Bár a tavalyi, történelmi aszályt hozó 2022-es év és a katasztrofális terméseredmények ellenére idén nőtt a napraforgó vetésterülete Magyarországon, rengeteg volt a kérdőjel a növény körül. Augusztusig minden adott volt rekordterméshez, ám a nyár végi hőhullám borította a terveket. Az előrejelzések szerint azonban még így is megvolt az esély a 3 tonna/hektáros átlaghozamra. Milyen lett végül a termés? Hogyan látják a helyzetet a hazai termelők? Rendelkeznek-e elegendő raktárkapacitással a termény biztonságos betárolására? 

Az Agrárszektor járt utána a 2023-as napraforgó-helyzetnek, ezt az anyagot szemléztük. 

Bár a tavalyi, történelmi aszályt hozó 2022-es év és a katasztrofális terméseredmények ellenére idén nőtt a napraforgó vetésterülete Magyarországon, rengeteg volt a kérdőjel a növény körül

Nem ment el a gazdák kedve a napraforgó termesztésétől

Ugyan a 2022-es, történelmi jelentőségű aszály erősen megviselte a szántóföldi kultúrákat, idén a magyar gazdák összesen 714 ezer hektáron vetettek napraforgót. Ez megközelítőleg 2%-kal volt nagyobb, mint egy évvel korábban, amikor a növény vetésterülete közel 700 ezer hektárt tett ki. Ez azt jelenti, hogy a hazai termelők a katasztrofális tavalyi eredmények ellenére - 1,1 millió tonna betakarított napraforgó 313 ezer hektár területről - sem mondtak le erről a növényről. Amint az a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara júniusi jelentéséből kiderült, a vetésterület harmada az Észak-Alföldön (33%), a negyede pedig a Dél-Alföldön helyezkedett el (23%).

Egy dolog azonban az adatokból és a számokból dolgozni, és egészen más személyesen megérdeklődni azok tapasztalatait, akik ebből élnek. A portál ezért arról kérdezte a magyar gazdákat, milyenek voltak az idei tapasztalataik a napraforgóval, milyen lett a termés, és hogy behozta-e az előzetes várakozásokat a kultúra.

Az eredmények és a számok

A Csongrád-Csanád vármegyei HÓDAGRO Zrt.-nél idén 304 hektáron vetettek napraforgót, ami 50 hektáros növekedés a tavalyi évhez képest. A vállalat növénytermesztési főmérnök-helyettese elmondta, hogy már készen vannak a napraforgó betakarításával. Égető Sándor szerint az idén nem volt semmi fennakadás, és csak nagyon minimális aszálykár volt az állományokban. A szakember elárulta, hogy a korábbi évekhez képest közepes, 2,5 tonna/hektáros lett a termés, de a minősége megfelelő, azzal nem volt semmi probléma. Égető Sándor a tárolást illetően is optimistán nyilatkozott, mint mondta, rengeteg helyük van még, akkor is győznék kapacitással, ha hektáronként 5 tonnás hozamot produkált volna a napraforgó idén.

A Hajdúságban és Békésben a helyzet 

2023-ban a Hajdúböszörményi Mezőgazdasági Zrt. az intergrált területeivel együtt 230 hektáron vetett kukoricát, ami valamivel kevesebb volt az előző évihez képest. Ezt korábban a Hajdú-Bihar vármegyei vállalat termelési igazgatóhelyettese, Boda István árulta el. A szakember arról számolt be, hogy éppen október végén fejezték be a kukorica betakarítását. Nagyon szélsőséges lett a termés, 2 és 4 tonna között mozog a hektáronkénti átlag. A minőséget illetően a termelési igazgatóhelyettes úgy fogalmazott, hogy a vártnál gyengébb lett, nincsenek kiemelkedő, nagy olajtartalmú tételek. Boda István elmondta, hogy a tárolás terén minden rendben van, elegendő kapacitással rendelkeznek.

Muhi Zoltán, a Békés vármegyei Agro-M Zrt. képviseletében elmondta, hogy idén 528 hektáron vetettek napraforgót, és már végeztek a betakarítással. A vállalkozás termelési vezérigazgató-helyettese elárulta, hogy hektáronként átlagosan 2,7 tonnás terméssel számolhatnak, ami nem annyira jó az ő környékükön. A szakember a termés minőségéről nem tudott nyilatkozni, mivel a mintákat elküldték bevizsgálásra, de még nem kapták meg az eredményeket. Muhi Zoltán elmondta, hogy nekik ugyan nincsen gondjuk a tárolással, elegendő kapacitással rendelkeznek, ám a környéken rengeteg termelőnek komoly kihívásai vannak ezen a téren.

Az összefoglalás

Összességében elmondható, hogy a napraforgó, bár országos szinten várhatóan hozni fogja a 3 tonnás hektáronkénti átlagot, vármegyénként, térségenként és parcellánként is óriási eltérések lehetnek a hozamok tekintetében. A termés minőségét a megkérdezett gazdák közepesre, vagy annál alacsonyabbra értékelték, ami nem egy esetben elmaradt a várakozásoktól. A tárolási gondokkal és az alacsony terményárakkal együtt azonban jó kérdés, hogy mi lesz a következő évben a napraforgóval - írták.

Megosztás

További híreink

Magyarországon évente 21 milliárd forint vadkárigény keletkezik, változik a kezelése

2024.07.03.

Tavaly novemberben vetődött fel a Nemzeti Agrárkamarában először, hogy átveszik a vadkárigények teendőit a károsultaktól.

Megjött a tájékoztató a területi monitoring rendszer ellenőrzéseiről

2024.07.03.

A területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit.

Zajlik a szezon, itt az első nyári hónap gépes összefoglalója

2024.07.03.

A gépek témájához kapcsolódóan hoztunk híreket júniusból, hogy egy helyen összegyűjtve is böngészhetőek legyenek a tartalmak.

Már csak néhány napig lehet szavazni a 2024-es Év Szaktanácsadója címre

2024.07.02.

Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén is keresi az Év Szaktanácsadóját. A cím odaítélésének első lépése a jelöléssel kezdődött.

Bővül a cseh és magyar szövetség: együttműködési megállapodást kötött az Agrofert és a Széchenyi István Egyetem

2024.07.02.

A Széchenyi István Egyetem stratégiai partnerségi együttműködési megállapodást kötött az Agrofert, a.s. vállalattal Csehország fővárosában, Prágában, a cégcsoport székhelyén.

Megnövelték a Gazdahitel költségvetését Romániában

2024.07.02.

Bővül a romániai Gazdahitel kerete: az eredetileg megszabott 815,5 millió lejről (65 milliárd 200 millió forint)  646 millió lejjel 1461,5 millió lejre, mintegy 116 milliárd 920 millió forintnyira nő a program költségvetése.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás