Megbízható, a nyájat engedelmesen terelő, a zord időjárást jól tűrő kutyára volt szükségük azoknak a farmereknek, akik az angol-skót határ környékén juhokat tartottak. Bár már az 1500-as években írtak erről a fajtáról, a komolyabb tenyésztése csak a XIX. században kezdődött.

Magyarországon az egyik legnépszerűbb, hobbiból és sportra tartott kutya, de a szakember azt javasolja, hogy kétszer is gondoljuk meg, ha border collie-t akarunk venni, mert sok időt kell vele tölteni. Dr. Kárpáti Dalma állatorvos, tréner, a Border Collie Fajtamentő és Rehabilitációs Egyesület egyik alapítója mutatja be ezt a sokak által imádott fajtát.

Osonó mozgása van, amelyet talán a farkastól örökölt, ugyanakkor gátoltak az ösztönei, mert a juhokat nem vadászhatja le (Fotó: Pixabay)

A border collie juhászkutya, akit arra tenyésztettek, hogy Anglia és Skócia határán terelje a juhokat.

Más a mozgása, mint a magyar pásztorkutyának, amely általában csipked és ugat.

Szemmel terel, nagyon precíz

A border collie szemmel terel, nagyon precíz, és alapvetően csendes állat. Osonó mozgása van, amelyet talán a farkastól örökölt, ugyanakkor gátoltak az ösztönei, mert a juhokat nem vadászhatja le. Egyébként a nagyon ösztönerős borderrel nem lehet együtt élni egy lakásban, azok kifejezetten munkára valók, és semmiképpen nem gyerekek mellé. Viszont az idők folyamán szelektáltak olyanokat is, amelyeket nyugodtan lehet családi kutyaként tartani.

 Mindenféleképpen ajánlott még vásárlás előtt kideríteni, mit csináltak a kölyök felmenői, mert ha az ember munkakutyát választ magának, de nem dolgozik vele, akkor az megkeseríti az életét.

Nagyjából az összes kutyás sport sztárja a border collie, de csak jó kézben – de milyen az a border collie, amelyikből családi kutya lett?

A családi kutya szerepében

– Ebben a szerepben is nagyon jó, ha hagynak neki teret – szögezi le Dr. Kárpáti Dalma. Lehet gyerek mellett tartani, de meg kell értetni a család tagjaival, hogy nem lehet mindig nyúzni a kutyát, kell adni neki egy kis időt, amikor békén hagyjuk. Persze, a nyúzást nem szabad összetéveszteni azzal, amikor foglalkozunk, dolgozunk vele, mert ebből akár több órányit is elvár naponta. Ha ezt nem kapja meg, akkor keres magának elfoglaltságot. Sajnos sok olyan kutyát adnak le az egyesületünknél, amelynek nem szabták meg a határokat, és elfoglaltság hiányában csipkedte, terelgette a gyerekeket. Sokan csak azért veszik ezt a fajtát, mert szép hosszú szőre van, és jól mutat a kertben.

Dr. Kárpáti Dalma szerint a Jófogáson már 30 ezerért lehet kapni kölyökkutyát, de egy ilyennek nem biztos, hogy megvannak a szűrései, nem tudni, hogy egészséges lesz-e, és hogy milyenek voltak a felmenői. Ha viszont valaki biztosra akar menni, akkor nagyjából 200 ezer forintot kell kifizetnie egy border collie kölykéért.

Munkát kell adni neki, vagy elfoglalja magát

A kutyatulajdonosok általában szeretnek történeteket mesélni kedvenceikről. Így van ezzel a Pécsen élő Horváth János is, aki a magyarmezogazdasag.hu kérésére nyílt meg – filmbe illő epizódokat elevenítve fel Panchóról és Sunnyról, a két a border collie-ról.

Baj csak akkor van, amikor senki nem ér rá a családból, dolgoznak, vagy éppen esik az eső, mert akkor a kutya megkeresi a csemperagasztót, és szétkeni a térkövön (Fotó: Pixabay)

„Olyan kutyust szeretnék, mint amilyen a Babe, a kismalac című filmben van” – mondta a legkisebb lánya tizenegy évvel ezelőtt. Korábban menhelyről választottak kutyát, vagy valamelyik vásárban vettek egyet, de ezúttal tenyésztőt kellett keresni. Pancho már otthon volt, amikor János utána olvasott, hogy mi is az a border collie, de sosem bánta meg, hogy őt választották, sőt, öt évvel később az „öreg” egyik fia, Sunny is náluk maradt, mert a gyerekek beleszerettek.

Napi egy-két óra elfoglaltságot kikövetel magának

„A világ legokosabb, legtündéribb kutyája, nem beteges, viszont napi egy-két óra elfoglaltságot jelent” – foglalta össze a legfontosabb tudnivalókat a büszke gazda. Nem fizikailag kell lefárasztani a border collie-t, hanem szellemileg, és a frizbi meg a labda mellett mindig szükség van padra, asztalra, vagy bármire, amit megmászhat a kutya. „Hopp, ugorj fel, feküdj le!” – mindez megvan öt perc alatt, de ennél jóval összetettebb dolgokra is képes ez a fajta. János például póráz nélkül sétáltathatja őket, mert a parancsszóra mindig visszajönnek. „Gyere ide, balra megyünk” – és a kutya elindul a megfelelő irányba. Baj csak akkor van, amikor senki nem ér rá a családból, dolgoznak, vagy éppen esik az eső, mert akkor a kutya megkeresi a csemperagasztót, és szétkeni a térkövön, vagy kiássa a virágokat a kertben. Vagyis elfoglalja magát, ha nem adnak neki elég munkát.

Az apa a hölgyekért, a fia a labdáért van oda

A két kutya, bár apja-fia, sokban különbözik egymástól. Az idősebb egy igazi kan, csak a szagok meg a lányok érdeklik, a fiatalabb pedig a labdáért van oda. Mindkettő szófogadó, de ha tüzelnek a szukák, akkor Panchót csak úgy tudja hazavinni, ha előbb megköti. Sunnyt viszont nem lehet elcsalni a focizó gyerekektől, akiknek az orrával pöcköli vissza a labdát. A játék közben elveszti a fejét, ezért ilyenkor őt kell pórázon vezetni.

Sunny élvezi az utazást, és amikor kocsival mennek egy kört Pécs belvárosában, János ráadja a napszemüvegét. Elég annyi, hogy „ne vedd le”, és a kutya engedelmeskedik, talán azért, mert tudja, hogy imádják a járókelők, vagy azért, mert mindjárt kap egy fagyit a Király utcában. De ezt csak a fiatalabbal lehet megcsinálni, mert ő a hízelgőbb, a bújósabb.

A baromfiudvarban úgy ráijesztett két gyöngytyúkra, hogy azok a kerítésen át menekültek, és soha nem találták meg őket (Fotó: Pixabay)

A felmenői sokadíziglen nem láthattak birkát

A terelés a vérükben van, és Pancho még csak egyéves volt, amikor a parkban találkozott több, hasonló korú kutyussal. A gazdik egyszer csak azt látták, hogy az összes állat egy helyen van, mert a kis border collie magától összeterelte őket.

Aztán egyszer János valóban próbára tette a kutyáját, és elvitte ahhoz a barátjához, aki birkákat tart, mert kíváncsi volt, hogy mire képes az állat. Az első dolga az volt, hogy a baromfiudvarban úgy ráijesztett két gyöngytyúkra, hogy azok a kerítésen át menekültek, és soha nem találták meg őket. Onnan a domboldalra, a békésen legelésző birkákhoz vezetett az útja, akikre először – tőle szokatlan indulattal – rámorgott, majd körbefutotta őket, nyájat csinált a bóklászó állatokból, és futva hajtotta be őket az akolba. Profi munkát végzett a kutya, pedig a felmenői sokadíziglen nem láthattak birkát.

Megosztás

További híreink

Tíz szakember kapta meg a Népművészet Mestere díjat 2024-ben

2024.10.05.

A Népművészet Mestere díj egyes alkotások vagy egész életmű elismeréseként azoknak a népművészeknek adományozható állami kitüntetés, akik hosszabb időszak alatt kifejtett munkásságuk során a népművészet fejlesztésében kimagasló eredményeket értek el.

Partner

Ezt ne hagyja ki! - Nagy meglepetés az Agrárszektor Konferencián

2024.10.04.

Előesttel bővül az idén a siófoki Agrárszektor Konferencia műsora, így már három napon keresztül, december 3-5. között találkozhatnak színvonalas szakmai programokkal a rendezvény résztvevői. A december 3-i előesten az agráriumot érintő meteorológiai előrejelzésekről, az agrárgazdaságra is hatással bíró várható gazdasági és belpolitikai eseményekről lesz szó, illetve mérlegre kerülnek a magyar élelmiszergazdaság Európai Unióban töltött elmúlt húsz évének tapasztalatai és a hazai agrárvállalkozások kitörési lehetőségei is.

Öntözőrendszerek: Melyik a legjobb választás?

2024.10.04.

Az öntözőrendszerek kulcsfontosságú szerepet játszanak a kertészet és általában a mezőgazdaság hatékonyságában, különösen a szárazabb éghajlatokon, így Magyarországon is. Az optimális vízellátás biztosítása a növények számára nemcsak a terméshozamot növeli, hanem a vízpazarlás minimalizálásában is segít.

Utánajártak, hány medve kóborolhat Magyarországon

2024.10.04.

Szinte lehetetlen kideríteni, pontosan hány európai barnamedve kószál éppen Észak-Magyarország erdőiben, de az egyes észleléseket végignézve képet kaphatunk az állatok hozzávetőleges számáról.

Partner

Vulcan Profi Smax – granulált elemi kén - Mindenkinek használni kellene?!

2024.10.04.

Az elmúlt években a kénhiány állandósult a növénytermesztésben. Sok és egyoldalú a kijuttatott nitrogén, miközben egyre magasabb fehérje- és olajtartalmú növényeket termesztünk. Granulált kén használatával több évre elegendő ként tudunk kijuttatni.

Bőgés után barcogástól hangosak az erdők – egy nap alatt akár 30-40 nősténnyel is elbír a bika

2024.10.04.

Az ősz és a hűvösebb idő beköszöntével megérkezett a gímszarvasok párzási időszaka, azaz a szarvasbőgés. A különös jelenség időjárástól és földrajzi viszonyoktól függően augusztus végétől akár novemberig is tarthat. A rendőrség és a vadásztársaságok fokozott óvatosságra kérik a közlekedőket, mivel a párzás időszakában a vadak mozgása még kevésbé kiszámítható, mint máskor.

Partnerhírek
Partner

Vulcan Profi Smax – granulált elemi kén - Mindenkinek használni kellene?!

2024.10.04.

Az elmúlt években a kénhiány állandósult a növénytermesztésben. Sok és egyoldalú a kijuttatott nitrogén, miközben egyre magasabb fehérje- és olajtartalmú növényeket termesztünk. Granulált kén használatával több évre elegendő ként tudunk kijuttatni.

Partner

Nem csak értékesít és szolgáltat, hanem drónok üzemeltetésében is segít a PlantaDrone

2024.10.02.

A Kukorica Kör Egyesület dunapataji Szakmai Napján Gyovai Szabolcs, a PlantaDrone Kft. ügyvezetője, a dróntechnológia lehetséges felhasználási módozatairól tartott előadást. Az elhangzottak szerint az értékesítésen túl már az üzemeltetésükben is segíti a dróntulajdonosokat a cég, az általuk létrehozott Drón műveleti központ által.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus CBK szárzúzó
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus CBK szárzúzó

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Graecus BK
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BK

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 3.400 hirdetés 106 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás