Sokszor keresik olyan kezdő, illetve telepítést fontolgató diótermesztők a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutatóintézet munkatársait, akik érdeklődnek a gyümölcs termesztése iránt. Kíváncsiak, milyen a megfelelő termőhely, a szaporítóanyag, a fajta, valamint érdeklődnek a helyes termesztéstechnológia megválasztásáról is. Az igényekre felelve döntött a NAIK egy kislétszámú Diótermesztés Szakmai nap megszervezése mellett.

A Diótermesztés Szakmai nap elsősorban kezdő és telepítést tervező, illetve fontolgató diótermesztőknek szól, a rendezvény időpontja: 2019. november 6. A helyszín a Körmendi Kulturális Központ (9900 Körmend Berzsenyi Dániel u. 11. lesz.

Novemberben, Körmenden lesz a Diótermesztés Szakmai nap

A szakmai nap tematikája:

  • termőhely választásának szempontjai
  • szaporítóanyag megválasztásának szempontjai
  • fajtaválasztás szempontjai
  • a termesztéstechnológia főbb lépései (ültetés, éves ápolási munkák, szüret és árukészítés)
  • növényvédelem
  • konzultáció.

Az érdeklődők a kérdéseiket már a jelentkezéssel egy időben is feltehetik a szervezőknek az info@fokertesz.hu e-mail címen - írja a NAIK híre. A jelentkezés 2019. szeptember 30. 23:59 óráig történhet.

Így kutatja és nemesíti a diót a NAIK

A dió (Juglans regia L.) nemesítése az Intézet alapításával egyidős, ugyanis 1950-ben indult ez a kutatási téma. Prof. dr. habil. Szentiványi Péter a nemesítési módszerek közül először tájszelekciót választott, melynek eredményeként a Tiszaháton található diópopulációból emelte ki a 'Milotai 10' és a 'Tisztacsécsi 83' fajtákat, a Mezőföldről pedig az 'Alsószentiváni 117' fajtát. Az 1970-es években a tájszelekción túl a keresztezéses nemesítést is használta a nemesítő. Apai szülőként az Észak-Amerikában elterjedt oldalrügyből is bőven termő, világos héj- és bélszínnel rendelkező 'Pedro' fajtát választotta. 

A keresztezéses nemesítés eredményeként jelenleg 5 hibrid diófajta kapott állami elismerést:

  •  Milotai bőtermő, 
  • Milotai kései℗,
  • Milotai intenzív,
  • Bonifác℗,
  • Alsószentiváni kései℗.

Az Intézet nemesítési munkájának eredményeként nagyjából 100 dióhibrid van értékelés alatt. Nemesítési céljaik között a késő tavaszi fagyok elkerülése érdekében a kései fakadási idő, illetve a termésmennyiség növelése érdekében az oldalrügyből történő termőképesség javítása kiemelt helyet foglal el. Ezen két kiemelt nemesítési célon kívül a legalább 32 méteres átlagos termésátmérő, a sima héjfelület, a világos terméshéj, a világos bélszín, a jó íz, a kórokozókkal és kártevőkel szembeni ellenálló-képesség és tolerancia elérése szerepel az Intézet tervei között.

Ezek a magyar dió előnyei

Az újabb diófajták előállítása mellett az Intézetben folyamatosan dolgoznak a magyar diótermesztés világban elfoglalt jó hírnevének megőrzésén. Ennek egyik fontos eleme, hogy az északi féltekén termesztett diófajták közül a magyar diófajták rendelkeznek a legkorábbi érési idővel. A magyar diófajták használatának további előnye, hogy nagy termésmérettel rendelkeznek (az átlagos termésátmérő legalább 32 mm), ami extra áruértéket képvisel a piacokon - írják.

Továbbá kutatási témáik között szerepel számos, a diótermesztés technológiai fejlesztését érintő kérdés, mint a metszés, az optimális érési idő meghatározása, az optimális áruvá készítési technológia (szüret, buroktalanítás, mosás, szárítás, osztályozás, csomagolás) kidolgozása és annak folyamatos fejlesztése.

Diófajták

Megosztás

További híreink

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás