Hirdetés
Sok szempontból kedvező a bivalyhús fogyasztása
Ritkán használt alapanyag a bivalyhús a magyar háztartások többségében, viszont a séfek ismerik és nagyra értékelik. A tulajdonságairól Szalai Ferenc tenyésztő, a Mátrai Bivalyrezervátum tulajdonosa beszélt. Szerinte a bivalyhúst leginkább a szürkemarha húsához lehet hasonlítani. Amiben eltér attól, hogy több fehérjét, foszforvegyületet és vasat, viszont jóval kevesebb zsírt tartalmaz, mint a szürkéé. Jellemzése szerint rostos, zsírszegény, fantasztikusan tartalmas vörös hús. Ízvilága populáris, nincs erősen elnyomó karaktere, mint például a vadnak vagy a birkának.
A bivalyhúst enyhén édeskés, növényi ízek jellemzik, jól fűszerezhető, különösen a zöldfűszerek állnak jól neki. Remek gasztronómiai élményt nyújt, és ami a legfontosabb, teljesen adalékmentes, vagyis első osztályú alapanyag. A bivalyok szinte egész évben a szabadban legelnek, füvet, vadvirágokat, vadon növő fűszernövényeket fogyasztanak, ami a húsuk ízében is érezhető - írta a Magyar Mezőgazdaság.
![](/public/agronews/an_article_inner/4717/bd4152ac717531341b0902ab8d8ef1f9_1.jpeg)
Ezért kiemelkedő a bivalyhús
Mesterséges táplálékot, antibiotikumot nem adnak az állatoknak. Érdemes tehát nem csupán turisztikai látványosságként, hanem gasztronómiai lehetőségeit is tekinteni a bivalyra. A hús tulajdonságait figyelembe véve igazán minőségi fogások készülhetnek belőle. A Mátrai Bivalyrezervátum szakembere szerint ez nem tipikusan barbecue-hús, ahhoz nem tartalmaz elég zsírt, nem érdemes a nyári kerti sütögetést ebből megvalósítani. Viszont a legkiválóbb pörkölt és ragu készül belőle, és mivel vegyszermentes, ezért a csúcsgasztronómiában nyersen is tálalják, tatárbifsztek és carpaccio formájában. Mégsem kell teljesen lemondani róla a grillszezonban sem, mert hamburgerpogácsaként és grillkolbászként ott lehet a helye a rácson. A füstölt sonkát érdemes salátákhoz adni, a bivalyszalámi felhasználása pedig nagyon sokrétű.
Hirdetés
A bivalyok története
A rezervátum összefoglalója szerint a magyar bivaly (mocsári bivaly) a Kárpát-medencébe az avarokkal érkezett, háziasított állataink közül az egyik legrégebbi faj. A legtöbb bivalyt a forró égöv alatt tenyésztik, de a magyar bivaly a hosszú évszázadok alatt jól alkalmazkodott az itteni időjáráshoz. Azonban azt a trópusi szokását megtartotta, hogy a nyári időszakban kifejezetten igényli a dagonyázási lehetőséget. Emiatt a vizes természetvédelmi területek rehabilitációjában is jelentős szerepet kap. A bivaly hasznos élettartama 20-25 év, megjelenése szilárd, jó izomzatú, nagy erőt sugároz, a bivalyerő kifejezés is jól jellemzi habitusát. Marmagassága 150-180 centiméter, átlagos tömege 450-1000 kilogramm közötti. A fej magasan tűzött, a szarvak oldalt hátra, majd sarlószerűen felfelé íveltek. Gulyakészsége kiváló, szociális érzékenysége, intelligenciája rendkívüli.
Az ipari fejlődés eredményeként a bivaly igavonó erejét gépekkel váltották fel. Az ezredforduló előtti évtizedekre a hazai bivalyállomány erőteljesen lecsökkent. A második világháború utáni évtizedekben a Kárpát-medencében szinte teljesen megszűnt a tenyésztése. Több mint 20 évvel ezelőtt kezdték újra Magyarországon, jelenleg mintegy 6 ezer példány található belőlük, többségük nemzeti parkokban, más részük tenyésztőknél. A bivaly rendkívül jól helyrehozza az elhanyagolt vizes területeket, benádasodott gyepeket, töltésoldalakat, és ezáltal jelentős szerepe lett a természetvédelmi szempontból különösen értékes vizes élőhelyek fenntartásában.
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják
2024.07.01.Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.
Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma
2024.07.01.A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.
Hirdetés
Hirdessen a Magro.hu oldalon!
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatSolis 50 RX kabinos 12fokozat
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
12 000 000 HUF
+ áfaHirdetés
Hirdetés