A referencia termőhelyen az augusztusi középhőmérséklet (25,2 °C) 2,75 °C-kal, a lehullott csapadék pedig (84,9 mm) 35 mm-rel haladta meg az 1991-2020. időszakra becsült borvidéki éghajlati normál értékét. Az idei bizonyult a borvidékünkön az utóbbi 33 év második legmelegebb augusztusának. Az utolsó nyári hónapunk kezdetének változékony időjárását fokozatos felmelegedés követte, amelynek eredményeként az első dekád végén már újra kánikulai körülmények alakultak ki a Tokaji borvidéken is. 

A Tokaji Kutatóintézet írta meg, hogy nagy meleg a 30 °C-ot többször jelentősen meghaladó maximum hőmérsékletekkel, illetve 20 °C körüli minimumokkal jellemezhető időjárási helyzet több mint 10 napon keresztül állt fenn. A hónap utolsó dekádjának elején egy atlanti ciklon hidegfrontjának átvonulása vetett véget időlegesen a hőségnek, ám ezt követően az utolsó 6 augusztusi napon harmadfokú hőhullám alakult ki a térségben.

A szokatlanul meleg és helyenként igen száraz augusztus hónapban is érzékelhető maradt a koraiság a szőlő fenológiájában - képünk illusztráció
A szokatlanul meleg és helyenként igen száraz augusztus hónapban is érzékelhető maradt a koraiság a szőlő fenológiájában - képünk illusztráció

A szokatlanul meleg és helyenként igen száraz augusztus hónapban is érzékelhető maradt a koraiság a szőlő fenológiájában. A pezsgőalapnak, valamint a habzó- és könnyed, száraz boroknak szánt termés szürete a legtöbb ültetvényben befejeződött a hónap végéig. A borvidék déli területein, elsősorban löszös talajokon megfigyelhető volt a vízhiány és extrém magas hőmérséklet miatt száradó lombozat és fürtállomány, míg északabbra helyenként jégeső okozott terméskárosodást. Ahol volt számottevő csapadék, a lisztharmat fertőzés folyamatos volt augusztus során - írta Kneip Antal összefoglalója.

Hőmérséklet augusztusban

A Hercegkút, Hosszúhegy-dűlőben található meteorológiai mérőállomáson mért adatok szerint augusztusban a levegő hőmérséklete 22,7 °C-os értéktartományon belül változott. A legalacsonyabb napi minimum hőmérséklet (12,0 °C) augusztus 23-án, a legmagasabb napi maximum (34,7 °C) pedig augusztus 30-án volt mérhető (1. ábra). A nyári napok száma 7, a hőségnapok száma pedig 22 volt.

Meg kell ugyanakkor jegyezni, hogy a forró nap kategória 35 °C-ban meghatározott alsó hőmérsékleti határértékét 5 alkalommal is megközelítette a napi maximum hőmérséklet augusztusban. Amíg elsőfokú hőhullám augusztus 02-án és 25-én, másodfokú pedig 11-21. között volt tapasztalható, addig a hónap utolsó 6 napján harmadfokú hőhullámban volt részünk, mivel ebben az időszakban a napi átlaghőmérséklet rendre meghaladta a 27°C-ot - írta az intézet szakembere.

Egy sekély ciklon hatására változó időjárással kezdődött az idei utolsó nyári hónap. A rövid időszakra korlátozódó, mérsékelt lehűlést - anticiklonális hatásra – egy fokozatos felmelegedési periódus követte, aminek eredményeként augusztus első dekádjának végére visszatért a kánikula. A maximum hőmérsékletek augusztus 22-ig rendre 30 °C fölötti értékeket mutattak és a hajnali minimumok is 20 °C közelében, illetve azt meghaladóan alakultak. A hónap harmadik dekádjának elején egy átvonuló hidegfront hozott időleges felüdülést a térségünkbe is. A dekád közepére visszatérő hőség ugyanakkor már augusztus végéig kitartott.

Az idei bizonyult az utóbbi 33 év 2. legmelegebb augusztusának a térségben, melynek átlaghőmérséklete (25,2 °C) 2,75 °C-kal haladta meg az 1991-2020. időszakra becsült borvidéki éghajlati normál értékét (22,45 °C). Egyedül 1992-ben volt az augusztusi átlaghőmérséklet (27,2 °C) magasabb az ideinél.

A HungaroMet Zrt. mérései szerint az idei országos augusztusi középhőmérséklet 24,53 °C volt, ami 3,4 °C-kal haladta meg az 1991-2020. időszakra számított éghajlati normál értékét és egyben 1901. óta a második legmelegebb augusztusának bizonyult az 1992. évi mögött.

Csapadék

A referenciaként szolgáló csapadékmérő berendezés 84,9 mm mennyiségű esőt regisztrált augusztusban 9 csapadékesemény összesített eredményeként. Az alkalmanként a területre érkező csapadék mennyisége 0,7-19,9 mm intervallumon belül változott. 

A Tokaji borvidék csapadékviszonyainak alakulására az elmúlt hónapban is jelentős területi heterogenitás volt jellemző, egyes termőhelyeken a lehullott csapadék mennyisége pusztán 20 mm körül alakult. A referenciahely havi csapadékmennyisége 35,0 mm-rel haladta meg az 1991-2020. időszakra becsült borvidéki éghajlati normál értékét (49,9 mm).

Talajnedvesség

A feltalaj (0-50 cm) növények számára felvehető nedvességtartalma az augusztus elején meghatározott 52-55 %-ról a jelentősebb mennyiségű csapadékhullás lokális elmaradása következtében a hónap első dekádjának végére 40 %-ra, a második dekád végére a déli és dél- keleti termőhelyeken 30 %-ra, a hónap végére pedig 25 %-nál alacsonyabb értékekre csökkent. Az északi, észak-nyugati ültetvények kedvezőbb csapadékviszonyai következtében e talajréteg felvehető víztartalma is kedvezőbben alakult, a fenti időpontokban átlagosan 40 % körüli értékek voltak mérhetők. Az 50-100 cm-es talajrétegben e víztartalmi mutató augusztus elején 50-55 % volt, ami a tőkék vízfelhasználása következtében a hónap első dekádjának végére 48 %-ra csökkent.

Augusztus 20-án 40-45 %, 31-én pedig 35-40 % értékek voltak mérhetők. Az ültetvények talajainak 0-100 cm-es rétegben található hasznosítható nedvesség készlet ebből adódóan augusztus 10-ig a maximális érték arányában 50 %-ról 45 %-ra, a hónap végére pedig a termőhely függvényében 30-40 %-ra csökkent. Így e talajréteg vízhiánya az előbbi időpontok sorrendjében 100-120 mm, 110-130 mm, illetve 145-160 mm volt. 

A hónap folyamán számos borvidéki ültetvény növényállománya mutatott aszálytüneteket, amelynek súlyossága a területi elhelyezkedés, a termőréteg vastagsága és egyéb környezeti, valamint termesztéstechnológiai tényezők függvényében alakult - írta a szerző.

Az időjárási elemzést a Hercegkút, Hosszúhegy-dűlőben található meteorológiai állomás mérési adatai, illetve a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. által szolgáltatott online adatok, illetve információk (met.hu) alapján készítették el. A borvidékre vonatkozó éghajlati normál értékek (1991-2020.) közelítő becslését több térségi mérőhelyről származó adatok felhasználásával végezték - áll az összefoglalóban.

Megosztás

További híreink

Közel 40 ezren voltak a KÁN Egyetemi napokon

2024.09.30.

Közel 40 ezer látogatót vonzott és nagy sikerrel zárult a KÁN Egyetemi Napok

5 permetezési hiba, amivel a pénzét szórja, nem a növényvédő szert

2024.09.30.

Bár az időjárási körülmények jelentősen befolyásolják az elsodródást, más tényezők is optimalizálhatók a pontosabb és hatékonyabb permetezés érdekében. Íme öt lényeges lépés:

Partner

Hatékony védelem a mezei nyulak károkozása ellen

2024.09.30.

A 2023-as szezonban kiugróan sok alkalommal és nagy területen okoztak kárt a mezei nyulak, különösen a tavaszi időszakban, a napraforgó kelését követően. A jelenség természetesen az alföldi gazdákat érintette jobban, de a jelenség országos. A Cont-Eco villanypásztor- és kerítésrendszerei azonban hatékony védelmet nyújtanak, ráadásul azok területre, gazdaságra szabhatók.

Sokat alakított az augusztusi időjárás a Tokaji borvidék szőlőin

2024.09.30.

A szokatlanul meleg és helyenként igen száraz augusztus hónapban is érzékelhető maradt a koraiság a szőlő fenológiájában.

A héten megérkeznek a talajmenti fagyok

2024.09.30.

Hétfőn a felhős részeken is szakadozik a felhőzet, délután - helyenként jobban szétterülő - gomolyfelhők zavarhatják a napsütést, csapadék nem várható. Elsősorban a Tiszántúlon élénk marad az északi szél, sőt néhol időnként erős széllökés sem kizárt, ugyanakkor az ország többi részén többnyire mérsékelt lesz a légmozgás. Emellett az Észak-Dunántúlon már délire fordul az áramlás. A csúcshőmérséklet 14 és 19 fok között valószínű. Késő estére 6 és 12 fok közé hűl le a levegő.

Európai ezüstérmes Magyarország az új e-autók számának 8 hónapos bővülésében

2024.09.30.

Az újonnan forgalomba helyezett tisztán elektromos személygépkocsik száma több mint másfélszeresére nőtt Magyarországon az idén januártól augusztusig tartó időszakban a megelőző év azonos időszakához képest.

Partnerhírek
Partner

Hatékony védelem a mezei nyulak károkozása ellen

2024.09.30.

A 2023-as szezonban kiugróan sok alkalommal és nagy területen okoztak kárt a mezei nyulak, különösen a tavaszi időszakban, a napraforgó kelését követően. A jelenség természetesen az alföldi gazdákat érintette jobban, de a jelenség országos. A Cont-Eco villanypásztor- és kerítésrendszerei azonban hatékony védelmet nyújtanak, ráadásul azok területre, gazdaságra szabhatók.

Partner

Traktor program a SOLIS-tól ÁTK, kertészeti és erdészeti pályázatokba illeszthetően

2024.09.29.

A Solis Magyarország teljes területére kiterjedő szervízhálózatot üzemeltet, az Önök kényelme érdekében, mindegy merre jár a gépével a segítség a közelében van, számíthat rájuk.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren

Magro.hu Piactér

Több mint 3.000 hirdetés 79 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás