egy menetben talajtápláló-fertőtlenítő készítményeket is közvetlenül a gyökérzónába lehet juttatni. Fontos, hogy a technológia keskeny sortávban (1,8 méter), valamint lejtős, köves talajokon is alkalmazható.

Mennyi lehet a kezelés megtérülési ideje, milyen kultúrákban érdemes használni?

A kezelések már abban a szezonban megtérülnek, amikor azokat elvégezzük. Ez az általános növénykondíción, a levélszínen, a gyümölcsméreten, az ízen, a beltartalmon, a hajtásnövekedésen és a levélanalízisen is tetten érhető. Az éven túli hatás az ültetvény biológiai-gazdasági éveinek megnyújtásával jellemezhető. Ez +3-5 évet jelent. Például idén újból kezeltük azt az Idared almaültetvényt, melyet 6 évvel ezelőtt egyszer már a kezelésünk előtt ki akartak vágni.

Folyik a munka Kisvejkén, kajszibarack ültetvényen - Fotó: Faragó Endre

Kiknek ajánlja a technológiát?

Minden ültetvényesnek, aki a termésben érdekelt. Ezen felül erdőgazdálkodóknak, füves sportpálya fenntartóknak, zöldfelület kezelőknek. Dolgoztunk már hajtatóházban, szarvasgomba-tölgyesben, lóversenypályán és kiwi-ültetvényben is. Már 7. éve várom az ökológiai termelők jelentkezését is, de egyelőre még nem érkezett ilyen megkeresés.

Mit szeret a legjobban a munkájában?

Vásárosnaménytól-Kőszegig járhatjuk az országot. Olyan csodás tájak panorámája díszíti a hétköznapjainkat, mint Villány, Badacsony, Tokaj és a Bakony. Azt tapasztaljuk, hogy a kertészek dolgos, nyitott, jó szándékú emberek, mindig van mit tanulni tőlük. Jó érzés a tudat, hogy a megélhetéssel együtt hasznukra lehetünk. A munkatársaim segítsége is felbecsülhetetlen, Csősz Antal, Bodócz Sándor és Hován Tibor fejlesztők, valamint mindennapos és egyetlen gépkezelőm, Antal István kitartó munkája járul hozzá ahhoz, hogy a rendhagyó ötlet megteljen élettel.

Meggy ültetvény kezelése Érden - Fotó: Faragó Endre

Mik a tervei idén, és a következő 5 évben?

Az idei évben a koronavírusra még a tavaszi fagyok is ránehezültek. Életben maradni a folytatáshoz: ez a cél.

https://www.youtube.com/watch?v=rMOa4klLNq8

Milyen fejlesztések, változások várhatóak?

Bár robotizálni biztosan lehetne, a gépkapcsolat tartalma kiforrott. Sorozatgyártásra is alkalmas. Szeretnék külföldi gépkiállításon megjelenni, szem előtt tartva azt, hogy a magyar termelők jelentik a bizalmi körömet.

Csurja Zsolt

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Magyarországon évente 21 milliárd forint vadkárigény keletkezik, változik a kezelése

2024.07.03.

Tavaly novemberben vetődött fel a Nemzeti Agrárkamarában először, hogy átveszik a vadkárigények teendőit a károsultaktól.

Megjött a tájékoztató a területi monitoring rendszer ellenőrzéseiről

2024.07.03.

A területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit.

Zajlik a szezon, itt az első nyári hónap gépes összefoglalója

2024.07.03.

A gépek témájához kapcsolódóan hoztunk híreket júniusból, hogy egy helyen összegyűjtve is böngészhetőek legyenek a tartalmak.

Már csak néhány napig lehet szavazni a 2024-es Év Szaktanácsadója címre

2024.07.02.

Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén is keresi az Év Szaktanácsadóját. A cím odaítélésének első lépése a jelöléssel kezdődött.

Bővül a cseh és magyar szövetség: együttműködési megállapodást kötött az Agrofert és a Széchenyi István Egyetem

2024.07.02.

A Széchenyi István Egyetem stratégiai partnerségi együttműködési megállapodást kötött az Agrofert, a.s. vállalattal Csehország fővárosában, Prágában, a cégcsoport székhelyén.

Megnövelték a Gazdahitel költségvetését Romániában

2024.07.02.

Bővül a romániai Gazdahitel kerete: az eredetileg megszabott 815,5 millió lejről (65 milliárd 200 millió forint)  646 millió lejjel 1461,5 millió lejre, mintegy 116 milliárd 920 millió forintnyira nő a program költségvetése.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás