Egyre nő a remény, hogy a szarvasmarha-tuberkulózis elleni vakcina elérhető közelségbe kerülhet. Az Egyesült Királyság kormánya ugyanis bejelentette a terepi kísérletek és egy új bőrteszt megkezdését. A bejelentés egy olyan időszakban történt, amikor Észak-Írországban (NI) egyre több állományban fordult elő tbc, és egyre több a vizsgálaton reaktív állatok száma.

A Mezőgazdasági, Környezetvédelmi és Vidékügyi Minisztérium novemberi statisztikái szerint a szarvasmarha-tuberkulózis előfordulása 20 év óta először 10% fölé kúszott.

Az eddigi laboratóriumi vizsgálatok azt mutatták, hogy a vakcina és a DIVA bőrteszt biztonságos, és a teszt jól teljesít az APHA által ellenőrzött körülmények között. (Fotó: Pixabay)

Magas arányok, vakcinaértékelés és -kísérletek

Az újonnan vizsgált állományok arányában az állományok felbomlása 9,95%-ról 10,14%-ra emelkedett októberhez képest. A novemberig tartó 11 hónapban összesen 15 583 szarvasmarhát távolítottak el a vizsgálat során.

Eközben az Állat- és Növényegészségügyi Ügynökség (APHA) közölte, hogy a terepi kísérletek második szakaszában a szarvasmarhák BCG-vakcinájának biztonságosságát, valamint a DIVA bőrvizsgálat biztonságosságát és teljesítményét értékelik a beoltott szarvasmarhákon. Az eddigi laboratóriumi vizsgálatok azt mutatták, hogy a vakcina és a DIVA bőrteszt biztonságos, és a teszt jól teljesít az APHA által ellenőrzött körülmények között.

A szántóföldi kísérletek országszerte kereskedelmi állattartó gazdaságokban zajlanak, és várhatóan még ebben az évben befejeződnek. Ebben a fázisban legalább 5 gazdaság vesz részt 600 állattal, amelyek közül 300 állatot szarvasmarha-BCG-vel oltanak be, míg a fennmaradó fele placebót kap.

Dr. Phil Hogarth, az APHA tbc-vel foglalkozó vezető kutatója szerint a következő lépés jelentős mérföldkövet jelent. „Ez sokéves kutatásra épül, és az APHA továbbra is a tudomány által vezérelve, fáradhatatlanul dolgozik majd a betegség felszámolásáért folytatott küzdelemben.”

A szarvasmarha-tuberkulózis nehéz állatbetegség

Anglia, Skócia és Wales főállatorvosai közös nyilatkozatban mondták: „A szarvasmarha-tuberkulózis a világ egyik legnehezebb állatbetegséggel kapcsolatos kihívása. Az új szarvasmarha-vakcinával és a DIVA bőrteszttel jelentős előrelépést értünk el a betegség felszámolását segítő további eszköz kifejlesztésében. Nagyon hálásak vagyunk a résztvevő állatorvosoknak és gazdáknak, hogy erőfeszítéseikkel hozzájárultak ehhez.”

Ha ez a második fázis sikeres lesz, remélhetőleg a következő néhány évben mindkettő bevethető lesz, jelentős eszközökkel bővítve a jelenleg rendelkezésre álló eszköztárat. Az APHA a kísérletekből származó információkat a forgalomba hozatali engedélyek és a nemzetközi elismerés iránti kérelmek támogatására fogja felhasználni. Ez évente több ezer olyan szarvasmarha megmentését fogja elősegíteni, amelyeket a betegség terjedésének megakadályozása érdekében le kellett volna vágni.

A hírt üdvözölte a Brit Állatorvosi Szövetség (BVA) elnöke, Malcolm Morley, aki a következő lépést fontos mérföldkőnek nevezte az állatorvosok, a tudományos közösség, a kormányzat és az ipar által a betegség leküzdésére tett folyamatos közös erőfeszítésekben.

„A BVA a vakcina és a teszt kifejlesztését olyan kutatási prioritásként határozta meg, amely más járványvédelmi intézkedések mellett jelentős hatással lehet a szarvasmarha-tuberkulózis felszámolására az Egyesült Királyságban és világszerte. Kíváncsian várjuk a kísérletek eredményeit.”

A szarvasmarha-tuberkulózis az egyik legnehezebb és legnehezebben megoldható állat-egészségügyi kihívás, amellyel az Egyesült Királyságnak jelenleg szembe kell néznie, és amely évente 100 millió fontba (112 millió euró) kerül az adófizetőknek. Angliában és Walesben 2021-ben több mint 38 000 szarvasmarhát vágtak le a betegség leküzdése érdekében.

(Forrás: dairyglobal.net)

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Magyarországon évente 21 milliárd forint vadkárigény keletkezik, változik a kezelése

2024.07.03.

Tavaly novemberben vetődött fel a Nemzeti Agrárkamarában először, hogy átveszik a vadkárigények teendőit a károsultaktól.

Megjött a tájékoztató a területi monitoring rendszer ellenőrzéseiről

2024.07.03.

A területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit.

Zajlik a szezon, itt az első nyári hónap gépes összefoglalója

2024.07.03.

A gépek témájához kapcsolódóan hoztunk híreket júniusból, hogy egy helyen összegyűjtve is böngészhetőek legyenek a tartalmak.

Már csak néhány napig lehet szavazni a 2024-es Év Szaktanácsadója címre

2024.07.02.

Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén is keresi az Év Szaktanácsadóját. A cím odaítélésének első lépése a jelöléssel kezdődött.

Bővül a cseh és magyar szövetség: együttműködési megállapodást kötött az Agrofert és a Széchenyi István Egyetem

2024.07.02.

A Széchenyi István Egyetem stratégiai partnerségi együttműködési megállapodást kötött az Agrofert, a.s. vállalattal Csehország fővárosában, Prágában, a cégcsoport székhelyén.

Megnövelték a Gazdahitel költségvetését Romániában

2024.07.02.

Bővül a romániai Gazdahitel kerete: az eredetileg megszabott 815,5 millió lejről (65 milliárd 200 millió forint)  646 millió lejjel 1461,5 millió lejre, mintegy 116 milliárd 920 millió forintnyira nő a program költségvetése.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás