A „fajtaválasztás” szó fogalomként belénk rögzült, ugyanakkor mára már, köszönhetően az elmúlt 15-20 év nemesítői munkának, inkább csak hibridválasztásról beszélhetünk. Mi a jelentősége a fajtaválasztásnak a stresszhatások csökkentésében a repcetermesztésben? Ebben segítenek a gazdáknak az RAGT szakemberei.
Milyen tulajdonságai változtak meg a korábban vetett repce fajtáknak, és korábbi hibrideknek?
Talán az első és legfontosabb tulajdonság a télállóság, mely tulajdonság az egyik, ha nem a legfontosabb a repcetermesztés biztonságában. A 2016-17 telének hosszan tartó mínusz 10 Celsius fok alatti hőmérsékletei, és a néhány napon át tartó mínusz 20 fok alatti fagyok levizsgáztatták a repcék ezen tulajdonságát. Sokan nagy területen számítottak a repcék kifagyására, ám ez nem következett be csak elhanyagolható területen, ebben az RAGT hibridjei kiválóan vizsgáztak, mivel egyetlen hektárt sem kellett kitárcsázni. A megtörtént kifagyások okai nem a hibridekben kereshetők, hanem a belvizes, későn vetett, rovarok által károsított területeken voltak tapasztalhatók.
Milyen tulajdonságok, és technológiai elemek szükségesek a kiváló télállóság eléréséhez?
  1. Intenzív kezdeti fejlődés. Ez segít abban, hogy a tél beállta előtt a megfelelő gyökérzet kialakuljon. Fontos persze az erős lombozat is, amely rövidülő, hűvösödő napok folyamán megfelelő mennyiségű cukrokat asszimilál és raktároz be a gyökerekbe.
    2017.11.03. RGT Trezzor Baracs
    Ugyanakkor az is fontos tulajdonság, hogy a repcénk ne legyen túlfejlődésre hajlamos! Ennek a kritériumnak több RAGT hibrid genetikailag is megfelel (pl.: Bonanza,Trezzor).
  2. A vetésidő jó megválasztása! A korszerű hibrideket ma már nem szükséges túl korán (augusztus utolsó dekádja) elvetni, de ha valaki biztonságosabbnak érzi a korai vetést, azoknak mindenképpen ajánlott a 6 valódi leveles korban adott erős reguláló szer adása. Ezek többnyire azol típusú gombaölőszerek, melyek használata esetén a gombaölő hatás csak másodlagos. Az elsődleges, hogy megváltozik a növényünk növekedési hormon összetétele, ennek során a csúcsirányú megnyúlás helyett a gyakorlatban egy gyökérnyaki intenzívebb megvastagodást érhetünk el.  A szeptember első dekádjában vetett egyes hibrideknél is szükség lehet a regulálásra, de az RAGT egyes hibridjei esetében ez már biztonsággal elhagyható. Szeptember 2. felében vetett hibridjeink is átvészelték a fent említett nagy hidegeket, de ebben az esetben már a regulátorozást el kell hagyni.
  3. Megfelelő tőszám! A mai korszerű hibridek nagy számú elágazásra képesek, ha van elég terük hozzá!  20-25 db jól áttelelt tő négyzetméterenként bőven elegendő a legnagyobb termésekhez. Ehhez ma már gabona vetőgépekkel nem szükséges 350 ezer csíránál többet elvetni. Nagyon biztatóak a 45, és a 75 cm sortávra vetett repcék is, melyeknél tovább csökkenthető a vetett csíra akár még a 150-190 ezer/ha mennyiségre is. Lényeges, hogy az alacsony csírával vetett területen mind ősszel, és tavasszal az állomány teljes talajtakarásáig gyommentesen kell tartani a területet, ennek sokkal nagyobb itt a jelentősége, mint a nagy magnormával vetett területeken.
Egy másik stresszhatás a szárazság, a hőstressz, amely ellen a technológia szinte minden elemében tehetünk valamit, elsősorban a jó minőségű mély talajmunkával, mely nem porosít. A nemesítés is kiveszi a részét a szárazság elleni küzdelemben azzal, hogy a növények intenzív gyökérfejlődését is a programja részévé teszi. Ennek egyik nagyon jó példája a BONANZA hibridünk, mely mind a gyengébb vízgazdálkodású talajokon, mind pedig az átlag alatti csapadékok esetén is jó eredménnyel termeszthető köszönhetően az agresszív gyökérzetének. Egy másik eleme a szárazság elleni védelemnek a koraiság, illetve a gyors virágzás, terméskötés (RGT Trezzor).
Trezzor Szabadegyháza 2017
A teljesség igénye nélkül, és nem utolsó sorban a betegségeket is meg kell említeni a stresszhatások között. Itt ki kell emelnünk a Phoma lingam gombabetegséget, mely megtámadja a növény levelét és a gyökérnyaki részét és ezzel jelentős károkat okoz. A poligénes alapú kvantitatív rezisztenciával rendelkező hibridek kerülhetnek be az RAGT portfólióba. A kvantitatív rezisztencia (Trezzor, Cuzzco, RGT Jakuzzi, RGT Gazzetta, Bonanza, Manzzana, Arazzo) a kórokozó számára olyan, mint egy labirintus, mivel a védelmet számos faktor együttes hatása biztosítja. Nem jelent 100%-os védelmet, (apró foltok előfordulhatnak a levélen), de a kártétel mértéke nem lesz jelentős (a szárra nem terjed át a fertőzés). Az ellenállóság meglétét több gén határozza meg, így a kórokozó változása után is megmarad a védettség, tehát hosszú távú rezisztenciáról van szó.

Válassza Ön is az RAGT hibridjeit!...mert: RAGT – a másik út a sikerhez! 
www.duokukorica.hu
www.ragt.hu
Facebook oldal: https://www.facebook.com/ragt.vetomagkft (x)

Megosztás

További híreink

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Tisztul Békés: 10 ezer tonnányi illegális hulladéktól szabadították meg a vármegyét

2024.07.04.

Összesen mintegy 10 millió kilogrammnyi, vagyis 10 ezer tonnányi elhagyott, jogellenesen elhelyezett hulladéktól szabadították meg tavaly Békés vármegyét, csaknem 400 bejelentést vizsgáltak ki.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás