Több hírünket olvashatta az elmúlt időszakban a mezőgazdasági gépek és a technológia kategóriában. Szó volt az intelligens gyomirtó rendszerről, a sorközművelő robotról, a Hattat traktorokról, a komposztálható fóliáról, a haltenyészetek technológiai helyzetéről, és a drónok növényvédelmi célú alkalmazásáról is. Összefoglaltuk, milyen cikkek jelentek meg a mezőgépekkel kapcsolatban az elmúlt hónapban az agrárhírek között. Tartson velünk, és olvassa el, miről szól a mezőgazdasági gépek márciusi hírösszefoglalója!

Minden egyes növényt felismer az intelligens gyomirtó rendszer – videók, képek

A mezőgazdasági gépek specialistájának számító LEMKEN tavaly az év második felében megvásárolta a holland Machinefabriek Steketee B.V. vállalatot. Ezzel a cég növényvédelmi termékkínálata mechanikus gyomirtó eszközökkel, valamint a jövőbe mutató, kamerával támogatott gépirányítási technológiával bővült. Ezekről beszélt a Magro.hu-nak Kis Pál, a Steketee termékek egyik legnagyobb hazai szakértője, az Agroskill ügyvezetője.


A mezőgazdasági gépek márciusi hírösszefoglalója egy különleges felvétellel indul a Steketee intelligens gyomirtás technológiájáról
Ritka és súlyos találkozás: ekének ütközött az autó – képekkel

Szerencsés kimenetele volt egy traktor és egy kisteherautó karamboljának Kisigmánd térségében. Egy négyfejes ekét húzó traktornak ütközött neki a 13-as főút 12-es kilométerszelvényénél, Nagyigmánd és Kisigmánd között. Képeket itt láthat az esetről.

Amikor az eszköz kiírja, hogy mekkora lémennyiséggel és sebességgel érdemes permetezni

Minden év más, de nem panaszkodhattak a gépkereskedők a 2018-as évre. A pályázatok nagy lendületet adtak a vásárlásoknak és a gazdák egyébként is szívesen vesznek olyan gépeket, amik megkönnyítik a mindennapi munkájukat. A Lakkos Kft. is bővíteni tudta az eladásait, remek évet zártak a Hattat traktorok értékesítésében. Még olyan házaspár is volt a vevőik között tavaly, amely mindkét tagjának eladtak egy-egy traktort. Kézér Zsolttal, a cég értékesítéséért felelős kelet-magyarországi régióvezetőjével a magyar gazdák gépvásárlási lehetőségeiről és a magyar mezőgéppiacról beszélgettünk.

Fede axiál-ventillátoros permetező a Lakkos Kft. kínálatában - Fotó: Adam's Photovision
Magyarországon is elérhető a sorközművelő robot, ami hamarosan metszeni is tud majd

Az AGROmashEXPO rendezvényen mutatkozott be az a sorközművelő robot, amit 2019-től már hazánkban is megvásárolhatnak a gazdák. Az önjáró eszközök önállóan végzik a kertészeti munkákat, ami nagy segítsége a mezőgazdaságnak a munkaerőhiánnyal terhelt időkben.

2019-től már Magyarországon is kapható a sorközművelő robot
Nő a terméshozam a komposztálható fólia használatával

Komposztálható, papíralapú takarítófóliát fejlesztett ki a zöldségtermelők számára egy ír vállalkozás. A komposztálható fólia az eddig használt polietilén helyett fenyőrostból készül, az előzetes vizsgálatok szerint pedig több esetben is nőtt a terméshozam ott, ahol alkalmazták.

Fejleszteni kell a magyar haltenyészetek technológiai szintjén

Az Európai Uniónak és Magyarországnak is alkalmazkodnia kell a haltenyésztés új kihívásaihoz. A magyarországi haltenyésztés fejlesztése a gazdasági hasznon túl jelentős ökológiai előnyökkel is járna. Ez viszont csak a legkorszerűbb technológiákkal, intenzív üzemi termeléssel és képzett szakemberekkel lehetséges. A magyar haltenyészetek versenyképessége a tét.

A drónok növényvédelmi célú alkalmazása jelenleg illegális

A drónok mezőgazdaságban történő, növényvédelmi célú alkalmazása új jelenség. Az ilyen célú használatuk ugyanakkor jelenleg nem engedélyezett, arra csak a jogi környezet kialakítását követően nyílik lehetőség. Maga a téma rendkívül összetett, több irányból is vizsgálni kell.

További híreink

Marihuánától beállt sertések húsát szolgálják fel luxus éttermekben

2024.07.07.

A sertéseknek adott indiai kender pozitív hatással van a hangulatukra és növeli a testtömeg-gyarapodást. Emellett húsuknak kiváló íze van. Mennyi igaz ebből? Áttekintjük a gazdák beszámolóit és a tudományos kutatásokat.

Tükrök, zene és kefék: Mi nyugtatja leginkább a teheneket?

2024.07.07.

Különböző környezetgazdagítási módszerekkel foglalkozunk. Melyik a leghatékonyabb? Country zene, hangoskönyvek, tükrök, képek vagy kefék és vakarózók?

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás