Júniusban tovább csökkent a műtrágya és a növényvédő szerek értékesítése. A száraz, csapadékmentes időjárás miatt egy gombaölő szeres permetezést ki is hagyhattak a termelők.

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) által megfigyelt forgalmazók műtrágya-értékesítése tovább csökkent júniusban – derül ki az intézet jelentéséből. Csak a nitrogént, foszfort és káliumot tartalmazó – méghozzá a három hatóanyagot egyforma arányban tartalmazóNPK-műtrágyák képeztek kivételt, ennél a terméknél a forgalom megháromszorozódott. Ez a korábbi trend folytatódása, hiszen májusban az AKI adatai szerint harmadára csökkent a műtrágyaforgalom az előző havihoz képest. Akkor is volt kivétel: a kálium- és foszfortartalmú szerekből több fogyott, mivel a kálium és a foszfor kedvezően hat az érési folyamatokra. Erre szükség is volt az idei gabonaszezonban, amikor júniust utólagosan vízhiányos időszaknak nyilvánították a felügyeleti szervek – emlékeztetnek a jelentésben. Az őszi árpa és az őszi búza aratása országszerte másfél-két héttel korábban kezdődött, ami különösen jellemző volt a keleti országrészben, ahol nagyobb volt a csapadékhiány.

Műtrágyából és növényvédő szerből is kevesebb fogyott a megfigyelt időszakban
 

A műtrágya iránti kereslet tovább csökkent, ami az értékesítés árának lejtőn maradásához vezetett júniusban, és ez alól csak a kálium-klorid volt a kivétel, itt 2,2 százalékos áremelkedés volt tapasztalható. Egyéves időtávban a kálium-klorid árának csaknem 2 százalékos emelkedése mellett a többi terméké szinten maradt, vagy 6-10 százalékkal lett alacsonyabb.

Visszaesett a növényvédő szerek forgalma is a májusihoz képest. A szárazabb, csapadékhiányos időszak nem kedvezett sem a gyomosodásnak, sem a kártevők és kórokozók terjedésének. A forgalomcsökkenés együtt járt az értékesítési árak visszaesésével is, különösen a gombaölő szereknél. Néhány rovarölő és gyomirtó szer ára azonban a kereslet visszaesése ellenére is emelkedett néhány százalékkal.

Jól fogytak a munkagépek

A munkagépek terén jelentősen emelkedett a vető- és ültetőgépek, valamint a talajművelő gépek értékesítése 2017. első negyedévében az előző év azonos időszakához képest. Mindkét szegmens piaca több mint másfélszeresére bővült. A talajművelő gépeken belül a talajlazítók kivételével valamennyi gépfajtánál nőttek az eladások, legjelentősebben a hengereknél.

Forrás: nak.hu

Megosztás

További híreink

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Tisztul Békés: 10 ezer tonnányi illegális hulladéktól szabadították meg a vármegyét

2024.07.04.

Összesen mintegy 10 millió kilogrammnyi, vagyis 10 ezer tonnányi elhagyott, jogellenesen elhelyezett hulladéktól szabadították meg tavaly Békés vármegyét, csaknem 400 bejelentést vizsgáltak ki.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás