Egy német startup olyan technológiát fejlesztett ki, amely lehetővé teszi a hagyományos húsfeldolgozók számára termesztett sertéshús előállítását. Ha a technológia uniós jóváhagyást kap, nagy tartályokban, számítógépek vezérelte módszerrel készülhet a karaj. Laura Gertenbach, az Innocent Meat társalapító-vezérigazgatója elmondta, hogy a húsfeldolgozókra nehezedő árnyomást ezzel a technológiával lehet csökkenteni. Így kivédhető a nagy vágóhidak magasabb vágási árai és a szupermarketek alacsony árai közötti árrés szűkülése miatti veszteség.

Laura Gertenbach alapító- és vezérigazgató-társával, Patrick Nonnenmacherrel olyan technológiát fejlesztett ki, amellyel a húsfeldolgozók a vágóhidaktól függetlenül, házon belül létrehozhatják az alapanyagot. „Meg akarjuk szüntetni a mezőgazdaságra való támaszkodást, és lehetőséget adunk az élelmiszer-előállítóknak arra, hogy a saját gyárukban állítsanak elő tiszta alapanyagot.” A duó startup vállalkozása, az Innocent Meat automatizált, végpontok közötti tiszta hústermelő rendszert készít. Lényegében „tiszta húst kínálunk szolgáltatásként” - közölte a vezérigazgató.

Egy német startup olyan technológiát fejlesztett ki, amely lehetővé teszi a hagyományos húsfeldolgozók számára termesztett hús előállítását - képünk illusztráció

A FoodNavigator cikkét a Magyar mezőgazdaság szemlézte, eszerint az Innocent Meat bioreaktorokat, sejtközegeket és növekedési faktorokat biztosít a húsüzemek számára, és hozzáférést biztosít a mesterséges intelligencián alapuló szoftvereihez. Az ügyfeleknek nem kell tudósokat vagy szoftverfejlesztőket bérelniük: “csak betakarítják a húst, és ennyi.”

Az első hús a sertésé

Elsőként a termesztett sertéshúsra, különösen a darált sertéshúsra összpontosítanak, mert Európában ebből fogy a legtöbb – közölte a vezérigazgató. „A termelők a megművelt darált sertéshúst értékesíthetik úgy, ahogy „betakarítják”, vagy kolbásszá, hamburgerré dolgozhatják fel.” Hosszú távon a plug-and-play megoldás nem korlátozódik a sertéshúsra. Másik hús előállításához mindössze a sejtvonalat kell megváltoztatni, a biológiai folyamat ugyanaz marad.

Bármilyen húst előállíthatnak amit csak akarnak. Ám mi darált sertéshússal kezdtük. A becsléseink szerint a sejtalapú hús költségeinek 90 százalékát a növekedési faktorok adják. Ezek hagyományosan orvosi termékek. Az orvosiparnak pedig nincs szüksége olyan nagy mennyiségű növekedési faktorra, mint a húsiparnak - mondta Gertenbach.

Növényi faktorok fejlesztése

A költségek csökkentése érdekében az Innocent Meat saját növényi növekedési faktorokat fejleszt. Noha a vezérigazgató nem árulta el, hogy mely növényi fehérjéket használják, annyit azonban igen, hogy a növénytermesztés ilyen célú átállítása viszonylag egyszerű lenne. A költségeket emellett egy német mérnöki vállalkozással közösen kifejlesztett szűrési technológiával is csökkenteni akarják. Ez azt jelenti, hogy egy-egy tétel elkészülte után nem minden sejtet dobnának ki. A startup továbbá saját módszert is kifejlesztett az állványok „nagyon költséghatékony módon” történő előállítására is. A technológia elterjedésének egyik fő gátja a szabályozás, mivel sem Európában, sem az Egyesült Államokban nem engedélyezett a laboratóriumban előállított hús fogyasztása. Eddig egyedül a Just Eat nevű cég labor-csirkehúsát engedélyezték – azt is csak Szingapúrban. Tehát a forgalomba hozatal előtt az Innocent Meat-nek is meg kell kapnia az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) jóváhagyását.

Megosztás

További híreink

December 2-ig nyújthatók be a kárenyhítő támogatási kérelmek

2024.11.21.

A gazdálkodók 2024. december 2-ig nyújthatják be kárenyhítő támogatási kérelmüket. A határidő azért módosult, mert 2024. november 30. munkaszüneti napra esik.

Több, mint 10 milliárd forintot fizettek ki a Napenergia plusz programban

2024.11.21.

Az Energiaügyi Minisztérium szerint mintegy 4000 pályázónak már több mint 10 milliárd forintot utaltak át a modern napelemes rendszerek telepítéséhez

Naponta méhek millióinak gyilkosa az autó

2024.11.21.

Egy friss kutatás meglepő eredményeket hozott a méhek közlekedési forgalom miatti pusztulásáról, amely jóval nagyobb léptékű, mint azt korábban feltételezték.

Kemény mínuszok és havazás lesz ma

2024.11.21.

Csütörtökön változóan felhős, napos idő várható, de estére délnyugatról vastag felhőzet érkezik, és nyugaton havas eső, havazás alakulhat ki, erős, néhol viharos széllel.

Van válasz a veszteséges tejtermelésre: Szilágyi Szabina mesélt a Bociország Sajtműhely munkájáról

2024.11.21.

A szarvasmarhatartás korántsem egyszerű feladat, amit Szilágyi Szabina gyakorló gazdálkodó alapos gazdasági számításokkal támasztott alá.

Kritikus állapotban az intenzív osztályon van a tinédzser, akit madárinfluenza fertőzött meg

2024.11.20.

Egy kanadai tinédzser kritikus állapotban, intenzív osztályon fekszik, miután H5N1 madárinfluenzával fertőződött meg november elején.

Partnerhírek
Partner

Baromfi Mintatelep és Látogatóközpont: az Agrofeed új mérföldköve a fenntartható állattenyésztésben

2024.11.19.

Az Agrofeed Kft. nagy hangsúlyt fektet olyan mintatelepek létrehozására, amelyeken az elvégzett etetési tesztek tapasztalatai alapján hatékonyabb takarmányt tud a partnerei számára ajánlani.

Partner

Útmutató a talajmintavételhez, mésztrágyázáshoz és a meszezéshez

2024.11.07.

Most, a tavaszi vetések betakarítása és az őszi vetések befejezése után ráérősen foglalkozhatunk két, a növénytermesztés hatékonyságát megalapozó, mégis méltatlanul elhanyagolt kérdéssel, illetve azok gyakorlati megvalósíthatóságával. Az egyik a talajmintavétel, a másik a mésztrágyázás és meszezés kérdésköre.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.100 hirdetés 91 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás