Így is érzékeltethetjük a precíziós eszközök fontosságát a mezőgazdaságban. Egyelőre a szántóföldi növénytermesztésben a legelterjedtebbek, a jövőben viszont egyéb ágazatokban is létkérdés lesz az alkalmazásuk.

A precíziós eszközök alapjaiul a szenzorok szolgálnak, amelyek rengeteg információt szolgáltatnak az azokat feldolgozó számítógép felé. Legyen szó például egy munkagép útvonaláról, vagy egy takarmánykiosztó által kiadott takarmánymennyiségről. A lényeg mindkét esetben ugyanaz: minden lehetséges információ feldolgozása a későbbi haszonszerzés céljából.

Magyarországon a fent említett adatokat maradéktalanul felhasználó precíziós mezőgazdaság még nem terjedt el, pedig már itthon is elérhetőek az ezt szolgáló technológiák. A kérdés az, mikor és mennyire fogják kiaknázni ezeket a lehetőségeket a gazdák.

A GPS már a hazai traktorokból sem hiányozhat, ennyivel legalább közelebb járunk a precíziós gazdálkodáshoz
 

A szántóföldi növénytermesztésben már hazánkban is több, precíziós gazdálkodást segítő eszköz vetette meg a lábát. Itt van például a GPS, amelynek segítségével automatikusan kormányozza saját magát a traktor, vagy a kombájn. Így a gépek optimális úton haladnak, minimalizálva a feleslegesen bejárt területek méreté és ezzel üzemanyagot spórolva üzemeltetőjének. A hozamtérkép azonban még kevésbé elterjedt, pedig nagyon hasznos lehet a növénytermesztéssel foglalkozók számára. Ezzel ugyanis a műholdas vagy drónos távérzékeléssel kiegészítve az is megállapítható, hol szükséges növényvédő szert alkalmazni.

A kertészet már nem is életképes precíziós eszközök nélkül

A kertészetben csak az automatizált üvegházakra kell gondolnunk és már látjuk is, hogy az eszközök nélkül gyakorlatilag már nem is létezhet ma üvegházi növénytermesztés (nagyüzemi körülmények között). Ez azonban csak egy szelete az ebben az ágazatban alkalmazható megoldásoknak, van még hová fejlődni. Még például senki sem használ itthon mikroklímát mérő mezőgazdasági állomást, kórokozó modellezésen alapuló növényvédelmet, vagy precíziós öntözést.

Egyre több üvegházban van automatizálva néhány folyamat, mint például a szellőztetés
 

Legkevésbé az állattenyésztésben terjedtek el a precíziós eszközök. Egyedül a számítógépes takarmánykiosztás az, amit többen használnak, de ez is elsősorban a sertés- és baromfitenyésztők körében ismert technológia.

Miért nem akarnak ’precízek’ lenni a gazdák?

Az ok nagyon egyszerű: nem éri meg váltani az új technológiákra. A gazdák ugyanis digitalizáció nélkül is aránylag magas hozamokat képesek elérni, valamint a precíziós eszközökhöz szükség van némi informatikai hozzáértésre is.

Később azonban, ahogyan emelkedik az input anyagok ára, muszáj lesz elmozdulniuk a digitalizált gazdálkodás felé. Ha továbbra is megfelelő hozamot akarnak elérni. Ehhez azonban megfelelő képzéseket is biztosítani kell a termelőknek, hogy legalább a szakértelem hiánya ne legyen esetükben gátló tényező.

Forrás: nak.hu

További híreink

Partner

Ezt ne hagyja ki! - Nagy meglepetés az Agrárszektor Konferencián

2024.10.04.

Előesttel bővül az idén a siófoki Agrárszektor Konferencia műsora, így már három napon keresztül, december 3-5. között találkozhatnak színvonalas szakmai programokkal a rendezvény résztvevői. A december 3-i előesten az agráriumot érintő meteorológiai előrejelzésekről, az agrárgazdaságra is hatással bíró várható gazdasági és belpolitikai eseményekről lesz szó, illetve mérlegre kerülnek a magyar élelmiszergazdaság Európai Unióban töltött elmúlt húsz évének tapasztalatai és a hazai agrárvállalkozások kitörési lehetőségei is.

Öntözőrendszerek: Melyik a legjobb választás?

2024.10.04.

Az öntözőrendszerek kulcsfontosságú szerepet játszanak a kertészet és általában a mezőgazdaság hatékonyságában, különösen a szárazabb éghajlatokon, így Magyarországon is. Az optimális vízellátás biztosítása a növények számára nemcsak a terméshozamot növeli, hanem a vízpazarlás minimalizálásában is segít.

Utánajártak, hány medve kóborolhat Magyarországon

2024.10.04.

Szinte lehetetlen kideríteni, pontosan hány európai barnamedve kószál éppen Észak-Magyarország erdőiben, de az egyes észleléseket végignézve képet kaphatunk az állatok hozzávetőleges számáról.

Partner

Vulcan Profi Smax – granulált elemi kén - Mindenkinek használni kellene?!

2024.10.04.

Az elmúlt években a kénhiány állandósult a növénytermesztésben. Sok és egyoldalú a kijuttatott nitrogén, miközben egyre magasabb fehérje- és olajtartalmú növényeket termesztünk. Granulált kén használatával több évre elegendő ként tudunk kijuttatni.

Bőgés után barcogástól hangosak az erdők – egy nap alatt akár 30-40 nősténnyel is elbír a bika

2024.10.04.

Az ősz és a hűvösebb idő beköszöntével megérkezett a gímszarvasok párzási időszaka, azaz a szarvasbőgés. A különös jelenség időjárástól és földrajzi viszonyoktól függően augusztus végétől akár novemberig is tarthat. A rendőrség és a vadásztársaságok fokozott óvatosságra kérik a közlekedőket, mivel a párzás időszakában a vadak mozgása még kevésbé kiszámítható, mint máskor.

Drámai visszaesés után hároméves mélyponton Magyarország ipari termelése: mi áll a háttérben?

2024.10.04.

Az augusztusi ipari termelési adatok alapján az ipari kibocsátás volumene jelentős visszaesést mutatott. Az ipar teljesítménye idén augusztusban 9,5%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest, a munkanap-hatással korrigálva pedig a visszaesés 4,1% volt.

Partnerhírek
Partner

Vulcan Profi Smax – granulált elemi kén - Mindenkinek használni kellene?!

2024.10.04.

Az elmúlt években a kénhiány állandósult a növénytermesztésben. Sok és egyoldalú a kijuttatott nitrogén, miközben egyre magasabb fehérje- és olajtartalmú növényeket termesztünk. Granulált kén használatával több évre elegendő ként tudunk kijuttatni.

Partner

Nem csak értékesít és szolgáltat, hanem drónok üzemeltetésében is segít a PlantaDrone

2024.10.02.

A Kukorica Kör Egyesület dunapataji Szakmai Napján Gyovai Szabolcs, a PlantaDrone Kft. ügyvezetője, a dróntechnológia lehetséges felhasználási módozatairól tartott előadást. Az elhangzottak szerint az értékesítésen túl már az üzemeltetésükben is segíti a dróntulajdonosokat a cég, az általuk létrehozott Drón műveleti központ által.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus CBK szárzúzó
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus CBK szárzúzó

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Graecus BK
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BK

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 3.400 hirdetés 106 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás