Egy német startup olyan technológiát fejlesztett ki, amely lehetővé teszi a hagyományos húsfeldolgozók számára termesztett sertéshús előállítását. Ha a technológia uniós jóváhagyást kap, nagy tartályokban, számítógépek vezérelte módszerrel készülhet a karaj. Laura Gertenbach, az Innocent Meat társalapító-vezérigazgatója elmondta, hogy a húsfeldolgozókra nehezedő árnyomást ezzel a technológiával lehet csökkenteni. Így kivédhető a nagy vágóhidak magasabb vágási árai és a szupermarketek alacsony árai közötti árrés szűkülése miatti veszteség.

Laura Gertenbach alapító- és vezérigazgató-társával, Patrick Nonnenmacherrel olyan technológiát fejlesztett ki, amellyel a húsfeldolgozók a vágóhidaktól függetlenül, házon belül létrehozhatják az alapanyagot. „Meg akarjuk szüntetni a mezőgazdaságra való támaszkodást, és lehetőséget adunk az élelmiszer-előállítóknak arra, hogy a saját gyárukban állítsanak elő tiszta alapanyagot.” A duó startup vállalkozása, az Innocent Meat automatizált, végpontok közötti tiszta hústermelő rendszert készít. Lényegében „tiszta húst kínálunk szolgáltatásként” - közölte a vezérigazgató.

Egy német startup olyan technológiát fejlesztett ki, amely lehetővé teszi a hagyományos húsfeldolgozók számára termesztett hús előállítását - képünk illusztráció

A FoodNavigator cikkét a Magyar mezőgazdaság szemlézte, eszerint az Innocent Meat bioreaktorokat, sejtközegeket és növekedési faktorokat biztosít a húsüzemek számára, és hozzáférést biztosít a mesterséges intelligencián alapuló szoftvereihez. Az ügyfeleknek nem kell tudósokat vagy szoftverfejlesztőket bérelniük: “csak betakarítják a húst, és ennyi.”

Az első hús a sertésé

Elsőként a termesztett sertéshúsra, különösen a darált sertéshúsra összpontosítanak, mert Európában ebből fogy a legtöbb – közölte a vezérigazgató. „A termelők a megművelt darált sertéshúst értékesíthetik úgy, ahogy „betakarítják”, vagy kolbásszá, hamburgerré dolgozhatják fel.” Hosszú távon a plug-and-play megoldás nem korlátozódik a sertéshúsra. Másik hús előállításához mindössze a sejtvonalat kell megváltoztatni, a biológiai folyamat ugyanaz marad.

Bármilyen húst előállíthatnak amit csak akarnak. Ám mi darált sertéshússal kezdtük. A becsléseink szerint a sejtalapú hús költségeinek 90 százalékát a növekedési faktorok adják. Ezek hagyományosan orvosi termékek. Az orvosiparnak pedig nincs szüksége olyan nagy mennyiségű növekedési faktorra, mint a húsiparnak - mondta Gertenbach.

Növényi faktorok fejlesztése

A költségek csökkentése érdekében az Innocent Meat saját növényi növekedési faktorokat fejleszt. Noha a vezérigazgató nem árulta el, hogy mely növényi fehérjéket használják, annyit azonban igen, hogy a növénytermesztés ilyen célú átállítása viszonylag egyszerű lenne. A költségeket emellett egy német mérnöki vállalkozással közösen kifejlesztett szűrési technológiával is csökkenteni akarják. Ez azt jelenti, hogy egy-egy tétel elkészülte után nem minden sejtet dobnának ki. A startup továbbá saját módszert is kifejlesztett az állványok „nagyon költséghatékony módon” történő előállítására is. A technológia elterjedésének egyik fő gátja a szabályozás, mivel sem Európában, sem az Egyesült Államokban nem engedélyezett a laboratóriumban előállított hús fogyasztása. Eddig egyedül a Just Eat nevű cég labor-csirkehúsát engedélyezték – azt is csak Szingapúrban. Tehát a forgalomba hozatal előtt az Innocent Meat-nek is meg kell kapnia az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) jóváhagyását.

Megosztás

További híreink

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Tisztul Békés: 10 ezer tonnányi illegális hulladéktól szabadították meg a vármegyét

2024.07.04.

Összesen mintegy 10 millió kilogrammnyi, vagyis 10 ezer tonnányi elhagyott, jogellenesen elhelyezett hulladéktól szabadították meg tavaly Békés vármegyét, csaknem 400 bejelentést vizsgáltak ki.

Partner

A Corteva innovációi a hatékonyságra és fenntarthatóságra fókuszálnak

2024.07.04.

A magyarországi gazdálkodók 2024-es mezőgazdasági tevékenységét továbbra is befolyásolják az elmúlt évek nehézségei; a klímaváltozás és az aszályos időjárás, a szomszédos országban zajló háború és annak gazdasági hatásai, valamint a terményárak hektikus változása. A hatékonyság továbbra is központi szerepet játszik a gazdálkodásban, és a Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat olyan fenntartható megoldásokon dolgozik, amelyek segíthetnek a magyar gazdáknak a jövedelmezőség és a termelékenység javításában még egy ilyen kihívásokkal teli időszakban is.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás