A nyári kapás növényeinknek most lenne legnagyobb szükségük csapadékra, de az elmúlt napok záporai csak néhány helyen enyhítették az egyre súlyosbodó csapadékhiányt. Középső és keleti országrészben a talaj már nagyon száraz. Az elkövetkező 8-10 napban sem várható jelentős eső, így az aszályhelyzet tovább fog romlani.

Az elmúlt héten minden nap volt valahol zápor vagy zivatar az országban, de jelentős csapadék csak szombaton hullott a délnyugati régióban. A többi nap záporai csak kis területeket érintettek, így az elmúlt öt nap csapadékmennyisége az ország nagy részén 5 mm alatt maradt. Délen, délnyugaton és északkeleten 10-30 mm közötti csapadék hullott, néhol felhőszakadással. Az elmúlt 30 nap csapadékösszege az ország nagy részén 20-60 mm-rel elmarad az átlagtól. A talaj felszín közeli része foltokban nedves, de az ország nagy részén száraz. A felső fél méteres talajréteg kritikusan száraz, a növények csak a mélyebb rétegekben találnak nedvességet, de már ott is egyre kevesebbet. A legrosszabb helyzet a Mezőföldön, az Alföld nyugati, déli és keleti részein tapasztalható, ahol az aszály jelei már az ország területének kétharmadán megfigyelhetők.

A hőmérséklet múlt hét közepén kissé mérséklődött, de a maximumok továbbra is 30 fok fölött maradtak. Szombaton a keleti országrész kivételével jelentősen lehűlt az idő, majd vasárnaptól ismét 30 fok körüli csúcsértékek voltak jellemzőek.

A vegetáció és az ültetett növények fejlődése két-három héttel előrébb jár a szokásosnál. A napraforgó és a kukorica elvirágzott, most igényelnék a legtöbb nedvességet, havi 100 mm eső lenne ideális. Ezt azonban öntözés nélkül csak néhány helyen kapják meg az országban, és az átlagos csapadékmennyiség is elmarad. A mélyebb talajrétegekben is egyre kevesebb nedvesség található. A virágzás és szemképződés időszakát hőség és aszály jellemezte, ami rövidebb időszakokat eredményezett, és ez a termésátlagokban is meg fog mutatkozni.

A levélnedvesség csak a csapadékos napokon és területeken volt magas. Szombaton az Északi-középhegység kivételével országszerte 17-24 órán át nedvesek voltak az állományok, a többi napon csak a záporokkal érintett területeken. A harmatos időszakok hossza szombaton a Dunántúlon volt magas, a többi napon alacsony maradt, így a gombás megbetegedések kialakulását a többnyire száraz idő nem támogatta.

Az NDVI vegetációs index értéke az évszaknak megfelelően magas. A kalászosok és repce zöld tömege teljesen lecsökkent, a nyári kapás növényeké is csökkenni kezdett. Az Alföldön és a Mezőföldön az aszály következtében az átlagosnál kisebb zöld tömeg figyelhető meg.

A kukoricatermesztésben a hőösszeg jelenleg 1000-1150 foknap között alakul, ami a tavalyinál és a sokéves átlagnál is magasabb. A vegetáció két héttel előrébb jár a fejlődésben.

A folytatásban jobbára száraz időre lehet számítani, csak ma és vasárnap alakulhatnak ki elszórt záporok, zivatarok. A talaj tovább fog száradni, az aszály területe növekedni fog, és tovább fog súlyosbodni. A hőmérséklet a hét végére ismét emelkedik, kánikula várható 35 fok körüli maximumokkal, majd hétfőre egy hidegfront érkezik, ami a jövő hétre 5 fokkal csökkenti a maximumokat.

 
 
4o

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Kiskerti vetés szeptemberben: több zöldségnek is jó most az alkalom

2024.09.07.

A szeptemberi ültetés azért jó ötlet, mert így tavasszal hamarabb lesz termésünk és időt takaríthatunk meg a tavaszi ültetések idején.

A borászok figyelmét kéri a Nébih, veszélyes lehet az erjedés során keletkező mustgáz

2024.09.07.

Fokozottan kell figyelni a borászoknak, mert veszélyes lehet az erjedés során keletkező mustgáz a borkészítés során.

Digitalizáció, munkakönnyítés és fejlődés az agrárszakképzésben: Nagy István nyitotta az évet

2024.09.07.

Az agrárszakképző intézményekbe 3532 diák iratkozott be a 2024-2025-ös tanévre, a felnőttoktatásban résztvevőkkel együtt 4200-an kezdik meg a tanulmányaikat ezen a területen.

A szövetség szerint túl olcsó a tojás – az áremelés átléphetné a lélektani határt

2024.09.06.

A Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége szerint emelés nélkül veszélybe kerülhet a tojástermelés. A Vas Népe munkatársai körbekérdezték a vasi termelőket, ők terveznek-e emelni szeptembertől.

Partner

Megbízhatóság és hatékonyság a Pantera 40EC-vel ősszel is

2024.09.06.

A kombájnok rostaaljából kikelt, zöld sávokban megjelenő gabona árvakelés a gyenge kelő repcét teljesen kiszoríthatja, elpusztíthatja. A Pantera 40 EC hatékony megoldás lehet.

Az aktuális magyarországi aszálytérképnél szomorúbbat nem biztos, hogy lát a mai nap folyamán

2024.09.06.

Szeptember első napjaiban az időjárásban továbbra sem történt változás, a hőség és az aszály változatlanul tartott, és még az előző héten néhol előforduló záporok is elmaradtak. Pénteken várható lassú változás, először a Dunántúlon és a déli régióban, majd a jövő hét elejétől más területeken is megjelenhet a csapadék, a hőmérséklet pedig csökkenni fog. Ez a változás a kapásnövények terméseredményein már nem segít, de a repce vetéséhez nélkülözhetetlen a talaj nedvességtartalmának javulása.

Partnerhírek
Partner

Megbízhatóság és hatékonyság a Pantera 40EC-vel ősszel is

2024.09.06.

A kombájnok rostaaljából kikelt, zöld sávokban megjelenő gabona árvakelés a gyenge kelő repcét teljesen kiszoríthatja, elpusztíthatja. A Pantera 40 EC hatékony megoldás lehet.

Partner

Hány aszályos év kell még, hogy a gondolkodás megváltozzon?

2024.09.05.

Dunapatajon tartotta idei szakmai napját a Kukorica Kör Egyesület, ahol a jelenlévő gazdálkodók az agrárium elismert képviselőinek előadásait hallgathatták meg impozáns környezetben augusztus végén.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren

Magro.hu Piactér

Több mint 2.800 hirdetés 40 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás