A kiskertek egyik fontos zöldsége az uborka. Futtatva nem igényel sok helyet, ráadásul rövid idő alatt termőre fordul, ezért hamar betakaríthatóvá válik. Ugyan nincs szüksége sok gondozásra, mégis sokszor előfordul, hogy a termése keserűvé válik. Mire érdemes odafigyelni, ha azt szeretnénk, hogy ízletes és finom uborkák teremjenek a kertben? Mi okozhatja az uborka keseredését? A válaszokat kerestük.

A Balconygardenweb oldalra hivatkozva az Agrárszektor írta meg, hogy a legtöbb kertész, aki otthon uborkát termeszt, már találkozott azzal a problémával, hogy keserű lett a termés. Ennek sok oka lehet, a legfontosabb, hogy nem ideálisak a termesztési körülmények. A portál utánajárt, miért keseredhet meg az uborka, illetve mit lehet tenni annak érdekében, hogy ezt elkerüljük.

A kiskertek egyik fontos zöldsége az uborka: futtatva nem igényel sok helyet, ráadásul rövid idő alatt termőre fordul

Mi okozza a keseredést?

A hőmérsékleti szélsőségek, például a túl meleg vagy a túl hideg, illetve a vízhiány is okozhatja az uborka keseredését. Akad ugyanakkor olyan fajta is, ami természetes módon keserűbb ízű a megszokotthoz képest. A cikkben 7 tanácsot találtunk a termés javítására.

1. Az ízletes, finom uborka titka: a kálium

A kálium jelentős szerepet játszik abban, hogy az uborka édes és zamatos legyen, így nagyon fontos, hogy mindig optimális szinten tartsuk. A szerves káliumforrások beiktatása a termesztésbe hozzájárulhat ahhoz, hogy megfelelő minőségű termések legyenek. Használjunk banánhéjat, vagy fahamut a kertben, ezekkel ugyanis káliumot tudunk kijuttatni az uborka számára.

2. A megfelelő időben történő betakarítás

Az uborka az ültetéstől számítva 50-70 nap múlva már kész a betakarításra. Ne hagyjuk ennél tovább rajta a terméseket a növényen, a nagyobb termések ugyanis általában ízetlenek és keserűbbek. Az amerikai fajtáknál a 15-22 centiméter, az ázsiaiaknál a 22-30 centiméter, a közel-keletieknél 10-15 centiméter, míg a savanyúságnak használhatóaknál a 7-12 centiméter az ideális méret. 

3. Megfelelő cserép és elhelyezés

Az uborkát igyekezzünk mindig napos helyre ültetni. Továbbá figyeljünk arra, hogy legalább 23-27 centiméter távolság legyen az egyes növények között.

4. Nem mindegy az ültetés ideje

Az uborkát mindig a fagyveszély után ültessük ki, vagy vessük el a kertben. Figyeljünk arra, hogy a talaj mindig 16 fok felett legyen, amikor bekerülnek a földbe a növények vagy a magok, így a hideg biztosan nem fog már kárt tenni bennük.

5. Öntözés

A növekedés korai szakaszában, az alul- vagy túlöntözés hatására könnyen koncentrálódhat az uborkában a keserűséget okozó vegyület. Ezért fontos, hogy a növényeket hetente 2-3 alkalommal locsoljuk meg, de használhatunk csepegtető öntözést is.

6. Talajtakaró használata

Ha a talaj már legalább 21 fokos, akkor talajtakaró használatával csökkenhetjük a nedvesség elpárolgását belőle. Továbbá a mulcs alkalmazása a gyomosodás ellen is hasznos, így pedig sokkal több tápanyag marad a talajban, ami által édesebbek és ízletesebbek lesznek a termések.

7. Védelem a forróságtól

Ha folyamatosan 32 fok felett van a hőmérséklet, akkor komoly stressz érheti a növényt, és könnyen válhatnak a termések keserűvé. Ezért mindenképp óvjuk meg a növényt az intenzív délutáni napsütéstől. 

https://www.youtube.com/watch?v=EtNm0JwjvUU

Miért lesz keserű az uborka?

A keserűséget okozhatja a rendszertelen öntözés, a rossz beporzás vagy a túlérett termés is. Figyeljünk tehát arra, hogy megfelelő időközönként adjunk neki vizet, és mindig időben takarítsuk be a terméseket a növényről.

Hogyan állapítsuk meg a talaj káliumszintjét?

Végezzünk talajvizsgálatot a tápanyagszint felméréséhez. Ha azt tapasztaljuk, hogy kevés kálium van a földben, amelyben az uborkát termesztjük, akkor használjuk olyan műtrágyát, amely megfelelő mennyiségben tartalmazza, vagy válasszunk különböző káliumban gazdag természetes adalékokat.

Hogyan fokozható az uborka édességét?

A káliumban gazdag műtrágya alkalmazásával növelhetjük az uborka édességét. Továbbá választhatunk kifejezetten olyan fajtákat is, amelyek alapból édesebbek. Ilyenkor csak arra kell figyelni, hogy biztosítsuk számukra az ideális növekedési feltételeket, valamint a megfelelő mennyiségű vizet és napfényt.

Termeszthetünk édes uborkát konténerben is?

Amennyiben konténerben szeretnénk uborkát termeszteni, figyeljünk arra, hogy csakis az arra alkalmas fajtákat ültessük bele. Legyen gondunk a megfelelő vízelvezetésre, a minőségi talajkeverék használatára, valamint a növény számára optimális magasságú támasztékra. 

Mire kell figyelni a kártevőknél?

A kártevők elleni védekezéshez használjunk természetes anyagokat, például neem olajat vagy fokhagyma sprayt. Ezekkel garantáltabb, hogy édes és jó minőségű uborkáink lesznek.

Megosztás

További híreink

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás