Nagyon nehéz helyzetben van a halágazat Magyarországon. A magas takarmányárak, az aszályos időjárás és a támogatások hiánya teljesen a padlóra küldték az ágazatot. A Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) már attól tart, hogy hamarosan sokan inkább megszüntetik a tógazdaságaikat, és szántófölddé minősíttetik át azokat. A szervezet szóvivője, Lévai Ferenc egy riportban elmondta, hogy olyan rossz a helyzet, hogy az ágazat szereplői közül már többen a túlélésükért küzdenek.

Az Agrárszektor számolt be róla, hogy a takarmányok drágulása olyan méreteket öltött, hogy a tógazdaságok már nem tudják kigazdálkodni ezeket a költségeket. Ráadásul előállhat olyan eset is, hogy a takarmánnyal rendelkezők nem akarják eladni a készleteiket, mert arra várnak, hogy még feljebb menjenek az árak. A szakember az idei évben tapasztalható forró, csapadékmentes és aszályos időjárást hozta fel, mint fő problémát. Lévai Ferenc elmondta, hogy a szárazság főleg a dunántúli – a Baranya, a Tolna és Somogy megyei – tógazdaságokat érinti, ahol a tavak üzemi vízszintjének több mint 50 százaléka hiányzik, és mostanra már mintegy 60 tonnányi hal hullott el. A szakember kitért arra is, hogy a rendkívüli meleg miatt a vízhiány mellett oxigénhiányos állapot is ki tud alakulni a tavakban, ráadásul a halaknak a sekélyebb vizekben esélyük sincs elbújni a madarak elől.

Nagyon nehéz helyzetben van a magyar halágazat

A szakember szerint ott, ahol intenzív termelés zajlik, a tógazdaságok jól vannak, bár a nyári meleg az afrikai harcsát is megviselte. A 30 fokos vízben ugyanis a hal nem eszik, mivel nem tud emészteni.

Támogatás nélkül itt sem megy?

A MA-HAL szóvivője beszélt arról is, hogy a halágazatban nincs semmiféle támogatás, se kárpótlás, ráadásul az európai halászati programok is csak a tengeri halászattal foglalkoznak. Ez pedig tönkreteszi az ágazatot, pedig a természetes állattenyésztéshez a legközelebb a haltermelés van. Ahogy Lévai Ferenc fogalmazott, olyan szinten vannak hátrányos helyzetben, mint senki más a mezőgazdaságban, és ezt csak az tudja, aki maga is benne van. A szakemberek attól tartanak, hogy Magyarországon is bekövetkezhet az, ami néhány éve Romániában megtörtént: a halágazat szereplői megszüntették a korábbi a tevékenységüket, kiszárították a halastavakat, és átminősíttették szántófölddé a területeket. Emiatt viszont rövid időn belül halhiány alakult ki Romániában. Lévai Ferenc szerint a belvízi halászat hanyatlóban van Magyarországon, pedig 1990 óta a halgazdálkodás volt volt az egyetlen olyan ágazat, ami nemcsak megtartotta területeit, de még minimálisan növelni is tudott rajtuk.

Lassan folyik az ügyintézés a halágazat számára

A szakember rámutatott, hogy a haltermelés egy hosszú, többéves folyamat, de mivel az uniós pályázatok elbírálása egy évig tart, és lassú az átfutása, így nem tudnak eredményesen szerepelni ezeken. Mire a hatóságok egy pályázatot elbírálnak, már rég teljesen más a helyzet. Így nem lehet termelni és fejleszteni - jelentette ki Lévai Ferenc. A támogatáson elnyert pénzeket gyakran elviszi az infláció és az áremelkedés.

Lévai Ferenc beszélt arról is, hogy a fogyasztásösztönző kampányoknak köszönhetően egyre inkább kereseti cikk lett a hal. A tudatos vásárlói réteg egyre inkább kezd átszokni a halfogyasztásra. A legfontosabb partnerük a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ), az ő biztonságuk és a magyarországi piac mindennél fontosabb a MA-HAL számára.

A szakember elmondta, hogy a hazai piacon a katasztrofális idei év ellenére sem lesznek ellátási problémák, és körülbelül 5 ezer tonnányi hal kerül majd az őszi-tavaszi időszakban a magyar fogyasztókhoz. Az export minimális lesz, ugyanis a termelőknek nincsenek készleteik erre a célra. A MA-HAL augusztusban úgy becsülte, hogy az őszi idényben 10-20 százalékos drágulásra lehet majd számítani, és Lévai Ferenc a portál kérdésére ezt most megerősítette. Ahogy fogalmazott, már most 850-900 forint körül adják a halat, és ez Karácsonyra még feljebb fog emelkedni.

Megosztás

További híreink

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás