A húshasznú szarvasmarhatartás egyik legfontosabb kérdése a takarmányozás. Az állatok élelmezését szálas takarmányokkal, valamint gabonafélékkel oldják meg a gazdák, de emellett a legeltetés is kiemelt szerepet kap ezen a téren.

A legeltetés azon túl, hogy értékes tápanyagokkal látja el a marhákat, komoly költségcsökkentő szerepet is betölt a gazdaság életében. A legeltetés elsősorban tavasztól őszig tart, vannak azonban gazdák, akik jelentősen megnyújtják a legeltetésre szánt idő hosszát.

Ősszel az egyik legjobb hely a húshasznú marhák legeltetésére a kukoricatarló. Aki régi gépparkkal rendelkezik, igen jó minőségű és nagymennyiségű takarmányt legeltethet fel állataival a tarlóról. Ennek az az oka, hogy a régi gépek nagyobb veszteséggel dolgoznak, több kukoricacső marad a tarlón, melyet a jószág nagy kedvvel fogyaszt el. A modern gépek sokkal jobb hatásfokkal dolgoznak, így évről évre egyre kevesebb helyen lehet kukoricatarlón legeltetni.

Sok költséget takaríthat meg a gazda, ha kukoricatarlón legelteti a jószágait
 

Ahol mégis adott a lehetőség, ott a szakaszos legeltetés javasolt. 4-5 napig kell egy helyen legeltetni az állatokat és egy tehénre 100 négyzetméteres területet kell számolni naponta. A szarvasmarha először a legértékesebb takarmányt, a csőmaradványokat fogyasztja el, majd a leveleket és végül a szármaradványokat. Ez elméletileg fedezi az egyedek takarmányszükségletét, de ettől függetlenül figyelni kell az állatok kondícióját. Szükség esetén szénával ki kell egészíteni a szarvasmarhák étrendjét.

A kukoricatarló azonban véges, ezzel nem lehet igazán növelni a legeltetési időszakot. Éppen ezért célszerű telepített kaszálókat is létesíteni a szántóterületek mellé. Ezeken akár még télen is legeltethetjük az állományt, amellyel tovább csökkenthetjük a takarmányozási költségeket. A téli legeltetés azonban sokkal több munkával és odafigyeléssel jár, mint a nyári legeltetés.

Télen az állatok kondíciója nem romolhat, ezért kiemelt figyelmet kell fordítani a jószágok életjeleire. Kondícióromlás esetén azonnal be kell avatkozni, plusz tápanyaggal kell ellátni az állatokat. Télen a hidegben nagyobb ugyanis az állatok tápanyagigénye, köszönhetően a szeles, esős, havas időnek. Célszerű fasorral, bokrokkal védett, széltől óvott helyen legeltetni, persze, ha van rá lehetőség.

Telepített kaszálókon akár télen is jól tarthatóak a húshasznú szarvasmarhák
 

A téli legeltetés másik nehezítő körülménye lehet még, ha a legelő Natura 2000 területen helyezkedik el. Ebben az esetben ugyanis október 31. és április 23. között kizárólag akkor lehet legeltetni, ha a környezetvédelmi felügyelőségnél engedélyt kér a tevékenységre a gazda.

A nitrátérzékeny területekre november 15-től február 15-ig tilos kijuttatni trágyát, valamint fagyos, hóval borított, vagy vizes területre határidőn túl is tilos a trágya kihelyezése. A legeltetés viszont trágyázással is jár. Szerencséjük az állattartóknak, hogy bizonyos feltételek betartása mellett engedélyezett a legeltetés. Mindössze annyira kell figyelni, hogy a kijuttatott trágya éves szinten nem haladhatja meg a hektáronkénti 120 kilogramm nitrogénhatóanyag-mennyiséget.

Látható hát, hogy a húshasznú szarvasmarhatartás szinte csak legeltetéssel lehet gazdaságos tevékenység. A téli legeltetést azonban kellő körültekintéssel, megfelelő odafigyeléssel lehet csak végezni, viszont ha minden követelmény teljesül, a gazda és az állat is jól jár.

További híreink

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Tisztul Békés: 10 ezer tonnányi illegális hulladéktól szabadították meg a vármegyét

2024.07.04.

Összesen mintegy 10 millió kilogrammnyi, vagyis 10 ezer tonnányi elhagyott, jogellenesen elhelyezett hulladéktól szabadították meg tavaly Békés vármegyét, csaknem 400 bejelentést vizsgáltak ki.

Partner

A Corteva innovációi a hatékonyságra és fenntarthatóságra fókuszálnak

2024.07.04.

A magyarországi gazdálkodók 2024-es mezőgazdasági tevékenységét továbbra is befolyásolják az elmúlt évek nehézségei; a klímaváltozás és az aszályos időjárás, a szomszédos országban zajló háború és annak gazdasági hatásai, valamint a terményárak hektikus változása. A hatékonyság továbbra is központi szerepet játszik a gazdálkodásban, és a Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat olyan fenntartható megoldásokon dolgozik, amelyek segíthetnek a magyar gazdáknak a jövedelmezőség és a termelékenység javításában még egy ilyen kihívásokkal teli időszakban is.

A magyar földeken is fontos a vadriasztó lánc használata

2024.07.04.

A magyar földeken is fontos a vadriasztó lánc használata, érdemes figyelni a szabályokra és a környezetre.

Magyarországon évente 21 milliárd forint vadkárigény keletkezik, változik a kezelése

2024.07.03.

Tavaly novemberben vetődött fel a Nemzeti Agrárkamarában először, hogy átveszik a vadkárigények teendőit a károsultaktól.

Megjött a tájékoztató a területi monitoring rendszer ellenőrzéseiről

2024.07.03.

A területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás