A szennyvíz és a szennyvíziszap mezőgazdasági jellegű felhasználása nem újdonság. Régóta alkalmazzák a gazdák tápanyag-visszapótlás céljára. Azt viszont szem előtt kell tartani, hogy nagyon figyelni kell a területre történő kijuttatáskor, mivel a szennyvíziszapok akár toxikus anyagokat is tartalmazhatnak.

Mezőgazdasági területen kizárólag az a települési szennyvíz tisztítása során keletkező és ehhez hasonló összetételű szennyvíz használható fel, aminek a szennyezőanyag tartalma nem haladja meg a törvényben meghatározott határértéket.

A szennyvíziszap is csak megfelelő kezelés után használható fel a mezőgazdasági területeken. Ez biológiai és kémiai úton, valamint hőkezeléssel is megoldható. Egyébként a szennyvíziszap a települési folyékony hulladék legalább 6 hónapos tárolásával, vagy kémiai kezelésével nyer az előírásoknak megfelelő szennyezőanyag tartalmat.

Vannak azonban ezen kívül még olyan szabályok, amelyeket szigorúan be kell tartani szennyvíz, vagy szennyvíziszap kijuttatásakor:

  • szőlő, bogyósgyümölcs és alacsony törzsű gyümölcsösben csak vegetációs időszakon kívül lehet kijuttatni,
  • hagyományos művelésű gyümölcsös esetén a kijuttatás és a betakarítás között legalább 6 hétnek el kell telnie,
  • szántóföldön csak a betakarítás és a vetés közti időben juttatható ki szennyvíz és szennyvíziszap.
Fotó: zalaviz.hu
 

Tilos a szennyvíz és a szennyvíziszap kihelyezése:

  • 5,5 pH-értéknél alacsonyabb talajra,
  • 60 cm-nél vékonyabb termőréteg esetén,
  • fagyott, hóval borított területre,
  • 6-12 %-nál nagyobb lejtésű területre.

A szennyvíz, szennyvíziszap és szennyvíziszap komposzt kihelyezése előtt a talajvédelmi hatóságtól kell engedélyt kérni. A kérelmet bármelyik kormányablaknál be lehet nyújtani, amelyhez mellékelni kell:

  • a szennyvíz, szennyvíziszap vagy szennyvíziszap komposzt felhasználását megalapozó talajvédelmi tervet,
  • a földhasználó és tulajdonos hozzájárulását,
  • komposztáló telep hulladékkezelési engedélyét.

A kérelemkor fizetendő talajvédelmi hatósági eljárás díja szennyvíz vagy szennyvíziszap felhasználás esetén 144.000 Ft, szennyvíziszap komposzt hasznosítása esetén 110.000 Ft.

Forrás: portal.nebih.gov.hu

Megosztás

További híreink

Hogyan mentheted meg a buxusodat a puszpángmolytól?

2024.10.05.

A buxus, vagyis a puszpáng egy népszerű örökzöld növény, amelyet gyakran használunk sövények és dekoratív kertek kialakítására. De mit kell ahhoz tenni, hogy a növény valóban a kert dísze legyen? 

Hódít a mesterséges intelligencia – az intelligens kerteké a jövő

2024.10.05.

Mivel a technológia továbbra is áthatja életünk minden területét, nem meglepő, hogy a mesterséges intelligencia (AI) utat tör magának kertjeinkbe is. Az AI forradalmasítja a kertészkedéshez való hozzáállásunkat, a növényápolási alkalmazásoktól kezdve, amelyek a bevált gyakorlatokhoz vezetnek bennünket, egészen a teljesen automatizált kerti rendszerekig, amelyek kiküszöbölik a növények termesztése során felmerülő találgatásokat.

Bemutatkozott az elektromos Massey Ferguson traktor az ATH szakkiállításon

2024.10.05.

A holland gyártó, a Mechan Group bemutatott egy MF traktort elektromos változatban a szeptemberben megrendezett AgroTechniek Holland (ATH) szakkiállításon. Az importőr a prototípust a Knegt Tractorsszal együttműködve építette meg.

A nyári ludak után házi kacsában is fertőzött a madárinfluenza vírus

2024.10.05.

Néhány nappal az első vadmadár esetek igazolása után házi baromfiállományban is kimutatta a madárinfluenza jelenlétét a Nébih laboratóriuma

Tíz szakember kapta meg a Népművészet Mestere díjat 2024-ben

2024.10.05.

A Népművészet Mestere díj egyes alkotások vagy egész életmű elismeréseként azoknak a népművészeknek adományozható állami kitüntetés, akik hosszabb időszak alatt kifejtett munkásságuk során a népművészet fejlesztésében kimagasló eredményeket értek el.

Partner

Ezt ne hagyja ki! - Nagy meglepetés az Agrárszektor Konferencián

2024.10.04.

Előesttel bővül az idén a siófoki Agrárszektor Konferencia műsora, így már három napon keresztül, december 3-5. között találkozhatnak színvonalas szakmai programokkal a rendezvény résztvevői. A december 3-i előesten az agráriumot érintő meteorológiai előrejelzésekről, az agrárgazdaságra is hatással bíró várható gazdasági és belpolitikai eseményekről lesz szó, illetve mérlegre kerülnek a magyar élelmiszergazdaság Európai Unióban töltött elmúlt húsz évének tapasztalatai és a hazai agrárvállalkozások kitörési lehetőségei is.

Partnerhírek
Partner

Vulcan Profi Smax – granulált elemi kén - Mindenkinek használni kellene?!

2024.10.04.

Az elmúlt években a kénhiány állandósult a növénytermesztésben. Sok és egyoldalú a kijuttatott nitrogén, miközben egyre magasabb fehérje- és olajtartalmú növényeket termesztünk. Granulált kén használatával több évre elegendő ként tudunk kijuttatni.

Partner

Nem csak értékesít és szolgáltat, hanem drónok üzemeltetésében is segít a PlantaDrone

2024.10.02.

A Kukorica Kör Egyesület dunapataji Szakmai Napján Gyovai Szabolcs, a PlantaDrone Kft. ügyvezetője, a dróntechnológia lehetséges felhasználási módozatairól tartott előadást. Az elhangzottak szerint az értékesítésen túl már az üzemeltetésükben is segíti a dróntulajdonosokat a cég, az általuk létrehozott Drón műveleti központ által.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus CBK szárzúzó
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus CBK szárzúzó

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Graecus BK
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BK

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 106 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás