Agrotechnikai ajánlások a sikeres szójatermesztéshez

A szója 2023. évi betakarítási eredményei lényegesen jobbak, mint egy évvel korábban, amikor az aszály hatalmas károkat okozott. Az idei évben sok helyen ideális időpontban érkezett a csapadék, az ország nyugati részén talán túl sok is. Ahol igazán kedvező körülmények voltak, mint Vas, Baranya, vagy Borsod ,ott a megyei átlagok 3,3-3,5 t/ha között alakultak. Zalában sok helyen már a sok csapadék inkább kedvezőtlen hatása érvényesült, így idén itt a termésátlag, elmaradva a várakozásoktól 2,75 t/ha lett. Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében köszönhetően az öntözésnek 3,3 t/ha átlagot értek el, igaz alig 1000 hektáron. Az mindenképp bíztató, hogy az országos átlag is 3 t/ha fölött alakult.

Agrotechnikai kísérlet – Bóly, 2023.

2023-ban alig 58 ezer hektáron vetettek szóját, ennek ellenére egészen biztosan azon néhány kultúra közé tartozik, ami 3 t/ha terméssel és a termeléshez kötött támogatással idén is eredményt termel. Az év során ennek a növénynek a terményáresése indult el a legkésőbb, aki akart a betakarítás előtt 1-2 hónappal még 160-170 ezer Ft/t áron köthetett szóját, ma már az ár, sajnos, ennél alacsonyabb. Ami viszont mindenképp segít, az az idei évben 92 000 Ft/ha-ra emelkedett támogatási összeg. Ettől az évtől átcsoportosítás történt a szemes fehérjenövények javára, így jelentősen nőtt a takarmányborsó és a szója támogatásának összege. Az Isterra továbbra is hisz a szójában, ezért az idei évben is nagy hangsúlyt fektettünk az agrotechnikai kísérletekre. Ebben az évben is a szója tenyészterületére helyeztük a fő hangsúlyt a kísérleteinkben. Három eltérő tenyészidejű fajtánknál (ES Liberator, Radiosa, ES Generator) vizsgáltuk a tőszám és a sortávolság kapcsolatát. Ezek a kísérletek már harmadik éve kerülnek beállításra, így a 3 év eredményeit felhasználva tudunk fajtaspecifikus ajánlásokat tenni.

A kísérleteket Bólyban végeztük. A három év során a legkisebb termés 2022-ben 2,1 t/ha volt, míg a legnagyobb 2023-ban elérte a 6 t/hektárt.

A vizsgált fajták közül az ES Liberator igen korai szója eredményei az alábbiak szerint alakultak. Két év adatai alapján teljesen egyértelmű, hogy mi az a vetés, amelynél a legnagyobb termést érhetjük el.

A sortávolságot a (00) ES Liberator fajtánál 12,5-25-50 cm-nél vizsgáltuk, ezt kombináltuk 500-550-600 ezer vetett mag mennyiséggel. A csíra %-ot is figyelembe véve a valós termő tőszám átlagosan 10%-kal kevesebb, tehát 450-500-540 ezer tőről beszélhetünk hektáronként. Ami jól látszik, hogy a 25 cm-es sortávolságnál a legmagasabb a termés, ezen belül a nagyobb, 600 ezres tőszámnál adta az ES Liberator az 5,3 t/ha csúcstermést 2023-ban, ami egy igen korai szójánál egészen kiemelkedő. Ugyanezt az eredményt mértük 2021-ben is, itt a maximális termés közel 5 t/ha volt, tehát évjárattól függetlenül a 25 cm sortáv és a 600 ezer db vetett mag az ajánlott. Az igen korai fajtánál az 50 cm-es sortávolság egyértelmű terméscsökkenést okozott. A terméskiesés mértéke 0,8-1 t/ha volt a két évben. Mindkét alkalommal a gabonasortávra vetett tábla adta a második legjobb eredményt. A betakarítás 2021-ben szeptember 6-án, míg 2023-ban szeptember 13-án történt, minden parcella nagyon alacsony nedvességtartalommal volt aratható. A víztartalom enyhén nőtt a sortávolság növelésével 2023-ban, de itt a tőtávolság jelentősen csökkent, ami más tenyészterületet is jelentett.

A Radiosa-t 12,5-25-50 cm sortávon és 450-500-550 ezres magmennyiségnél teszteltük. A Radiosa korai fajtánk, a 25 cm-es sortávolságnál adta a legnagyobb termést 2021-ben és 2023-ban. 2023-ban egészen minimális különbséggel. A fajta kiváló bokrosodását mutatja, hogy 100 ezres kivetett magmennyiség-csökkentést is tökéletesen kompenzált. A 450-500-550 ezres magmennyiségnél is 5 t/ha körüli a termése.

A másik két sortávolságnál szinte ugyanazt a termésmennyiséget mértük. A magok víztartalma a szeptember közepi betakarításhoz képest nagyon kedvező, 10-11% volt. Mindkét évben a terméscsökkenés közel 1 t/ha, a többi tenyészterülethez viszonyítva.

Fontos megemlíteni, hogy ezekben a kísérletekben nem történt sorközművelés a szélesebb sortávolságnál sem, az 50 cm-es sortávnál így nem tudtuk felmérni, hogy milyen módon befolyásolta volna a termést egy kultivátorozás. Azt viszont fontos kiemelni, hogy minden évben teljesen gyommentesek voltak az állományok.

2022-ben a komoly aszály miatt egészen máshogy alakultak a termések. A legnagyobb és a legkisebb termés közötti különbség mindössze 200 kg, a termésszint 2 t/ha körüli lett. Az aszályban szinte semmit nem számított, hogy hogyan vetettünk.

Radiosa -Kamut, 2023.

A leghosszabb tenyészidejű szójánk az ES Generator középérésű, nagy vegetatív tömeggel is rendelkező, elágazó fajta. A vizsgált sortávolság itt is 12,5-25-50 cm 2023-ban, a vetett mag darabszám 450-500-550 ezer volt. 2021-ben még nem vizsgáltuk az ES Generatort gabona sortávon.

Várakozásunkkal ellentétben itt is a 25 cm-es sortávolság eredményezte a legnagyobb termést mindkét évben. 2021-ben a csapadékos ősz miatt a nedvességtartalmak nagyon magasan alakultak, a legnagyobb és legkisebb termés között 0,6 t/ha terméskiesés keletkezett. A vetett ideális magdarabszám 500-550 ezer volt. 2023-ban a legnagyobb, 6,05 t/ha eredményt 25 cm-en és 500 ezer vetett magnál kaptuk. A betakarítás érésgyorsítás nélkül szeptember végén történt. A terméscsökkenés az 50 cm-es sortávokhoz képest 0,5-1 t/ha, ami nagyon jelentős különbség. Szintén 1 tonna kiesést okozott a gabonasortávra vetett ES Generator.

Következtetések, javaslatok

Minden fajtánál megállapítható, hogy a 25 cm-es sortávolság jelentős terméstöbbletet eredményezett az 50 és 12,5 cm sortávolsággal szemben.
A tenyészidő hosszával jelentősen csökkenthető a kivetett mag mennyisége.

Ideális magmennyiség:
ES Liberator: 600 ezer mag/ha
Radiosa: 500-550 ezer mag/ha
ES Generator: 450-500 ezer mag/ha

Amennyiben nem része a technológiánknak a sorközművelés, nincs értelme 50 cm-es sortávval vetni.
A 25 cm-es sortávolságnál a kelés és a kezdeti fejlődés sokkal egyenletesebb volt, mint a többi esetben.

Keresse részletes ajánlatunkat az oldalainkon ide kattintva!

Virágné Pintér Gabriella
Kereskedelmi vezető

Isterra Kft.

(x)

További híreink

Ősztől indul a gyümölcs- és zöldségfeldolgozó szakmérnök és szaktanácsadó szakirányú továbbképzés, még lehet jelentkezni

2024.07.01.

Ősztől indul a gyümölcs- és zöldségfeldolgozó szakmérnök és szaktanácsadó szakirányú továbbképzés a MATE oktatási rendszerében, még lehet jelentkezni.

Tovább csökkent tavaly a termőföld-eladások száma, az árak viszont nőttek

2024.07.01.

Az országos forgalom közel kétharmadát adó szántó művelési ágat külön vizsgálva 5,3%-kal nőtt tavaly a forgalom, a NAV szűrt, előzetes adatbázisa szerint nagyjából 24,9 ezer hektár volt az eladott szántóterület mérete 2023-ban.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hőséget, heves zivatarokat és erős szelet is hoz a július

2024.07.01.

Hétfőn az erőteljes gomolyfelhő-képződés és fátyolfelhők mellett általában többórás napsütés várható, de a nyugati határ mentén sok lehet a felhő. Hazánk középső részén kisebb, nyugati, délnyugati, valamint északkeleti harmadán nagyobb számban kell számítani záporokra, zivatarokra. Néhol heves zivatar is kialakulhat! Sokfelé megélénkül, helyenként megerősödik az északnyugati, nyugati szél. Zivatarok környezetében viharos lökések is előfordulnak. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 33 fok között várható, délkeleten lesz a melegebb, a nyugati határnál a hűvösebb az idő. Késő este 18 és 25 fok között alakul a hőmérséklet.

Az átlagosnál kevesebb meggy lesz az idén a hazai fákon

2024.07.01.

Javában tart a meggyszezon, a szélsőséges tavaszi időjárás miatt azonban az előző évek átlagánál kevesebb termés várható.

Vizet a tájnak, talajt a termőföldnek! – 3. rész: A vízkereslet fejlesztése

2024.06.30.

Valamivel több, mint egy éve jelent meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara három részből álló cikksorozata, de az akkor tett megállapítások ma is érvényesek. Sőt van, amelyjk az idővel még aktuálisabbá vált. Tavaly június 7-8-án került megrendezésre a NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow, többek között ez adta a cikksorozat apropóját.

Partnerhírek
Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Partner

Folyamatosan fejlesztve megy előre és minden adódó lehetőséget megragad a NEOCONS Zrt.

2024.06.28.

Folyamatos fejlesztéseikkel mára a magyar takarmánypiac markáns szereplőjévé nőtte ki magát a NEOCONS Zrt., amely saját, egyedi receptúrák alapján készült termékein túl a világpiacon ismert és elismert termékeket kínál a takarmányipar és az állattenyésztés szereplőinek. Bódi Zsolt tulajdonos-vezérigazgató válaszolt a Magro.hu kérdéseire.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Jász-Nagykun-Szolnok, Tiszaföldvár

John Deere 740a vetőgép

Hitelesített telefonszám

8 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás